Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Διολίσθηση στις τιμές του πετρελαίου προκαλούν οι μαζικές πωλήσεις από το Ιράν

Διολίσθηση στις τιμές του πετρελαίου προκαλούν οι μαζικές πωλήσεις από το Ιράν
Το Ιράν έχει πουλήσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξιοποιώντας την εξαίρεση από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ - Διαπραγματεύσεις με τις Φιλιππίνες για εξαγωγές πάνω από τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού ανά μήνα
Οι τιμές του πετρελαίου εγκατέλειψαν νωρίς την Παρασκευή 6/1/2017, τα κέρδη που είχαν σημειώσει καθώς τα σημάδια των περικοπών παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με  την παρατεταμένη ανησυχία ότι άλλοι παραγωγοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποφύγουν το μερίδιό τους στις προγραμματισμένες μειώσεις ,που αποσκοπούν στον περιορισμό της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, επηρέασαν την αγορά.
Τα Brent futures, σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υποχώρησαν 17 σεντς, φθάνοντας στα 56,72 δολάρια ανά βαρέλι στις 09:45 π.μ. ET (1445 GMT), αφού νωρίτερα  σημείωσαν άνοδο άνοδο στα  $ 57,47 δολάρια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα futures West Texas Intermediate (WTI) του αργού μειώθηκαν κατά 4 σεντς στα 53,72 δολάρια το βαρέλι, με εξαίρεση το υψηλό των 54,32 δολαρίων.
Και οι δύο συμβάσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιητικές για την εβδομάδα μετά από μέρες ασταθής συναλλαγών.
Στις 17:40 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 53,64 δολάρια με υποχώρηση 0,20% και το brent στα 56,64 με πτώση 0,46%.
«Υπάρχει πολλή μεταβλητότητα, ή τουλάχιστον αλλαγές στην κατεύθυνση", δήλωσε ο Hans van Cleef της  ABN Amro σύμφωνα με το Reuters. "Οι επενδυτές σκέφτονται  ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι επάνω, αλλά μετά από μια αύξηση μερικών δολαρίων, παίρνουν το κέρδος."
Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και οι ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές βοήθησαν την αγορά.
Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο κατά τουλάχιστον 486.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD) σε 10.058.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο γίγαντας πετρελαίου Saudi Aramco έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις πιθανές περικοπές των 3% σε 7 % το Φεβρουάριο  στα φορτία του αργού.
Το Κουβέιτ έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο σε περίπου 2.707.000 βαρέλια την ημέρα, στο πλαίσιο συμφωνίας περικοπή της προσφοράς του ΟΠΕΚ, δήλωσε την Παρασκευή 6/1/2017 πηγή από το Κουβέιτ
Υπάρχουν επίσης αναφορές για τη διακοπή της παροχής από το Αμπού Ντάμπι.
Παράλληλα υπάρχουν αμφιβολίες ότι όλοι οι παραγωγοί θα εφαρμόσουν πλήρως τις προγραμματισμένες μειώσεις.

Το Ιράν

Το Ιράν έχει πουλήσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξιοποιώντας τη συμφωνία του ΟΠΕΚ,  περικοπή από την οποία εξαιρείται για να ανακτήσει μερίδιο της αγορά,ς αναζητώντας νέους αγοραστές, ανέφεραν πηγές του κλάδου.
Στους τελευταίους τρεις μήνες, η Τεχεράνη έχει πουλήσει σχεδόν τα μισά αποθέματα πετρελαίου, που είχε στα δεμένα δεξαμενόπλοια της, καθώς αγωνίστηκε να απαλλαγούν από τα αποθέματα σε μια υπερπροσφορά της παγκόσμιας αγοράς.
Η National Iranian Oil Company (NIOC) διαπραγματεύεται επίσης με τις Φιλιππίνες για εξαγωγές πάνω από τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού ανά μήνα, ανέφερε το  Press TV σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την NIOC.
Το Ιράν, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, κέρδισε ειδικούς όρους στη συμφωνία για τις περικοπές που συμφώνησαν στις 30 Νοεμβρίου
«Θα υπάρξουν κάποιες χώρες, οι οποίες θα εξαπατήσουν ... περιμένουμε μηδενική συμμόρφωση από τη Βαγδάτη ... Και σίγουρα δεν περιμένουμε οι Κούρδοι να συμμετάσχουν, δεδομένου ότι είναι αυτόνομοι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση,"  επισημαίνεται στο Energy Aspects  για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, το 2017 που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η συνολική προσφορά από τον ΟΠΕΚ το Δεκέμβριο μειώθηκε μόνο ελαφρά σε 34.180.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD) από το αναθεωρημένο 34.380.000 βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters  με βάση τα δεδομένα της ναυτιλίας και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

Το δολάριο

Αλλά ο ΟΠΕΚ δεν ήταν ο μόνος παράγοντας. Αναλυτές επεσήμαναν  ότι  με ένα ισχυρό δολάριο, το οποίο  έφτασε πίσω από ένα υψηλό 14 ετών αυτή την εβδομάδα, και τα κέρδη από τα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου στις  ΗΠΑ, κράτησαν την αγορά  σε ένα σχετικά στενό εύρος.
Το δολάριο βρέθηκε σε υψηλό έναντι του ιαπωνικού γιεν μετά την ανακοίνωση  του U.S. Bureau of Labor Statistics ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν 156.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το αργό πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης