Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Απογειώνεται το Αλουμίνιο – Στα 1834 δολάρια έφθασε η τιμή του

Απογειώνεται το Αλουμίνιο  – Στα 1834 δολάρια έφθασε η τιμή του
Με κέρδη πάνω από 2% κινείται  η τιμή στις διεθνείς αγορές
Σε ισχυρή ανοδική τάση βρίσκεται το Αλουμίνιο στη διεθνής αγορά σήμερα 19/1/2017 με την τιμή του να ξεπερνά τα 1800 δολάρια.
Η αγορά άνοιξε με την τιμή έναρξης στα 1796,50 δολάρια και στις 14:45  φθάσει στα 1834,50 δολάρια/ ΜΤ καταγράφοντας υψηλό έτους με άνοδο 2,03%.
Το τελευταίο μήνα η τιμή του βιομηχανικού μετάλλου βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
Η χαμηλότερη τιμή του μήνα καταγράφηκε στις 29/12/2016  στα  1679 δολάρια.
Η τιμή του αλουμίνιου έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγγείλει το Πεκίνο ότι τα «τεχνητά φθηνά» κρατικά δάνεια καθώς και άνθρακας, ηλεκτρική ενέργεια και αλουμίνα στον κινεζικό κλάδο αλουμινίου προκαλούν ζημιά, καθώς μειώνουν τις διεθνείς τιμές και διευρύνουν τεχνητά το μερίδιο αγοράς της Κίνας.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ  ανέφερα πως οι κινεζικές ενέργειες στον κλάδο του αλουμινίου παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ, οι οποίοι απαγορεύουν τις επιδοτήσεις που προκαλούν «σοβαρή ζημιά» σε άλλα μέλη του Οργανισμού.
Το Εμπορικό Γραφείο των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας αναφορικά με το αλουμίνιο αυξήθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές μεταξύ του 2007 και του 2015, ενώ οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν περίπου 46%.
Η Κίνα παράγει σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου αλουμίνιου.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρωτογενής παραγωγή αμερικανικού αλουμινίου μειώθηκε 37%, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η συνολική κατανάλωσή του στις ΗΠΑ. Τα 9 από τα 14 αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου σταμάτησαν την παραγωγή τους από το 2011 και μόνο το ένα λειτουργεί με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, σημείωσε το Γραφείο των ΗΠΑ.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η αμερικανική καταγγελία «δεν έχει πραγματική βάση, ενώ δεσμεύθηκε να την αντιμετωπίσει σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.
Η καταγγελία των ΗΠΑ ακολουθεί αίτημα που υπέβαλαν τον Οκτώβριο στον ΠΟΕ έξι Αμερικανοί γερουσιαστές κατά των κινεζικών εμπορικών πρακτικών στο αλουμίνιο, ανησυχώντας για τις απώλειες 15.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Η καταγγελία είναι η 16η που γίνεται στον ΠΟΕ κατά της Κίνας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης