Χρηματιστήριο & Αγορές

IEA: "Είναι φιλόδοξος στόχος να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα 65 δολάρια"

IEA:
Εάν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν πολύ ψηλά, θα έχουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία
Παρά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και την αύξηση των τιμών, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι το πετρέλαιο θα φθάσει τα 65 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον, δήλωσε  αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) στο CNBC.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο για να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με στόχο τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου και την αντιμετώπιση τριών διαδοχικών ετών υποχώρησης των επενδύσεων.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ορισμένες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, ένωσαν τις προσπάθειές τους και υποσχέθηκαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα.
"Τα  63, 65 (δολάρια το βαρέλι για το Brent) θα μπορούσε να είναι λίγο φιλόδοξος στόχος" δήλωσε ο Neil Atkinson, επικεφαλής του πετρελαϊκού τομέα της IEA.
"Αλλά αν η τιμή ανέβει πολύ υψηλά τότε αυτό πρόκειται να προσελκύσει πολλές επενδύσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως στην παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Atkinson.
Εάν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν πολύ ψηλά, θα έχουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει το CNBC.
Η συμφωνία των έξι μηνών ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά αν ο ΟΠΕΚ και τα μη-μέλη του ΟΠΕΚ τηρούν τις δεσμεύσεις τους.
Ένας μεγάλος αριθμός των εμπειρογνωμόνων του πετρελαίου δεν περιμένει 100% συμμόρφωση με τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Atkinson, μέχρι στιγμής "βαδίζουν αρκετά καλά."
"Τα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά καθώς είναι γεγονός ότι η παραγωγή έχει μειωθεί   σημαντικά τον Ιανουάριο" πρόσθεσε.
Έρευνα του Reuters, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι στο τέλος Ιανουάριου η μείωση της παραγωγής έφθασε στα 958.000 βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμεί με 82 % της συμμόρφωσης που αρχικά είχε συμφωνηθεί.
Το brent διαπραγματευόταν την Παρασκευή 3/1/207 το πρωί στα 56,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI στα 53.95 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης