Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατακόρυφη πτώση στο πετρέλαιο - Πάνω από 3% υποχωρεί η τιμή του αργού

Κατακόρυφη πτώση στο πετρέλαιο - Πάνω από 3% υποχωρεί η τιμή του αργού
Έντονες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου προκαλούν οι ανησυχίες για αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ
Οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται 3%, πτώση που πυροδότησαν οι ανησυχίες για αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ καθώς θα μπορούσαν να μετριάσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.
Το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα Δευτέρα 9/1/2016 στη σκιά της αυξανόμενης παραγωγής των ΗΠΑ αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία ότι πολλοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αγορά.
Τα Brent futures μειώθηκαν κατά 1,71 δολάρια ή 3%, σε 55,39 δολάρια το βαρέλι στις 11.39 π.μ. ET (1639 GMT), κοντά στα χαμηλά της ημέρας.
Στις ΗΠΑ τα futures αργού διαπραγματευόταν στα 52,37 δολάρια το βαρέλι, κάτω από 1,62 δολάρια, ή 3%, επίσης κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Στις 20:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent ήταν στα 55,46 δολάρια με πτώση 2,87% ενώ το αργό υποχωρούσε 3,15% στα 52,29 δολάρια το βαρέλι
"Βλέπουμε την αισιοδοξία γύρω από τον ΟΠΕΚ για την περικοπή της παραγωγής να αντισταθμίζεται από τους φόβους της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ  σύμφωνα με τα στοιχεία καταμέτρησης στις εξέδρες την περασμένη Παρασκευή," δήλωσε ο Hans van Cleef, της ABN Amro.
Το δολάριο  εκτινάχθηκε μετά τις  προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις  ΗΠΑ φέτος, καθιστώντας το πιο ακριβό για τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται  σε δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ το Baker Hughes με στοιχεία από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου έδειξε, ανάκαμψη για όγδοο μήνα.
Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι αναμένεται η καταμέτρηση  από τις εξέδρες των ΗΠΑ θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 529 μονάδων έως 850 - 875 έως το τέλος του έτους, με τις δαπάνες για την έρευνα και παραγωγή να προβλέπεται  ότι θα αυξηθούν  27% στη Βόρεια Αμερική.
Αυτό εγείρει ανησυχίες ότι η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται και υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών να μειώσουν την παραγωγή.
Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚ, κατέγραψε ρεκόρ με 3.510.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD) να εξάγονται από το λιμάνι στη Βασόρα, το Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η χώρα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση της παραγωγής κατά μέσο όρο 210.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο.
Πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters τη Δευτέρα 9/1/2017  ότι η κρατική  εταιρεία του Ιρακ State Oil Marketing Company (SOMO) έχει δώσει  σε τρεις αγοραστές από Ασία και Ευρώπη εγγυήσεις για πλήρη εφοδιασμό τον Φεβρουάριο.
Οι traders παρακολουθούν επίσης το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ, όπου οι κακές καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τη χώρα να προχωρήσεις στο κλείσιμο εμπορικών λιμανιών που πραγματοποιούνται εξαγωγές πετρελαίου  ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kuna.
Οι κερδοσκόποι έθεσαν σε bullish τα στοιχήματα για τις τιμέςτου Brent περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία  από το InterContinental Exchange που έδειξαν ότι, δεν είναι μακριά το ρεκόρ του περασμένου μήνα.
Στήριξη στους παίκτες που στοιχηματίζουν στην αύξηση των τιμών έδωσε  η είδηση ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του αργού στον κόσμο, φάνηκε να εφαρμόζει την συμφωνία για τη μείωση.
Ρωσικές πηγές της αγοράς ενέργειας ανέφεραν στο Reuters ότι η παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα.
Αναλυτές του JBC Energy ήταν αισιόδοξοι για μια πιο κλειστή την αγορά του πετρελαίου το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης