Ενέργεια

Καλυμμένος από LNG ο πλανήτης παρά την παύση νέων έργων στις ΗΠΑ (Montel)

Καλυμμένος από LNG ο πλανήτης παρά την παύση νέων έργων στις ΗΠΑ (Montel)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο παύση στην έγκριση 17 εκκρεμών έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών
Ο πλανήτης έχει επαρκή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά την παύση στις αδειοδοτήσεις νέων έργων που επέβαλαν προσωρινά οι ΗΠΑ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του καυσίμου, ανέφεραν στο Montel αναλυτές σήμερα (24/4).

«Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα για τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια λόγω της υπερκάλυψης της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Jason Feer, επικεφαλής επιχειρηματικών πληροφοριών της Poten and Partners.

Άλλοι βασικοί προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ και ο Καναδάς βλέπουν αυτή την κατάσταση ως ευκαιρία, δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο του συνεδρίου Flame στο Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο παύση στην έγκριση 17 εκκρεμών έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, αν και η δυναμικότητα που βρίσκεται υπό κατασκευή δεν θα επηρεαστεί.

Σίγουρη η άρση της παύσης

Έκτοτε, η κυβέρνησή του και ο αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφότεροι δηλώσει ότι προτίθενται να άρουν την παύση, ανέφερε το Montel στις αρχές του μήνα.

Υπερβολές και καθυστερήσεις

«Πριν από την παύση θα υπήρχε σημαντική υπερφόρτωση», δήλωσε ο Feer, προσθέτοντας ότι 150 εκατ. τόνοι βρίσκονται υπό κατασκευή στις ΗΠΑ και το Κατάρ.

«Αν καθυστερήσετε τα έργα, εξακολουθείτε να έχετε πλεόνασμα, αλλά όχι τόσο πολύ», είπε.

Παρόλα αυτά, η «παύση θα είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από ό,τι νομίζει ο κόσμος», συμπλήρωσε ο Feer, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα υπάρξει πλημμύρα αδειών όταν η παύση λήξει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ανήλθε σε 410 εκατ. τόνους το 2023, δηλαδή σε ετήσια αύξηση 3%, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Kpler.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της Cheniere Energy, του μεγαλύτερου προμηθευτή LNG στις ΗΠΑ, παραμένουν αισιόδοξα για τις προοπτικές εφοδιασμού της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης