Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε υψηλά δύο μηνών ο χρυσός - Η αβεβαιότητα για την πολιτική Trump πλήττει δολάριο

Σε υψηλά δύο μηνών ο χρυσός -  Η αβεβαιότητα για την πολιτική Trump πλήττει δολάριο
Ο χρυσός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα έως 1% πάνω για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών σημειώνοντας την μεγαλύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιούλιο.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα 23/1/2017, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, καθώς η δυσφορία για την οικονομική πολιτική Trump ώθησε τους επενδυτές προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν.
Ο Trump κατά την ορκωμοσία του υποσχέθηκε "Η Αμερική πρώτη", ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί ή θα επαναδιαπραγματευθεί σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, αυξάνοντας τους φόβους προστατευτισμού από τον Λευκό Οίκο που θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές Trump οδήγησαν το δολάριο σε χαμηλό  μήνα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων διολίσθησαν από τα πρόσφατα υψηλά.
Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις μειώνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησης.
Στην Spot  αγορά ο χρυσός ήταν 0,55% σε  1,216.34 δολάρια  η ουγγιά. Νωρίτερα άγγιξε τα 1,219.43 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Νοεμβρίου 2016.
Στις  ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού κινήθηκαν 10.70 δολάρια  υψηλότερα στα 1,215.6 δολάρια.
Στις 21: 40 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1216,10 δολάρια με άνοδο 0,93%.
Ο χρυσός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα έως 1% πάνω για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών σημειώνοντας την  μεγαλύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιούλιο.
Υπογραμμίζοντας την bullish άποψη, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ του Commodity Futures Trading Commission (CFTC) έδειξαν ότι οι κερδοσκόποι έθεσαν τις καθαρές θετικές θέσεις τους στις συμβάσεις χρυσού COMEX για δεύτερη εβδομάδα.
«Οι δείκτες Momentum είναι  προς τα άνω», σύμφωνα με τους αναλυτές ScotiaMocatta, στοχεύοντας στα 1,255.70 δολάρια η ουγγιά.
Αλλά ο χρυσός αντιμετωπίζει αντίσταση, στα 1.219 δολάρια και  ενδέχεται  να δυσκολευτεί να διασπάσει το επίπεδο αυτό σύμφωνα με την  τεχνική ανάλυση του Reuters.
Και παρά τα μέτρα του προστατευτισμού, τα σχέδια του Trump για τις δημόσιες δαπάνες, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να ενισχύσει το δολάριο και τα αποθέματα των ΗΠΑ, εάν θεσπιστούν
"Αυτό πρόκειται να ανακόψει την ενίσχυση  του χρυσού ως εναλλακτική επένδυση ή ως αντιστάθμιση κινδύνου», δήλωσε η Mitsubishi αναλυτής Jonathan Butler.
Εάν οι πολιτικές Trump προσδώσουν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, η Fed  θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια φέτος με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οι επενδυτές αναμένουν, δήλωσε ο αναλυτής της  Mitsubishi Jonathan Butler, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που θα περιορίσει τη ζήτηση για χρυσό.
Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων, το παλλάδιο υποχώρησε 1,51% σε  776,05 δολάρια, έχοντας νωρίτερα άγγιξε  795,60 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης