Τελευταία Νέα

Υπερ - αποδοτικότητα 44% στην ηλιακή ενέργεια επιτεύχθηκε στο George Washington University

Υπερ - αποδοτικότητα 44% στην ηλιακή ενέργεια επιτεύχθηκε στο George Washington University
Nέο ηλιακό κύτταρο δημιούργησαν οι επιστήμονες
Ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου George Washington δημιούργησαν ένα ηλιακό κύτταρο το οποίο έχει την δυνατότητα να μετατρέπει τις ακτίνες του ηλίου σε ηλεκτρισμό με 44.5% αποδοτικότητα, καθιστώντας το έτσι ως το πιο αποδοτικό ηλιακό κύτταρο που υπάρχει.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ηλιακά κύτταρα που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν αποδοτικότητα κοντά στο 25%, δηλαδή απορροφούν μόνο το 25% της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας.  
Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά αποδοτικότητας των δύο ειδών ηλιακών κυττάρων οφείλεται στην διαφορετική προσέγγιση που ακολούθησαν οι επιστήμονες όταν δημιουργούσαν το νέο ηλιακό κύτταρο.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα συσκευή χρησιμοποιεί συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά πάνελ (CPV) τα οποία χρησιμοποιούν φακούς για να συγκεντρώσουν τις ακτίνες του ηλίου σε μικροσκοπικά ηλιακά κύτταρα.
Επιπρόσθετα, άλλο ένα στοιχείο που καθιστά επαναστατική την συγκεκριμένη εφεύρεση είναι ότι χρησιμοποίει υλικά που προέρχονται από το αντιμόνιο του γαλλίου (GaSb) με σκοπό να καταφέρει να απορροφήσει όσο περισσότερο ποσό της ηλιακής ενέργειας γίνετε.
Ο κύριος ερευνητής της ερευνάς που δημοσιεύτηκε, Matthew Lumb, τόνισε ότι το 99% της ηλιακής ενέργειας που φτάνει την επιφάνεια της γης έχει μήκος κύματος μεταξύ 250nm (νανόμετρα) και 2500nm όμως τα συνηθισμένα ηλιακά κύτταρα δεν μπορούν να καλύψουν όλο το φασματικό εύρος.
Ωστόσο, τα νέα κύτταρα έχουν την δυνατότητα να απορροφούν την ηλιακή ενέργεια από φωτόνια μεγάλου μήκους κύματος, η οποία δεν αξιοποιείται από τα συνηθισμένα ηλιακά κύτταρα.
Συμπερασματικά, τα νέα αυτά ηλιακά κύτταρα είναι πολύ πιο αποδοτικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα στις ταράτσες μας, ωστόσο το κόστος παραγωγής τους είναι προς το παρόν πολύ υψηλό για να βγουν στην αγορά.
Παρόλα αυτά μέσα από αυτήν την ερεύνα δημιουργήθηκαν τα πιο αποδοτικά κύτταρα που υπάρχουν και μελλοντικά αν καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην προσπάθεια για ένα πράσινο μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης