Η πώληση πετρελαϊκών μονάδων τροφοδοτεί την πράσινη μετάβαση της Δανίας

Η πώληση πετρελαϊκών μονάδων τροφοδοτεί την πράσινη μετάβαση της Δανίας
Οι εισπράξεις από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας ανήλθαν σε περίπου 8 δισεκατομμύρια κορώνες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως που  αντιστοιχούν σε περίπου 1 gigawatt νέας αιολικής παραγωγής
Σε μια ακόμη  ένδειξη ότι η εποχή του πετρελαίου φτάνει στο τέλος της, η Δανία προχώρησε στην πώληση της τελευταίας πετρελαϊκή της εταιρεία.
Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Α.Π. Moller-Maersk A / S εξαφοράσθηκε από τη γαλλική Total SA. Η συμφωνία ύψους 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018, εν αναμονή της έγκρισης από τη ρυθμιστική αρχή.
Σύμφωνα με το Bloomberg μόλις τρεις μήνες μετά την πώληση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας της Dong Energy στη γερμανική Ineos AG, η κίνηση της Maersk να παραχωρήσει το πετρελαϊκό τμήμα της έγινε θετικά δεκτή από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.
Αλλά η Δανία θα χρειαστεί τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβασή της και θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.
Αυτό θα σημαίνει τη διατήρηση της παραγωγής από τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας, την οποία  και υποσχέθηκε η Total.
"Όσο περισσότερα χρήματα έρθουν από τη Βόρεια Θάλασσα, τόσο περισσότερα χρήματα θα έχουμε για να περάσουμε στην πράσινη ενέργεια", ανέφερε σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Ενέργειας Lars Christian Lilleholt.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας έχουν υποχωρήσει τώρα στο ένα δέκατο του ποσού, πριν από μια δεκαετία.
Οι εισπράξεις από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας ανήλθαν σε περίπου 8 δισεκατομμύρια κορώνες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν για περίπου 1 gigawatt νέας αιολικής παραγωγής, η οποία επαρκεί για την παροχή ενέργειας σε περίπου 170.000 σπίτια, με βάσει τη πρόσφατη  συμφωνία της Vestas στη Νορβηγία, επισημαίνει ο αναλυτή της Bloomberg Intelligence James Evans.
Η Dong, το όνομα της οποίας είναι συνδεδεμένο  με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Δανίας, χρησιμοποιεί τουλάχιστον κάποια από τα έσοδα που προέκυψαν από την εκποίησή του για την κατασκευή περισσότερων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, διευρύνοντας την κυριαρχία του ως ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης θαλάσσιων ανεμογεννήτριες.
Το 40% των αναγκών της Δανίας σε ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με στοιχεία του 2015 και έχει στόχο να φτάσει πάνω από 50% έως το 2020.
Ο πράσινος τομέας της χώρας απασχολεί ήδη περίπου 67.000 άτομα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων στη βιομηχανία στη Βόρεια Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης