Χρηματιστήριο & Αγορές

UBS: Σοβαρό έλλειμμα στην αγορά αλουμινίου από 12μηνο κλείσιμο της Alunorte - Στα 2265 δολ/τόνο η τιμή

UBS: Σοβαρό έλλειμμα στην αγορά αλουμινίου από 12μηνο κλείσιμο της Alunorte - Στα 2265 δολ/τόνο η τιμή

Συνεχίζει ανοδικά η τιμή του μετάλλου στα 2265 δολ/τόνο με άνοδο 2,65% σήμερα 4/10

To κλείσιμο του Alunorte για 12 μήνες θα δημιουργήσει ένα σοβαρό έλλειμμα στην αγορά αλουμινίου, ανέφερε ο αναλυτής της UBS Daniel Morgan σε conference call. Δεν υπάρχει μεγάλη δυναμικότητα εκτός Κίνας σημείωσε. 

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι η τιμή του αλουμινίου μπορεί να φτάσει τα 2300 δολάρια ο τόνος μέχρι το τέλος έτους, ενώ η άνοδος της τιμής της αλουμίνας οδηγεί σε ζημιές τα χυτήρια αλουμινίου.

Παράλληλα η προσαρμογή της πολιτικής στην Κίνα σε κατευθύνσεις φιλοκότερες προς το περιβάλλον έχουν αυξήσει το κόστος για τα χυτήρια, όπως εκτιμούν Αυστραλοί παραγωγοί αλουμίνας.

Η είδηση του προσωρινού κλεισίματος του εργοστασίου Αλουμινίου της Norsk Hydro στη Βραζιλία έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια αγορά των μετάλλων, με το αλουμίνιο να καταγράφει στις 3 Οκτωβρίου ένα ράλι της τάξεως του 4%.
Η Norsk Hydro δήλωσε ότι θα κλείσει προσωρινά το εργοστάσιο Alunorte στη Βραζιλία, διότι η μόνη περιοχή που μπορεί να διαχειριστεί την επεξεργασία αποβλήτων είναι ήδη κοντά στα όρια του δυναμικού της.
Μια διαρροή φράγματος οδήγησε σε μια σειρά νομικών προβλημάτων για την εταιρεία, οδηγώντας τις αρχές να διατάξουν να λειτουργήσει με το 50% της δυναμικότητας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μόλις οκτώ μήνες μετά, ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρει η εταιρεία έγκριση προκειμένου να επιστρέψει στην κανονική παραγωγή.
Τι σημαίνει αυτό για την αγορά του αλουμινίου;
Η διακοπή θα αυξήσει τη σπανιότητα της αλουμίνας - βασικό συστατικό για την παραγωγή αλουμινίου - και θα αυξήσει τη δυνατότητα υψηλότερων τιμών μεταλλικών φίλτρων μέσω της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, γεγονός που θα επηρεάσει κατασκευαστές όπως τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Την ίδια ώρα, η αγορά έχει περιοριστεί εδώ και μήνες λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στην United Rusal της Ρωσίας.
Ενώ δεν υπάρχει συμβόλαιο αλουμίνας στο LME, το αποτέλεσμα ήταν σαφές στα συμβόλαια του αλουμινίου.
Οι τιμές του μετάλλου σημείωσαν άνοδο έως 4% στα 2.202 δολάρια τον τόνο, φθάνοντας σε υψηλό τριμήνου, χθες 3/10/2018.
Η κίνηση αυτή έστειλε επίσης μετοχές άλλων εταιρειών αλουμινίου υψηλότερα.
Η Alcoa, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στις ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο έως 9,4%, η Aluminum Corp of China ενισχύθηκε κατά 7,8%, ενώ η National Aluminium της Ινδίας αυξήθηκε κατά 11%.

Αποτέλεσμα να συνεχίζεται η άνοδος στην μετοχή του Μυτιληναίου (8,80 ευρώ) καθώς το Αλουμίνιο της Ελλάδος έχει και πάλι σημαντικές ευκαιρίες για να κλειδώσει υψηλά μελλοντικά κέρδη.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης