Ηνωμένο Βασίλειο: Και επίσημα η αιολική ενέργεια έγινε φθηνότερη από την πυρηνική

Ηνωμένο Βασίλειο: Και επίσημα η αιολική ενέργεια έγινε φθηνότερη από την πυρηνική
Όλες οι προσφορές για παροχή ισχύος από αιολικά πάρκα κινήθηκαν κάτω από την τιμή  της ατομικής μονάδας  Hinkley - Η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τώρα μεταξύ των φθηνότερων τρόπων παροχής του δικτύου
Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης μειώθηκε απότομα στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου  οδηγώντας την τιμή  χαμηλότερα από αυτή που χρέωνουν οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας , καθιστώντας τη μορφή της καθαρής ενέργειας έναν από τους φθηνότερους τρόπους παροχής του δικτύου.
Σύμφωνα με το Bloomberg σε κρατική δημοπρασία για  συμβόλαια αγοράς ενέργειας αξίας 176 εκατομμυρίων λιρών (232 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, όλες οι προσφορές για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων τεχνολογιών ήταν κάτω από την τιμή των 92,50 λιρών ανά μεγαβατώρα που δόθκε από το αμφισβητούμενο Hinkley Point ατομική μονάδα που πρέπει να ολοκληρωθεί κατά την επόμενη δεκαετία.
Στις εταιρείες που κέρδισαν συμβόλαια περιλαμβάνονται η δανική επιχείρηση Dong Energy A / S, με προσφορά 57,50 λίβρες ανά μεγαβάτ-ώρα για ηλεκτρική ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Hornsea 2 και EDP Renovaveis SA και Engie SA, οι οποίες θα λάβουν το ίδιο και για το έργο Moray Fifth East .
Οι περιβαλλοντικές ομάδες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέφεραν ότι η κατά 50% πτώση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από στροβίλους που βρίσκονται στη θάλασσα δείχνει ότι οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ανταγωνίζονται γρήγορα τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις.
"Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την υπεράκτια αιολική ενέργεια", δήλωσε ο Matthew Wright, διευθύνων σύμβουλος της Dong στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Θα προσφέρει επίσης υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας."
Αυτή ήταν η δεύτερη δημοπρασία δημοσίου διαγωνισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υποψήφιοι προγραμματιστές ανταγωνίζονται για έργα, προσφέροντας την τιμή που θα ήθελαν να αποδεχθούν για την ηλεκτρική ενέργεια. Ο διαγωνισμός αφορούσε «λιγότερο καθιερωμένες τεχνολογίες», όπως υπεράκτια αιολική, παλιρροιακή και αναερόβια χώνευση.

Φθηνότερη ισχύς

Οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται για 15 χρόνια με μηχανισμό CfD. Εάν η χονδρική τιμή είναι χαμηλότερη από την καθορισμένη τιμή, η κυβέρνηση καταβάλλει στον κύριο του έργου τη διαφορά. Αν είναι υψηλότερη, η εταιρεία επιστρέφει το κράτος. Οι τιμές χονδρικής ενέργειας στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κατά μέσο όρο περίπου 47 pounds ανά μεγαβάτ-ώρα κατά το παρελθόν έτος.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός πέτυχε  να αντλήσει επενδύσεις που απαιτούνται για την αντικατάσταση των παλαιότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με μορφές παραγωγής χαμηλής ρύπανσης.
"Έχουμε θέσει την καθαρή ανάπτυξη στο επίκεντρο της βιομηχανικής στρατηγικής για να ξεκλειδώσουμε ευκαιρίες σε όλη τη χώρα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", δήλωσε ο Richard Harrington, υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας. "Μόνο στον αιολικό τομέα  οι επενδύσεις θα ανέλθούν σε  17,5 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ μέχρι το 2021 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις βρετανικές επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν σήμερα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης