Η Γερμανία, έτοιμη να στήσει ενεργειακούς συνεταιρισμούς ΑΠΕ στην Αφρική

Η Γερμανία, έτοιμη να στήσει ενεργειακούς συνεταιρισμούς ΑΠΕ στην Αφρική
Το γερμανικό Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν 100 συνεργασίες στις οποίες οι γερμανικοί συνεταιρισμοί μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τις ομάδες των κοινοτήτων της Αφρικής
Με την άνοδο της ενεργειακής ζήτησης στην Αφρική, η γερμανική κυβέρνηση ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες των αφρικανικών χωρών να δημιουργήσουν ενεργειακούς συνεταιρισμούς γερμανικού τύπου.
"Εάν δεν υπάρχει ενέργεια, δεν υπάρχει ανάπτυξη - και αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Gerd Müller σε συνάντηση της Γερμανικής Συνεταιριστικής και Συνομοσπονδίας Raffeisen (DGRV) αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Ωστόσο, στην υποσαχάρια Αφρική, πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τώρα, η Γερμανία επιδιώκει με μια πρωτοβουλία να ενισχύσει τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του «σχεδίου Marshall» της Γερμανίας για την Αφρική - μια νέα στρατηγική συνεργασίας και ανάπτυξης που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος.
Καθώς ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται και αναπτύσσονται οι υποδομές και η τεχνολογία, η ζήτηση ενέργειας της ηπείρου αυξάνεται ραγδαία. Μέχρι το 2040, η Αφρική αναμένεται να έχει κατά 80% περισσότερη ζήτηση από ό,τι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης.
Αλλά ο υπουργός Müller εξέφρασε την εμπιστοσύνη για το μέλλον. "Η Αφρική μπορεί να είναι η πρώτη ήπειρος που θα εφοδιαστεί πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", ανέφερε.
Οι κοινότητες, είναι το κλειδί για την υλοποίηση του έργου - και οι πολυάριθμοι ενεργειακοί συνεταιρισμοί της Γερμανίας πρόκειται να λειτουργήσουν ως πρότυπο. Η Γερμανία φιλοξενεί περισσότερους από 850 ενεργειακούς συνεταιρισμούς, με περισσότερα από 180.000 μέλη, και έχουν το δικαίωμα να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε τρίτους.
Το γερμανικό Υπουργείο Ανάπτυξης είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνογνωσία για να βοηθήσει στη δημιουργία παρόμοιων ομάδων στην Αφρική. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν 100 συνεργασίες στις οποίες οι γερμανικοί συνεταιρισμοί μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τις ομάδες των κοινοτήτων της Αφρικής - σε οκτώ χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης