Χρηματιστήριο & Αγορές

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 5% στο αργό λόγω μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 5% στο αργό λόγω μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ενίσχυση των αποθεμάτων αργού κατά 8,2 εκατ. βαρέλια - Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των αποθεμάτων κατά 1.900.000 βαρέλι.
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου υποχώρησαν οι τιμές του αργού πετρελαίου οι οποίες κατέγραψαν πτώση 5% σήμερα Τετάρτη 8/3/2017, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ότι τα αμερικανικά αποθεμάτα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 8,2 εκατ. βαρέλια, δηλαδή σε τετραπλάσιο επίπεδο των αναμενόμενων (2 εκατ. βαρέλια).
Στις 22:40 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 50,31 δολάρια το βαρέλι με πτώση 5,33% και το brent υποχωρούσε 4,86% στα 53,20 δολάρια το βαρέλι.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση παραγωγής των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ (διυλίζουν αργό πετρέλαιο), οδηγώντας σε αύξηση των εισαγωγών προϊόντων κλασματικής απόσταξης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam Al-Marzouq, η συμμόρφωση του διεθνούς καρτέλ OPEC με τις δεσμεύσεις μείωσης παραγωγής που έχουν αναλάβει οι χώρες-μέλη του ανήλθε σε 140% (των δεσμεύσεων), έναντι 50%-60% για τις εκτός OPEC τρίτες χώρες που οικειοθελώς συμμετέχουν στη συμφωνία μείωσης παραγωγής με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τελικά, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Μαΐου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών futures πετρελαίου UK ICE Futures Europe του Λονδίνου υποχώρησε κατά 4,95% ή κατά 2,77 δολάρια ΗΠΑ, για να περιοριστεί σε 53,15 δολάρια ανά βαρέλι έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 52,93 και 55,77 δολαρίων, καταγράφοντας πτώση 8,63% από την αρχή του 2017.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ενίσχυση των αποθεμάτων αργού κατά 8,2 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν κατά 6,56 εκατ. βαρέλια
Το Brent υποχώρησε στα 55 $ το βαρέλι την Τετάρτη και το αργό στα 52 δολάρια το βαρέλι.
"Η έκθεση της API είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η αγορά δεν έχει έλλειμμα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Eugen Weinberg, αναλυτής της Commerzbank. "Είναι άφθονη η προσφορά."
Εάν η έκθεση  της American Petroleum Institute (API)  για  αύξηση των αποθεμάτων επιβεβαιωθεί από την Energy Information Administration θα είναι η ένατη συνεχόμενη εβδομάδα αυξήσεων. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των αποθεμάτων κατά 1.900.000 βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 6,6 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, για πτώση 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα αποθέματα παραγώγων, τα οποία περιλαμβάνουν το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για μείωση 900.000 βαρελιών.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης