WindEurope: Πρόσθετη ισχύς 6,1 GW αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη το α΄ εξάμηνο του 2017

WindEurope: Πρόσθετη ισχύς 6,1 GW αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη το α΄ εξάμηνο του 2017
Στις ανησυχητικές τάσεις η WindEurope αναφέρει την «συγκέντρωση της αγοράς», καθώς το 53% των συνολικών επενδύσεων πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Συνολική ισχύς 6,1 GW αιολικής ενέργειας προστέθηκε στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης το α΄ εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα (27/7) στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία του κλάδου WindEurope.
Η WindEurope αναφέρει, ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει, ότι η Ευρώπη βρίσκεται μια «εξαιρετική χρονιά για τον κλάδο», προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές τάσεις.
Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο του 2017 προστέθηκε εγκατεστημένη ισχύς 4,8 GW αιολικής ενέργειας από χερσαίες εγκαταστάσεις, με την πλειοψηφία «έντονα συγκεντρωμένη» στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.
Σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις προστέθηκε ισχύς 1,3 GW.
Για την χρηματοδότηση νέων έργων δαπανήθηκαν 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,4 δισ. ευρώ σε χερσαίες εγκαταστάσεις και 2,9 δισ. ευρώ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η WindEurope σημειώνει, ότι οι δαπάνες μειώθηκαν από το ρεκόρ των 14 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016.
Στις ανησυχητικές τάσεις αναφέρει την «συγκέντρωση της αγοράς», καθώς το 53% των συνολικών επενδύσεων πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της WindEurope, Pierre Tardieu, «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για ένα καλό έτος στις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, αλλά η ανάπτυξη οδηγείται από μια χούφτα αγορές», επισημαίνοντας ότι «τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει ούτε 1 MW».
Ακόμη, ο Tardieu χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το επίπεδο της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης