Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

VDKI: Πτώση 1,5% στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα το 2016

VDKI: Πτώση 1,5% στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα το 2016
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έφθασε σε 7.000 εκατομμύρια τόνους πέρυσι
Το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα  υποχώρησε 1,5% πέρυσι καθώς μεταξύ άλλων, σημειώθηκε επιβράδυνση από τον μεγάλο εξαγωγέα την  Βενεζουέλα και την μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε  την Παρασκευή 13/1/2016 το γερμανικό λόμπι εισαγωγών άνθρακα VDKI.
Το VDKI, έχει μέλη 69 εταιρείες που αγοράζουν προμήθειες από χώρες όπως η Ρωσία, η Κολομβία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ότι το θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα  - εισαγωγές και εξαγωγές – ανήλθε πέρυσι σε 1,1 δισεκατομμύρια τόνους.
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έφθασε σε 7.000 εκατομμύρια τόνους.
Ο Wolfgang Cieślik πρόεδρος του VDKI στην ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση σήμερα 13/1/2017 επεσήμανε ότι η ζήτηση  άνθρακα θα παραμείνει σε άνοδο καθώς υποστηρίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, αντισταθμίζοντας τις απώλειες στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ
Οι τιμές παραγωγού άνθρακα για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλές το 2015, εκτός από εκείνες στη  Ρωσία, η οποία επιτυγχάνει επίπεδα πολύ υψηλότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Cieślik οδηγός των τιμών ήταν η Κίνα, η οποία ενεργοποιείται σε υψηλότερη ποιότητα άνθρακα ενώ σημαντικός προμηθευτής ήταν η Ινδονησία. Η  Κίνα εισήγαγε αυστηρότερους κανονισμούς εργασίας, η οποία οδήγησε σε εγχώριες μειώσεις της παραγωγής.
Οι τιμές του άνθρακα οπτανθρακοποίησης, που χρησιμοποιείται από χαλυβουργίες και συνήθως παρέχεται από τη Μοζαμβίκη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, αυξήθηκαν το 2016 μετά την πτώση το 2015, επιτρέποντας κέρδη για τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς.
Το αυστραλιανή σημείο αναφοράς για τον άνθρακα έχει τριπλασιαστεί σε πάνω από 250 δολάρια  ανά τόνο το προηγούμενο έτος και για το πρώτο τρίμηνο του 2017 επισημαίνεται σε  285 δολάρια.
Παράλληλα η  Ινδία που προσπαθεί από εισαγωγέας να μετατραπεί σε εξαγωγέα συναγωνίζεται την Ινδονησία, αλλά το VDKI εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης