Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεταξύ Trump και υπερπροσφοράς κινείται το πετρέλαιο εν αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ

Μεταξύ Trump και υπερπροσφοράς κινείται το πετρέλαιο εν αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ
Η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 45,99 δολάρια με πτώση 0,80%  και το αργό στα 44,81 δολάρια με υποχώρηση 1,10%  (9:30 ώρα Ελλάδας)
Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν  την Πέμπτη, καθώς οι αγορές συνήλθαν από το σοκ της νίκης-έκπληξη στις  ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν στην παγκόσμια υπερπροσφορά, καθώς  «κλειδί» θεωρείται η συνάντηση του ΟΠΕΚ αυτό το μήνα που θα μπορούσε να αποφασίσει μείωση της παραγωγής.
Οι περισσότερες αγορές αποτίναξαν  τις μετεκλογικές απώλειες και ανέκαμψαν την Πέμπτη, αλλά το πετρέλαιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα πλεόνασμα που έχει κρατήσει τις τιμές υπό πίεση  τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συνεδριάζει στη Βιέννη, στις 30 Νοεμβρίου  για συνομιλίες σχετικά με τις περικοπές της παραγωγής.
Το  Brent ήταν κάτω 50 σεντς στα 45,86 δολάρια  το βαρέλι από το (1500 GMT) και το  αργό ήταν κάτω 70 σεντς στα  44.57.
Στις 9:30 ώρα Ελλάδας η τιμή βρισκόταν για το Brent στα 45,99 δολάρια με πτώση 0,80% και το αργό στα 44,81 δολάρια με υποχώρηση 1,10%.
"Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και ορισμένα μεμονωμένα μέλη συνεχίσουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους, τότε η αγορά θα παραμείνει πλεονασματική όλο το χρόνο, με ελάχιστες προοπτικές των τιμών του πετρελαίου σημαντικά αυξάνονται,«ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), δήλωσε στην μηνιαία έκθεσή της για την Πέμπτη.
«Εάν το πλεόνασμα προσφοράς επιμένει το 2017, πρέπει να υπάρχει κάποιος κίνδυνος τιμές πέφτουν πίσω», πρόσθεσε η IEA.
Ο Tamas Varga, της PVM Oil Associates στο Λονδίνο , είπε  ότι η βασική εικόνα παρέμεινε πτωτική για το πετρέλαιο: "Αυτό επιβεβαιώνεται από την IEA poy μας προειδοποιεί  για ακόμη ένα έτος πλεόνασματος  εκτός  αν δράσει  ο ΟΠΕΚ πράξεις», δήλωσε ο Varga.
Ο αναλυτής Carsten Fritsch της  Commerzbank πετρελαίου και των εμπορευμάτων  συμφώνησε, λέγοντας: « Είμαστε ακόμα σε μια υπερπροσφορά στην αγορά και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει για το άμεσο μέλλον, εκτός εάν  προχωρήσει σε περικοπέςο ΟΠΕΚ"
Η αγορά επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση 2,4 εκατ. βαρέλιών στην αγορά  αποθεμάτων αργού πετρελαίου σε 485 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της προεδρίας Trump για την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου.
Η Goldman Sachs είπε ότι μια προεδρία Trump είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και, με τον καιρό, σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ όπως ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να απορρυθμίσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Σε διεθνές επίπεδο, η τράπεζα είπε απειλή του ατού της ανανεωμένης κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του μέλους του ΟΠΕΚ Ιράν θα δώσει  «περαιτέρω κίνητρα για το Ιράν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντί να συμμορφώνονται με ένα πάγωμα ΟΠΕΚ».
Η άποψη αυτή ενίσχυσαν τις αμφιβολίες των εμπόρων για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να πιέσει και άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές.

www.worldenergyneww.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης