Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Nέοι "καταλύτες" στον ορίζοντα για το ΧΑ

tags :
BETA: Nέοι
Τεχνικά η πλάγια κίνηση πολύ κοντά στην ζώνη των υψηλών ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανθεκτικότητα στην διατήρηση των υψηλών 23 μηνών
Οι τάσεις διόρθωσης των ξένων αγορών ήταν η βασική αιτία ανακοπής του ισχυρού ράλι της ελληνικής αγοράς, το όποιο έφερε τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (26/6/2015) σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα (και αντίμετρα) ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και πλέον το βλέμμα εστιάζεται στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλες.
Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους.
Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των υπουργών οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στην συνέντευξη τύπου όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού δρόμου και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλείται θετικά από την αγορά ελληνική ομολόγων και μετοχών.
Σύμφωνα με την έκθεση φαίνεται ότι η παρούσα φάση σηματοδοτεί μια καμπή για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα καθώς το χρηματιστηριακό αφήγημα αλλάζει περιεχόμενο, αποκτά μια πιο μακρινή στόχευση και βάζει νέους καταλύτες στο προσκήνιο.
Η ποσοτική χαλάρωση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα της πώλησης των κόκκινων δανείων θα αποτελέσουν πλέον τις κατευθυντήριες δυνάμεις της Αγοράς σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τις επιχειρήσεις.
 Ουσιαστικά η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018 (περίπου 2 δις ευρώ) δημιουργώντας ωφέλιμο χρόνο χωρίς το στρες των διαπραγματεύσεων και δεδομένου και των θετικών προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ οι εισηγμένες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα κερδοφορίας δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με δημιουργία αξίας εκ των έσω. Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν ευχή το γύρισμα και η βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα εταιρικά κέρδη φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις του α’ τριμήνου να έχει συνέχεια (Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, κλπ).
Τεχνικά η πλάγια κίνηση πολύ κοντά στην ζώνη των υψηλών ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανθεκτικότητα στην διατήρηση των υψηλών 23 μηνών.
Η επιχείρηση διαφυγής των 800 μονάδων την περασμένη Τετάρτη δεν έτυχε συνέχειας καθώς η επίτευξη των νέων φετινών υψηλών φαίνεται ότι απαιτεί ισχυρότερες δυνάμεις για μια πιο πειστική υπέρβαση.
Από την άλλη πλευρά η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις ζώνες της υπερβολής δίνει βελτιώνει κάπως την προοπτική εκκίνησης μιας νέας ανοδικής προσπάθειας.
Η έως τώρα διόρθωση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά ρηχή και χωρίς ιδιαίτερο πάθος καθώς απουσιάζει η εταιρία ή ο κλάδος που να έχει υποστεί κάποια σοβαρή απόκλιση τιμής από τα πρόσφατα υψηλά.
Παρόλα αυτά θα αναμέναμε το διορθωτικό κύμα να έχει συνέχεια είτε ως μια καθαρή υποχώρηση τιμών με άμεσο στόχο την ζώνη τιμών των 740 μονάδων είτε ως πλάγια κίνηση  που θα επανέφερε μια πιο φυσιολογική κλίση ανόδου στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη δεδομένων των αναλογιών της ανόδου που προηγήθηκε.
Το Eurogroup της Δευτέρας δεσπόζει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας καθορίζοντας πολύ την επενδυτική ψυχολογία και μεσοπρόθεσμη στάση των επενδυτών που πρόσφατα πήραν θέση σε ελληνικές μετοχές.
Την ίδια ημέρα Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Την Τρίτη 23/5 είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου του Φουρλή και της Housemarket να ανακοινώσουν αποτελέσματα, οι μέτοχοι της ΔΕΗ και του Πλαισίου θα κληθούν να ψηφίσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του 2016.
Την Τετάρτη 24/5 ακολουθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Motor oil. Η εβδομάδα τέλος έχει σημαντικές τακτικές γενικές συνελεύσεις: 24/5 Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια και Κέκροψ (με θέμα ΑΜΚ) ενώ την Παρασκευή 26/5 ακολουθούν Χαλκόρ, ΑΝΕΚ και Mermeren Kombinat.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης