Στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ στοχεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου

Στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ στοχεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου
Η υπεράκτια αιολική παραγωγή ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2016, μετά την εκλογή του Προέδρου Donald Trump
Ανοίγματα στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ πραγματοποιούν επιχειρήσεις με έδρα την Ευρώπη, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους στην ανάπτυξη συστημάτων βαθέων υδάτων και στην offshore παραγωγή ενέργειας μέσω των ανέμων, πίσω στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Εξάλλου, οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν κάποιες επενδύσεις σε ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια, αλλά όταν πρόκειται για υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητες, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα καθυστερήσουν να κάνουν το βήμα, μέχρι ωσότου να μην χρειάζονται κρατική στήριξη.
Οι τελευταίοι που μπαίνουν στο υπεράκτιο αιολικό παιχνίδι στην Ευρώπη, που ξεκίνησε με τη Δανία πριν από 25 χρόνια, κοιτάζουν πέρα ​​από τον Ατλαντικό σε αυτό που βλέπουν ως μια τεράστια και δυνητικά κερδοφόρα νέα αγορά.
Η Statoil της Νορβηγίας έχει αποκτήσει άδεια για την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου επί της ακτής της Νέας Υόρκης, εμπορεύεται μια νέα πλωτή τουρμπίνα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη και επενδύει στην επιμόρφωση του προσωπικού της, για να εργαστεί στον άνεμο.
Η Royal Dutch Shell υπέβαλε προσφορά για μίσθωση πλατφόρμας στην ανοικτή θάλασσα στη Βόρεια Καρολίνα νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ η δανική εταιρεία DONG Energy, πρωτοπόρος στον τομέα αιολικής ενέργειας που συμφώνησε να πωλήσει τις πετρελαϊκές της επιχειρήσεις το Μάιο, συμμετέχει σε κοινοπραξία αιολικής ενέργειας στη Μασαχουσέτη.
Η υπεράκτια αιολική παραγωγή ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2016, μετά την εκλογή του Προέδρου Donald Trump.
Πολλοί το χαρακτηρίζουν... ειρωνεία αφού ο ίδιος είναι σκεπτικιστής σχετικά με τα ζητήματα της κλίματικής αλλαγής, διαφωνεί στις επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αγωνίζεται εναντίον ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου κοντά στο θέρετρο του για γκολφ στη Σκωτία.
Εξάλλου, ο ίδιος απομάκρυνε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα.
"Αναμφισβήτητα, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένα παιχνίδι μεγάλων παικτών, αφού απαιτεί τεράστια κεφάλαια και επειδή η κλίμακα είναι ένας τόσο σημαντικός παράγοντας κόστους", δήλωσε ο Samuel Leupold, διευθύνων σύμβουλος της υπεράκτιας επιχείρησης αιολικής ενέργειας της DONG Energy.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η DONG έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Statoil και η Shell εξακολουθούν να εστιάζουν σε ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης