Διεθνή

Ισραήλ: «Κλείδωσε» η επίθεση στο Ιράν - Ανοιχτά τέσσερα σενάρια για το χτύπημα

Ισραήλ: «Κλείδωσε» η επίθεση στο Ιράν - Ανοιχτά τέσσερα σενάρια για το χτύπημα

Κρίσιμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή 

 Το Ισραήλ περνά στην αντεπίθεση, όπως όλα δείχνουν με την χώρα να βρίσκεται ένα βήμα  από την στρατιωτική απάντηση προς το Ιράν

Συγκεκριμένα, στο σημερινό πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Netanyahu, κλείδωσε το «πως» θα εφαρμοστούν τα αντίποινα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το εβραϊκό κράτος είναι αποφασισμένο να ξεπεράσει τα εσκαμμένα, παραβλέποντας τυφλά τυχόν κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο για μία συνολικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Εντούτοις, το πολεμικό συμβούλιο δεν έλαβε οριστικές αποφάσεις για το «πότε», ήτοι για τον ακριβή χρόνο του χτυπήματος, αφήνοντας έτσι, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

Επιπλέον, από διαρροές αποκαλύπτεται ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε «ευαίσθητους στόχους» του Ιράν απορρίφθηκαν, ωστόσο παραμένουν στο τραπέζι οι επιθέσεις σε γεωπολιτικούς κόμβους της Τεχεράνης, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, διοικητικά κέντρα λήψης αποφάσεων ή άλλες διπλωματικές εγκαταστάσεις. 

Στο υπουργικό συμβούλιο μάλιστα προέκυψε διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, με τους ακροδεξιούς και υπεροθρόξους υπυοργούς να επιδιώκουν την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Τεχεράνη με ή χωρίς τη συγκατάθεση των δυτικών συμμάχων. 

 

Αποκάλυψη Al Jazeera: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια της επίθεση στο Ιράν

 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera διερευνά τις επιλογές που έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί στο Ιράν. 

Αποκαλύπτει μάλιστα μερικές από τις επιλογές που έχουν προταθεί από την στρατιωτική και τη διπλωματική ηγεσία στον πρωθυπουργό Netanyahu. 

 

-Αεροπορικές επιδρομές

 

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές, καθώς οι ιρανικές άμυνες θεωρούνται λιγότερο καλά ανεπτυγμένες από το πολυεπίπεδο σύστημα που ανέπτυξαν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του το βράδυ του Σαββάτου. 

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βάσεις της Φρουράς της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και θα πρέπει να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. 

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει συμμαχικές οργανώσεις όπως η Hezbollah στον Λίβανο ή ιρανικούς στόχους σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

 

-Μυστικές επιχειρήσεις

 

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αρκετών από τους ανώτερους πυρηνικούς επιστήμονές του. 

Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν.

 

-Κυβερνοεπιθέσεις

 

Πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν έχουν εξαπολυθεί όλα αυτά τα χρόνια σε υποδομές που κυμαίνονται από πρατήρια βενζίνης έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Οποιεσδήποτε τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν σε εξαιρετικά ορατές περιοχές όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι υπηρεσίες πτήσης.

 

-Πλήγμα σε πυρηνικές βάσεις 

 

Το τελευταίο σενάριο για την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, αφορά σε ένα απευθείας πλήγμα προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. 

Αν και αυτό το σενάριο θα έστελνε ένα μήνυμα ισχύος από την πλευρά του εβραϊκού κράτους, φαίνεται πως απορρίπτεται για δύο λόγους προσώρας. 

Αφενός φλερτάρει με μια άμεση, πιο ισχυρή και πιο αιματηρή ανταπάντηση από την πλευρά της ιρανικής ηγεσίας. 

Αφετέρου, λόγω της γενικότερης ανάφλεξης που θα προκαλέσει διαρρηγνύει ολοκληρωτικά τους δεσμούς του Ισραήλ, και δη του Netanyahu, με τους δυτικούς του εταίρους.

 

Gallant (ΥΠΑΜ Ισραήλ): Θα χτυπήσουμε όποιον μας πολεμήσει

 

Πάντως νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, είχε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να απαντήσει δυναμικά στο Ιράν.

«Το Ιράν απέτυχε. Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ», τόνισε ο Yoav Gallant, σε ομιλία του στο ισραηλινό στράτευμα στα βόρεια της χώρας.

«Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο Gallant και πρόσθεσε: 

«Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται», πρόσθεσε.

 

«Εξουδετερώθηκε» διοικητής της Hezbollah στον Λίβανο

 

Δεύτερη επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου, μέσα σε λίγες ώρες, πραγματοποίησε το Ισραήλ, «εξουδετερώνοντας» υψηλόβαθμο διοικητή της Hezbollah, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Πρόκειται για τον Ismail Yousef Baz, ο οποίος στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν εν κινήσει με το όχημά του στο παραλιακό μέτωπο του Λιβάνου, στην πόλη Ain Baal.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης: 

 

Παρέμβαση Putin για τη Μέση Ανατολή - Συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές - Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν

 

Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Ιρανός ομόλογός του, Ebrahim Raisi, είχαν συζητήσει τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα 16/4, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την 1η Απριλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό και στις 13 Απριλίου, η Τεχεράνη εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το εβραϊκό κράτος αφού προειδοποίησε τους περιφερειακούς παίκτες.

Ακολούθως, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε ότι είχε στοχεύσει μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Ο Vladimir Putin εξέφρασε την ελπίδα του ώστε όλες οι μεριές να επιδείξουν εύλογο βαθμό αυτοσυγκράτησης για να αποφευχθεί μια νέα περίοδος εντάσεων που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ιρανός ηγέτης τόνισε από την πλευρά του ότι η δράση του Ιράν ήταν περιορισμένη, διαβεβαιώνοντας τον Ρωσο πρόεδρο ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις».

Προηγοιυμένως, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, το Τελ Αβίβ μπόρεσαν από κοινού να εξουδετερώσουν το 99% των σχεδόν 300 βλημάτων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, αν και η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι δεν σχεδίαζε περαιτέρω ενέργειες μετά την επίθεση της 13ης Απριλίου, το εβραϊκό κράτος προανήγγειλε ότι προετοιμάζει μια σκληρή απάντηση.

 

Μ. Βρετανία: Ώρα για «ήρεμα μυαλά», διαμηνύει ο Sunak σε συνομιλία με τον Netanyahu

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak έκανε έκκληση προκειμένου να επικρατήσουν τα «ήρεμα μυαλά» κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Ο Sunak τόνισε ότι η σημαντική κλιμάκωση δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός και απλώς θα βάθυνε την ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν μια στιγμή για να επικρατήσουν τα ήρεμα μυαλά», ανέφερε το πολιτικό γραφείο του Sunak σε μια δημοσίευση της συνομιλίας των δύο ομολόγων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Βρετανία θέλει να δει μια «μαζική αλλαγή» στο ποσό της βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει σε μια επίθεση στο έδαφός του από το Ιράν, η οποία είδε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους να εκτοξεύονται σε ισραηλινό έδαφος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

 

Γερμανία: Εσπευσμένα στο Ισραήλ η ΥΠΕΞ Baerbock για την αποτροπή «περαιτέρω κλιμάκωσης» με το Ιράν

 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα 16/4 εσπευσμένα στο Ισραήλ για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γερμανίας και να αποτρέψει μια περιατέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπως τονίζει το Βερολίνο.

«Το Ιράν παίζει με τη μοίρα όλων των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και έχει οδηγήσει μια ολόκληρη περιοχή στο χείλος της αβύσσου. Ο στόχος τώρα είναι να σταματήσει το Ιράν χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση. 

Το σχέδιο του Ιράν να σπείρει περαιτέρω βία δεν πρέπει να λειτουργήσει», έγραψε σχετικά η Baerbock σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Ισραήλ έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας και μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Δεν ξεχνάμε επίσης τις πολλές δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι στις σήραγγες της Hamas. Πρέπει επιτέλους να απελευθερωθούν», πρόσθεσε η ηγέτιδα των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Παραπέρα, η Baerbock υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν έχει ξεχάσει τους ανθρώπους στη Γάζα που «συνεχίζουν να τους λείπουν τα πάντα».

«Φτάνει πολύ μικρή βοήθεια. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσουν περισσότερες προμήθειες βοήθειας. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ταξιδεύω ξανά στο Ισραήλ σήμερα», κατέληξε για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνάει στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης