Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ιστορικό υψηλό σε Dow, ράλλυ σε μέταλλα μετά τις εξαγγελίες Trump

Ιστορικό υψηλό σε Dow, ράλλυ σε μέταλλα μετά τις εξαγγελίες Trump
Η πώληση 30ετών ομολόγων προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια του  Trump
H αναπάντεχη άνοδος του Donald Trump στην εξουσία έδωσε τονωτική ένεση στις  παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις μετοχές και τα εμπορεύματα να πρωταγωνιστούν  δημιουργώντας  αισιοδοξία ότι τα σχέδια  για την νέα δημοσιονομική πολιτική θα δώσουν  ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.
Ο δείκτης MSCI All Country World Index κάλυψε την μηνιαία πτώση του, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν ανακάμψει.
Ο χαλκός είχε το μεγαλύτερο άλμασε πέντε χρόνια, κερδίζοντας παράλληλα με το μόλυβδο, ψευδάργυρο, αλουμίνιο και τις εταιρείες που τα παράγουν.
Το δολάριο αυξήθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων, ενώ επεκτάθηκαν οι ρευστοποιήσεις των  κρατικών ομολόγων.
Οι traders στοιχηματίζουν ότι ο Trump και  το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο θα μειώσει τους φόρους,  και θα αυξήσει  τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Υποσχέθηκε τα κεφάλαια να είναι τουλάχιστον διπλάσια των 275 δις. δολ. από τα σχέδια της  αντιπάλου του  Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι η υποδομή θα γίνει δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας . Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές, από τα αεροδρόμια έως τις γέφυρες, θα επωφεληθούν υπό την προεδρία του, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.
«Είναι ένα ράλι ανακούφισης από τη βεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών μετά το συμφιλιωτικό τόνο του Trump," δήλωσε ο Nick Skiming, διαχειριστής κεφαλαίων της  Ashburton Ltd. σε Τζέρσεϋ, Νησιά της Μάγχης μιας εταιρίας που επιβλέπει  κεφάλαι 10 δις.δολαρίων .
"Γνωρίζουμε από τις πολιτικές του πως θέλει να μειώσει τους φόρους και να ξεκινήσουν οι δημοσιονομικές δαπάνες και αν λάβει υπόψη του κανείς υπόψιν του   και   εκείνες που εγκρίθηκαν, η οικονομία των ΗΠΑ θα επεκταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα."

Μετοχές
Η  MSCI ενισχύθηκε  0,7% σε 09.56 π.μ. στη Νέα Υόρκη, μετά το κλείσιμο της Τετάρτης. Ο Dow αυξήθηκε κατά μέσο όρο  139,70 μονάδες. Ο δείκτης S & P 500 προχωρήσει 0,7% στις  2,177.44. Φαρμακευτικές εταιρείες και οι τράπεζες αναρριχήθηκαν καθώς θα σημαίνει λιγότερο ρυθμιστική εποπτεία στους τομείς αυτούς από ό,τι μια νίκη της Κλίντον.
Ο Stoxx Europe 600 Index  συνέχισε το  τετραήμερο ράλι, με επικεφαλής τον UBS Group AG και Credit Suisse Group AG.
"Είναι ένα ευνοϊκό φαινόμενο για τις τράπεζες όταν δεν έχουν καμπύλες απόδοσης με αρνητικούς ρυθμούς», δήλωσε ο Pierre Mouton, διαχειριστής κεφαλαίων που επιβλέπει περίπου 8,5 δις δολάρια σε Notz, Stucki & Cie.,
 Αναφερόμενος στη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων  ομολόγων εκτιμά ότι «οι δημόσιες δαπάνες και τα μέτρα λιγότερο ή περισσότερο προστατευτισμού θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό. Έτσι, οι τιμές θα αυξηθούν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι η αγορά ομολόγων της  καθοδηγεί τον υπόλοιπο κόσμο,  θα υπάρχει επίσης μια επίδραση αύξηση της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων στην Ευρώπη. "

Εμπορεύματα
Όλα τα βιομηχανικά μέταλλα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκαν, με τον ψευδάργυρο να έχει κέρδη  1,8% το νικέλιο έως και 0,3% και ο χαλκός 3,4 %  στις  14:28 ώρα Λονδίνου. Ο δείκτης LME την Τετάρτη αυξήθηκε 2,1% σε υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
"Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα από τον Donald Trump στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος, ήταν μια εστίαση στις μεγαλύτερες δαπάνες υποδομών στις ΗΠΑ,"  τονίζουν οι  αναλυτές της Goldman συμπεριλαμβανομένων Damien Courvalin και Jeffrey Currie σε έκθεση τους στις  9 Νοέμβρη. "Χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση στη ζήτηση βασικών προϊόντων, ωστόσο οι πολιτικές αυτές θα στηρίξουν χάλυβα, σιδηρομετάλλευμα, ψευδάργυρο, νικέλιο, πετρέλαιο και τσιμέντο."
Το πετρέλαιο υποχώρησε της αγοράς  με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται από το σοκ των προεδρικών εκλογών στη νίκη Trump και  στην ανησυχία  σχετικά με την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει μεταξύ  προσφοράς και της ζήτησης.
Η West Texas Intermediate στα συμβόλαια  παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 44 σεντς, φθάνοντας στα 44,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αφού νωρίτερα είχε άνοδο 0,8 δολάρια. Το Brent στα συμβόλαια  παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν 20 σεντς, ή 0,4%σε 46,16 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures στο Λονδίνο, διαπραγματεύεται με premium 60 τον Ιανουάριο του WTI.

Ομόλογα
Η  δημοπρασία 30ετούς ομολόγο 15 δις. δολαρίων την Πέμπτη θα προσφέρει  μιά εικόνα, ως προς το χρέος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του εν αναμονή εκλεγμένου Προέδρου Donald Trump, μία ημέρα μετά   την εκλογή του από προκαλώντας τη μεγαλύτερη ρευστοποιήση σε πέντε χρόνια.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ πέντε και 30 ετών τίτλων διευρύνθηκε Τετάρτη πιο πού και  από το Φεβρουάριο, ενώ η πώληση των 10 ετών είχε την ασθενέστερη ζήτηση από το 2009. Έμμεσοι πλειοδότες, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, πήρε μόλις πάνω από 50 τοις εκατό, σε σύγκριση με το μέσο όρο της τάξης του 65 τοις εκατό για τα προηγούμενα 10 πωλήσεις.
"Πωλούν κρατικά ομόλογα, επειδή πραγματικά δεν ξέουν τι σχέδια έχει ο Donald Trump για αυτούς», δήλωσε ο δι Galoma. «Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας προέρχεται από το εξωτερικό. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι είναι όλα αυτά. "
Οι 10ετείς αποδόσεις αυξήθηκαν τρεις μονάδες βάσης, ή 0,03 της εκατοστιαίας μονάδας, στο 2,09% από 08:39 π.μ. στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Bond Trader. Το 2 % της ασφάλειας  για τον Νοέμβριο 2026 μειώθηκαν 10/32, ή  3,13δολάρια  ανά 1,000 δολάρια  ονομαστική αξία, με 99 7/32.
Η απόδοση του 30ετών ομολόγων αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,87%, μετά από άλμα 23 μονάδες βάσης την Τετάρτη,  από τον Οκτώβριο του 2011.

Νομίσματα
Το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο καθώς οι προτάσεις του θεωρούνται από τους οικονομολόγους ως πληθωριστικές και οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Οι πιθανότητες ότι η FED  θα ενισχύσει την πολιτική της , τον Δεκέμβριο έχουν αυξήση  σε 86% από το 76% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με βάση τα  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
"Μια προεδρία Trump δεν είναι απαραίτητα αρνητικό σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Sonia Marten, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην DZ Bank AG στη Φρανκφούρτη. "δεδομένου ότι   πρόκειται να διευρυνθούν οι  δημοσιονομικές δαπάνες  το επόμενο έτος,  αυτό  θα μπορούσε να δώσει μια θετική ώθηση στην οικονομία» και με τη σειρά του σημαίνει ότι η FED να αυξήσει τα επιτόκια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης