Ενέργεια

Οι δύο παράγοντες που εκτόξευσαν την τιμή της χονδρικής

Οι δύο παράγοντες που εκτόξευσαν την τιμή της χονδρικής

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου

 

Δύο αστάθμιτοι παράγοντες, η αφρικανική σκόνη και η μείωση της πυρηνικής παραγωγής της Βουλγαρίας κατά 1000 μεγαβάτ, λόγω συντήρησης στις μονάδες του σταθμού Κοζλοντούι, διέσωσαν την παραγωγή των ΑΠΕ την τελευταία εβδομάδα από τις περικοπές, εκτόξευσαν όμως στα ύψη την τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά.

Η παραγωγή των ΑΠΕ βρέθηκε το επταήμερο 13 -19 Mαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 εβδομάδων, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, με τους παράγοντες της αγοράς να υπολογίζουν την μείωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών κατά 70-80% λόγω του συνδυασμού συννεφιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αφρικανικής σκόνης.

Ευστάθεια του συστήματος

Η εξέλιξη αυτή ήταν ανακουφιστική για τον ΑΔΜΗΕ αφού δεν χρειάστηκε πέρα από κάποιες ώρες το Σαββατοκύριακο να περικόψει παραγωγή ΑΠΕ και φυσικά για τους παραγωγούς που δεν είδαν τα έσοδά τους να περιορίζονται σημαντικά, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες και ειδικά τον Απρίλιο που ο Διαχειριστής χρειάστηκε να περικόψει μέχρι και το 50% της παραγωγής για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος.

Στον αντίποδα, οι αστάθμιτοι αυτοί παράγοντες δεν ωφέλησαν τους καταναλωτές, που θα πρέπει να αναμένουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου. Η σημαντική μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα αλλά και των εξαγωγών λόγω του ελλείμματος από την πυρηνική παραγωγή του Κοζλοντούι στην αγορά των Βαλκανίων, οδήγησαν την μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο στα 92,75 ευρώ/MWh, που αποτελεί υψηλό 18 εβδομάδων.

Πως διαμορφώθηκε το μίγμα

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 47 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 39%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 328 GWh, μειωμένη κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 41 GWh (-3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 426 GWh καλύπτοντας το 51% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή είχε μηδαμινή συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 128,197 MWh την περασμένη Παρασκευή (17/5), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (19/5) στις 117,252 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 867,391 MWh , πιο υψηλά κατά 8.52% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 799,308 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης