Τελευταία Νέα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Οι προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Οι προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα
«Η εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, δείχνει μία σταθερότητα»
Στις σημαντικές προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και στις προτεραιότητες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ηλίας Μοναχολιάς, στο πλαίσιο του στρατηγικού συνεδρίου Investment Opportunities in Southeastern Europe: Trends and challenges in the energy sector το οποίο διοργανώθηκε από τη ΔΕΗ και εντάσσεται στο πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοναχολιάς παρατήρησε πως η εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, δείχνει μία σταθερότητα, με εξαίρεση την πολύ μεγάλη ενίσχυση σε φωτοβολταϊκά τη διετία 2011 - 2012, λόγω των αντίστοιχων ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δήλωσε: «Βασικές μας προτεραιότητες είναι, πρώτον, να ολοκληρώσουμε, μέχρι το 2019, 18 έργα συνολικής ισχύος 90,48 MW και συνολικού προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.  Δεύτερον, να προχωρήσουμε τα έργα μεσαίας ωριμότητας τα οποία περιλαμβάνουν νέα αιολικά πάρκα, τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία στη Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο- Κίμωλο- Πολύαιγο και τα Μέθανα, τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ, όπου η εταιρεία μας έχει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 MW και θερμικής ενέργειας 45 MW. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών για μια μονάδα παραγωγής 200MW φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ, που μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι το 2020. Τρίτον, να υπάρχει συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με σημαντικό ποσοστό σε κοινοπρακτικά έργα στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες.  Τέταρτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για άδειες παραγωγής με βάση τις αιτήσεις μας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για άδειες αιολικών πάρκων, ισχύος μεγαλύτερης των 3.5GW».
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πρόσφατη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία SUMEC Group και τόνισε: «Πρόκειται για μία επενδυτική σύμπραξη για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος μας είναι ο εντοπισμός των καλύτερων δυνατών ευκαιριών για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατ’ επέκταση η ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μοναχολιάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο θα διατηρηθούν η δυναμική και οι αυξητικές τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η διεύρυνση της επιχειρηματικής δυνατότητας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Και συμπλήρωσε: «Γιατί ανάπτυξη σημαίνει σχέδιο, σημαίνει σκληρή δουλειά, σημαίνει μια προσπάθεια που ξεκινάει τώρα και αποδίδει αργότερα. Σημαίνει μια προσπάθεια, στην οποία μπορείς να βρεις και να μεγιστοποιήσεις τα θετικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης