Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε υψηλό μήνα η τιμή του χρυσού - Brexit καιTrump προκαλούν ανησυχία στην αγορά

Σε υψηλό μήνα η τιμή του χρυσού - Brexit καιTrump προκαλούν ανησυχία στην αγορά
Ο χρυσός, που συχνά θεωρείται ως εναλλακτική επένδυση σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, επωφελήθηκε από το κλίμα «κινδύνου» που επικράτησε στην αγορά
Ο χρυσός βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα, την Τρίτη 10/1/2016, καθώς το δολάριο βυθίζεται μία  μέρα πριν την συνέντευξη Τύπου του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ  Donald Trump και την αβέβαιη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αγορά αναζητεί περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα σχέδια δαπανών του Trump στην πρώτη του ομιλία μετά την νίκη του το Νοέμβριο, ωθώντας το δολάριο χαμηλότερα.
Η λίρα υποχώρησε επίσης μετά την ανησυχία που προκάλεσαν οι δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για ένα  "σκληρό" Brexit.
Ο χρυσός, που συχνά θεωρείται ως εναλλακτική επένδυση σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, επωφελήθηκε από το κλίμα «κινδύνου» που επικράτησε στην αγορά.
Στην Spot αγορά ο χρυσός ήταν πάνω 0,56% στα 1,187.81 δολάρια η ουγγιά στις 24:03 ET (1703 GMT), φτάνοντας νωρίτερα στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Δεκεμβρίου
Στις ΗΠΑ τα  futures χρυσού αυξήθηκαν κατά 0,23% σε 1,187.6 δολάρια ανά ουγγιά.
Στις 20:10 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1188,30 δολάρια η ουγγιά με άνοδο 0,29%.
Ο Georgette Boele στρατηγικός αναλυτής της ABN AMRO  δήλωσε ότι ο συνδυασμός της ενός «μαλακού» δολαρίου, οι χαμηλότερες αποδόσεις στις  ΗΠΑ και το ρίσκο που δημιουργείται,  είναι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το χρυσό.
"Έχουμε την συνέντευξη Trump αύριο και η αγορά φαίνεται να είναι λίγο νευρική πριν από αυτό",  εκτίμησε ο Boele προσθέτοντας ότι αυτό το συναίσθημα θα είναι βραχύβιο, καθώς τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον τρεις φορές, πιέζοντας τον χρυσό .
Ο χρυσός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις αναπροσαρμογές  των επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησής του, μη αποδίδοντας όσο η ενίσχυση του δολαρίου, το οποίο είναι η τιμή διαπραγμάτευσης.
Η ισχυρή ζήτηση από Κίνα το νέο έτος, επίσης, ενισχύει τιμές, δήλωσε ο επικεφαλής της  Marex Spectron, David Govett.
Το SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο χρυσό-backed διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, υποχώρησε 1,06% σε 805,00 τόνους τη Δευτέρα 9/1/2017. Οι συμμετοχές έχουν πέσει περίπου 15% από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Το ασήμι ήταν 1,39% πάνω σε  16.915 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα ήταν 0,06% χαμηλότερα σε 983,20 δολάρια.
Η πλατίνα αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών στα 981.90 δολάρια η ουγγιά κατά την τελευταία συνεδρία.
Το παλλάδιο κέρδισε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μέχρι 0,38 % σε $ 761,50 δολάρια ανά ουγγιά μετά την άνοδό του τη Δευτέρα 9/1/2017 σε υψηλό μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης