Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Μικρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση

Μικρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση
Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 31 σεντς ή 0,6% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 50,25 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποια μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές σήμερα Τρίτη (18/10), μετά από μεγάλη πτώση που κατέγραψαν χθες (17/10) Δευτέρα, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τις σημερινές συνεδριάσεις των αγορών.
Ειδικότερα, η τιμή του Brent καταγράφει κέρδη 28 σεντς ή 0,5% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 51,80 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 31 σεντς ή 0,6% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 50,25 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, όσο περνούν οι μέρες, τόσο αυξάνονται οι ενδείξεις, ότι η προκαταρκτική συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, ακόμη κι αν επισημοποιηθεί, δεν θα τηρηθεί στην πράξη.
Όπως λένε, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας, αλλά οι ειδήσεις που φθάνουν για περισσότερα πλεονάσματα από το αναμενόμενο, ανακόπτουν αυτή την ορμή.
Επιπλέον, δεδομένου ότι χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Νιγηρία εξαιρούνται από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, οι αναμενόμενες αυξήσεις στην παραγωγή τους θα μπορούσαν εύκολα να αντισταθμίσουν τις μειώσεις από τα άλλα κράτη-μέλη.
Όπως είπε ο αναλυτής της Citi Futures, Tim Evans «αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν θα μπορούσε να δει μια καθαρή μείωση», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια «μεγαλύτερη σε ποσοστό συμφωνία για τη συγκράτηση της παραγωγής».
Σε αντίθετη περίπτωση, η υπερπροσφορά στην αγορά θα μπορούσε να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2017, πρόσθεσε.
Μέρος της δυσκολίας όσον αφορά τον καθορισμό των ποσοστώσεων, είναι ότι οι παραγωγοί πολλές φορές δηλώνουν μεγαλύτερη παραγωγή από την πραγματική στις διαπραγματεύσεις.
Αλλά αναλυτές λένε, ότι τα διυλιστήρια θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες από την υποτονική αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση του ανταγωνισμού, και την αύξηση των διυλισμένων προϊόντων στην αγορά.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της Κίνας διυλισμένων προϊόντων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2015 κατά 39% σε 34.050.000 μετρικούς τόνους.
Τα περισσότερα από τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου της Κίνας, δηλαδή ντίζελ και βενζίνη, πωλούνται στην Ινδία και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης