Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το Φθινόπωρο ο διαγωνισμός για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Το Φθινόπωρο ο διαγωνισμός για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
Η Ελλάδα ζητά να εξαιρεθεί από τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών ΑΠΕ, όπως αυτός προβλέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ
Περί τον Οκτώβριο όπως όλα δείχνουν θα γίνει η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταικών έργων μέσα στο 2017, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση από την Κομισιόν των όρων και των προϋποθέσεων του διαγωνισμού.
Ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και αρκετό διάστημα και μέχρι στιγμής δεν έχουν τεθεί ερωτήματα στην ελληνική πλευρά, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η οριστική απάντηση της Κομισιόν δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το Σεπτέμβριο.
Το ελληνικό σχέδιο για τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες από τις οποίες θα προκύπτει η ταρίφα με την οποία θα αποζημιώνονται από το σύστημα τα νέα έργα ΑΠΕ, αποτελεί επί της ουσίας μια μελέτη, βάση της οποίας η Ελλάδα ζητεί να εξαιρεθεί από τον τρόπο διεξαγωγής που προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.
Σύμφωνα με αυτές, σε κάθε διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι τεχνολογίες, χωρίς καμία εξαίρεση (πχ. μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο).
Την ίδια στιγμή, πάντως, n Κομισιόν προβλέπει την εξαίρεση ενός κράτους μέλους από το παραπάνω πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση πως έχει να αντιτάξει επαρκή επιχειρήματα.

Διαγωνισμοί μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Έτσι η ελληνική πρόταση, που διαμορφώθηκε από τη ΡΑΕ, προκρίνει την πραγματοποίηση διαγωνισμών μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και μάλιστα ξεχωριστούς ανά τεχνολογία.
Ειδικά για τα αιολικά προβλέπει επίσης εξαίρεση από τους διαγωνισμούς των έργων έως 3 MW (και μέχρι 6 MW στην περίπτωση των ενεργειακών συνεταιρισμών).
Επίσης, πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι υπόλοιπες τεχνολογίες (βιομάζα, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά) να εξαιρεθούν από διαγωνιστικές διαδικασίες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς η διείσδυση τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα είναι ακόμη πολύ μικρή.
Σύμφωνα, πάντως, με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ η εξαίρεση αυτή είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ ετοιμάζει ήδη τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα αιολικά έργα και όπως φαίνεται θα υπάρξει ξεχωριστή προκήρυξη για ώριμα έργα, αλλά και για λιγότερο ώριμα όπως για παράδειγμα αυτά που θα συμβάλλουν στην πλήρη κάλυψη της χωρητικότητας του καλωδίου Πολυπόταμος (Εύβοια)  - Νέα Μάκρη.
Για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου έχουν δαπανηθεί 82 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ και το κόστος του αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται.
Επίσης, η ΡΑΕ έχει σχεδόν έτοιμη την προκήρυξη για νέα φωτοβολταικά έργα, καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία του πιλοτικού διαγωνισμού που έγινε με επιτυχία τον περσινό Δεκέμβριο.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης