Χρηματιστήριο & Αγορές

Μυτιληναίος στο teleconference: Διασφαλισμένες καλές χρονιές 2018 και 2019 – Goldman: Έρχεται άνοδος στο αλουμίνιο

Μυτιληναίος στο teleconference: Διασφαλισμένες καλές χρονιές 2018 και 2019 – Goldman: Έρχεται άνοδος στο αλουμίνιο

Η παγκόσμια κυριαρχία του φυσικού αερίου εδραιώνεται το 2024

Βέβαιος για μια εξίσου καλή χρονιά για αυτήν του 2018 σε σχέση με το 2017 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος κ. Ε. Μυτιληναίος στο χθεσινό teleconference με τους αναλυτές των διεθνών οίκων και εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Αυτό προκύπτει από την πορεία του αλουμινίου και της αλουμίνας αλλά και την αναμενόμενη βελτίωση του ενεργειακού τμήματος στο β εξάμηνο του 2018.
Ερωτηθείς για το hedging που ενδεχόμενα να έχει γίνει, όσον αφορά τις μελλοντικές πωλήσεις του Αλουμινίου, δεν έδωσε λεπτομέρειες, διαβεβαίωσε όμως ότι το 2019 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά.
Η αγορά του αλουμινίου μετά τις αποφάσεις των Αμερικανών για τα περιοριστικά μέτρα με θύμα τον ρωσικό κολοσσό Rusal τον περασμένο Απρίλιο είναι μια αγορά που παραμένει σε έλλειμμα παγκοσμίως που εκτιμάται στα 0,75 εκατ τόνους και θα υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα για την συνέχεια σε 40 ημέρες, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι νέες αποφάσεις για την τύχη της ρωσικής βιομηχανίας.
Όσον αφορά την επένδυση στην αλουμίνα το project προετοιμάζεται, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος,  εκτιμάται σαν ιδιαίτερα σύνθετο και ανακοινώσεις θα υπάρξουν προσεχώς.

Ανοδικά το αλουμίνιο βλέπει η Goldman

H τιμή της αλουμίνας παραμένει υψηλότερα των 600 δολ/τόνο και σύμφωνα με REPORT της Goldman στις 10/9/2018 οι κινέζικες βιομηχανίες βρίσκονται στο break even ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούν ζημιογόνα. Αυτό θα διατηρήσει περιορισμένη την προσφορά.
Το γεγονός μάλιστα ότι οι τιμές της αλουμίνας παραμένουν κατά 175 δολάρια ανά τόνο υψηλότερα σε σχέση με 3 μήνες πριν πρέπει σύμφωνα με την Goldman να οδηγήσει σε νέα άνοδο τις τιμές του αλουμινίου που έχουν κινηθεί πτωτικά κατά 165 δολ ανά τόνο στο τελευταίο τρίμηνο.
Για τον λόγο αυτό η Goldman βλέπει άνοδο 350 δολ ανά τόνο στην τιμή του αλουμινίου με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 2300 δολ  στο προσεχές τρίμηνο, στα 2200 δολ στο 6μηνο και στα 2000 δολ σε ένα χρόνο.

O διαγωνισμός της ΔΕΗ

Ο κ.Μυτιληναίος εκτίμησε ότι λόγω της ανόδου των CO2, που εντάσσεται σε μια αγορά ειδικών χαρακτηριστικών με ελεγχόμενη προσφορά σε ευρωπαικό επίπεδο, οι συνθήκες για τον διαγωνισμό της πώλησης των λιγνιτικών διαμορφώνονται δύσκολες εξαιτίας της επιβάρυνσης του κόστους των μονάδων. Καθώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει την απόσυρση διακαιωμάτων ρύπων μέχρι το 2019 η άνοδος των τιμών των ρύπων στα 25 ευρώ ανά τόνο, δημιουργεί επιβάρυνση της τάξης των 40 ευρώ ανά MWh που χρειάζεται 1,5 τόνο δικαιωμάτων για τις λιγνιτικές μονάδες, με αποτέλεσματο συνολικό κόστος παραγωγής για τους λιγνίτες να καθίσταται προβληματικό.
Τόνισε ότι για τον λόγο αυτό, η αναγκαιότητα λειτουργίας και ανάπτυξης των μονάδων φυσικού αερίου καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη.
Εκτίμησε ότι η νέα μονάδα του Αγίου Νικολάου το CCGT μπορεί να είναι έτοιμο κατά το 2021 και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια  και δανεισμό, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς προβλέπεται σαν εξαιρετικά κερδοφόρο project. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον η EBRD.
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το καύσμο που θα κυριαρχήσει τις δεκαετίες που έρχονται και μέχρι το 2050 θα είναι το φυσικό άεριο, το οποίο στην συνέχεια θα υποκατασταθεί από τις ανανεώσιμες πηγές.
Το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά όπου η χρήση του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει το πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα εκτίμησε σαν θετική εξέλιξη την επέκταση  του αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας και  σημείωσε ότι η δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη θα συμβάλει στην ταχεία και αποτελεσματική διακίνηση του καυσίμου στην ευρύτερη ζώνη. Σημαντικές οι προοπτικές METKA AGN για την ανάπτυξη των φωτοβολταικών και την επένδυση στην Ισπανία.

 

Η εικόνα των αναλυτών

 

Ο Μυτιληναίος θα έχει free cash flow της τάξης των 200 εκατ ευρώ σύμφωνα με την Wood που ξεπερνά σε απόδοση το 16%, σύμφωνα με την Wood.Για το σύνολο του 2018 το EBITDA θα ανέλθει στα 338 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 175 εκατ, που δημιουργεί ελκυστική σχέση EV/EBITDA στο 5 και p/e για την μετοχή στο 7. Αλουμίνιο, ανάκαμψη στο ενεργειακό και EPC διασφαλίζουν ξεκάθαρα ένα πολύ καλό 2019.
Η Πειραιώς διατηρεί την τιμή-στόχο τα 13,5 ευρώ με σύσταση outperform.
H ΒΕΤΑ εκτιμά ότι η κεφαλαιοποίηση στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγματεύεται 8,2 φορές τα κέρδη του 2018 χαρακτηριζοντάς την ελκυστική.
Σημειώνει επίσης ότι η παρουσία των ΑΔΙ και η ενίσχυση της οριακής τιμής και της χονδρικής στο ρεύμα θα βοθήσουν στην αύξηση κερδοφορίας του Ενεργειακού Τμήματος.
Σημειώνει επίσης την αύξηση του μεριδίου της Protergia στο 4,2% από 3,6%.
Η σχετική ανάλυση δίνε σημασία στην ανάπτυξη των projects της ΜΕΤΚΑ στην Ισπανία με Talasol Solar SLU ύψους 200 εκατ ευρώ.
Η AXIA εκτιμά ότι τα κέρδη του 2018 μπορεί να δημιουργήσουν νέο ρεκόρ και υπογραμμλιζει ότι το CCGT θα είναι έτοιμο το 2022.
Η Euroxx διατηρεί θετικό Outlook με τιμή- στόχο τα 12,4 ευρώ.
Η NBG δίνει έμφαση στην ημερομηνία της 23ης Οκτωβρίο οπότε και λήγει ο χρόνος των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Rusal, αναμένοντας την επόμενη μέρα.Τα αποτελέσματα είναι ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις.
Η IBG ποντάρει στο β εξάμηνο στην συνεισφορά των projects της Λιβυής και της Γκάνας και στην επιτάχυνση αυτού της Ισπανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης