Χρηματιστήριο & Αγορές

Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τη διακοπή παραγωγής σε 2 πετρελαιοπηγές στη Λιβύη

Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τη διακοπή παραγωγής σε 2 πετρελαιοπηγές στη Λιβύη
Περί τις  21:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 48,47 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,55% και το brent στα 51,36 δολάρια ενισχυμένο κατά 1,20%
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα Τρίτη 28/3/2017 μετά από μια σοβαρή διαταραχή στις προμήθειες πετρελαίου από τη Λιβύη και τα σχόλια αξιωματούχων ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής έως το τέλος του έτους.
Τα δυτικά πεδία της Λιβύης Sharara και Wafa έχουν αποκλειστεί από ένοπλες παρατάξεις, μειώνοντας την παραγωγή κατά 252.000 βαρέλια ημερησίως (BPD), περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής, δήλωσε πηγή από το National Oil Corporation (NOC)
Το NOC έχει ανακοινώσει ότι λόγω ανωτέρας βίας  δεν θα παραδοθούν τα φορτία  αργού από την πετρελαιοπηγή Sharara.
Οι τιμές στα futures Brent, του επόμενου μήνα  αυξήθηκαν κατά 76 σεντς, ή 1,5%, στα  $ 51.51 ανά βαρέλι στις  12:51 μ.μ. ET (1651 GMT).
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI)  αυξήθηκαν κατά 81 σεντς, ή 1,7%, στα 48,54 $ το βαρέλι.
Στις 21:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 48,47 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,55% και το brent στα 51,36 δολάρια ενισχυμένο κατά 1,20%.
«Το κλείσιμο των δύο λιβυκών πετρελαιοπηγών ... υποστηρίζει την αγορά σήμερα, με το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής επανεκκίνησης να είναι αβέβαιο μετά το κλείσιμο των αγωγών από στρατιωτικούς στη Δυτική Λιβύη» δήλωσε ο Tim Evans, της Citi Futures είπε σε μια σημείωση.
«Στο παρελθόν οι διακοπές κυμαίνονταν από μερικές ημέρες, σε όλη τη διαδρομή, μέχρι δύο χρόνια, αν και η ανάγκη για έσοδα από το πετρέλαιο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να διαπραγματευτεί την επανεκκίνηση του αγωγού νωρίτερα, παρά αργότερα.»
Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh δήλωσε ότι μια παγκόσμια συμφωνία, με στόχο να περιορισθεί το πλεόνασμα που πιέζει τις τιμές για περίπου δύο χρόνια, είναι πιθανό να επεκταθεί και πέραν του Ιουνίου, αλλά χρειάζεται χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά.
Η Ρωσία, χώρα εκτός ΟΠΕΚ, θεωρείται ως μπαλαντέρ αν και πριν από 15 χρόνια απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σε συνδυασμό με τον ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, η Ρωσία και το Ιράν θα συνεχίσουν τη συνεργασία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υπεγράφη από τις δύο χώρες.
Το Αζερμπαϊτζάν επίσης μη μέλος του ΟΠΕΚ  δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συμμετέχει στην επέκταση της συμφωνίας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Τraders πετρελαίου που συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν ότι αναμένεται ΟΠΕΚ και μη-ΟΠΕΚ παραγωγοί να προχωρήσουν στην επέκταση της συμφωνίας τους για τον περιορισμό της παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης