Χρηματιστήριο & Αγορές

Ι. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Θετικές οι προοπτικές της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά υπό προϋποθέσεις

Ι. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Θετικές οι προοπτικές της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά υπό προϋποθέσεις
 Εάν παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς εμπορίας καυσίμων είναι «θετικότατες» και θα δώσει ευκαιρίες σε εκείνους που θα τολμήσουν να επενδύσουν τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας
«Η αγορά θα βρει την ισορροπία της», αλλά «υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και συγχρόνως οι διεθνείς τιμές και οι φόροι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα» εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Elinoil A.E. Ιωάννης Αληγιζάκης, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του «Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.
Εκτίμησε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων για την οποίο, όπως είπε, «υπάρχει πολιτική βούληση» και «σωστός σχεδιασμός», αλλά εκκρεμεί «η ολοκλήρωση της εφαρμογής» και εφόσον εξυγιανθεί το επιχειρηματικό τοπίο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς εμπορίας καυσίμων είναι «θετικότατες» και θα δώσει ευκαιρίες ιδίως σε εκείνους που θα τολμήσουν να επενδύσουν, ώστε να προλάβουν τις ραγδαίες εξελίξεις που θα έχει η ίδια η αγορά».
«Η θέση του ΣΕΕΠΕ είναι, ότι υπό την προϋπόθεση που σας ανέφερα, ότι θα υπάρχει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά της ενέργειας της Ελλάδας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προσελκύσει διεθνή γκρουπ με στόχο να επενδύσουν στην ελληνική αγορά με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης και πρόσθεσε: «Οι εταιρίες του ΣΕΕΠΕ είναι έτοιμες για αυτή την πρόκληση.
Το θέμα είναι ότι θέλουμε ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες της λειτουργίας της αγοράς.
Δε θέλουμε χαριστικές και δε θέλουμε προστατευτικές αποφάσεις».
Ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε στην πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία επτά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, «πάνω από 40%» σε μια επταετία» και συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017 «με περαιτέρω πτώση η οποία αγγίζει το 5%», σε όλα τα υγρά καύσιμα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης (με τη μεγαλύτερη συγκριτικά πτώση ως 65%) και στο ντίζελ, (παρουσίασε συγκριτικά τη μικρότερη κάμψη, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματος των καταναλωτών και της αύξησης της φορολογίας, κρίση η οποία στον κλάδο εκδηλώθηκε με μείωση των πρατηρίων καυσίμων, μείωση των εσόδων, κλείσιμο εταιριών, κ.α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης