Χρηματιστήριο & Αγορές

Νορβηγία: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες – Έκλεισε ένα πεδίο – Αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου

Νορβηγία: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες – Έκλεισε ένα πεδίο – Αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου

Η Equinor δεν βλέπει καμία επίδραση στις επόμενες μέρες - Το πεδίο Knarr της Shell σταματά την παραγωγή

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νορβηγικά πεδία  πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησαν απεργία την Τρίτη 10/7/2018 μετά την απόρριψη μιας προτεινόμενης μισθολογικής συμφωνίας, η οποία οδήγησε στην παύση λειτουργίας ενός πετρελαϊκού πεδίου που λειτουργούσε από τη Shell και συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του Brent.
Λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυχτα ένας διορισμένος από το κράτος μεσολαβητής ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Safe και της YS, και της Ένωσης Εφοπλιστών, που εκπροσωπούσαν τους εργοδότες, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
"Οι δύο πλευρές ήταν τόσο μακριά η μια από την άλλη, δεν υπήρχε λόγος να παρουσιάσουμε πρόταση που θα μπορούσε να προταθεί και στις δύο πλευρές", δήλωσε ο μεσολαβητής Carl Petter Martinsen.
Περίπου 670 εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν απεργία  από την Τρίτη, ενώ άλλοι 901 υπάλληλοι θα προσχωρήσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αν η διαφορά δεν επιλυθεί, δήλωσε η Safe με επιστολές προς την Ένωση Εφοπλιστών.
Συνολικά, έως 2.250 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη κινητοποίηση, ανέφερε.
Η Industri Energi, ένωση που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Νορβηγών πετρελαϊκών εργαζομένων, συνήψε συμφωνία μισθωτών με τον Σύνδεσμο Εφοπλιστών.
Στις 0750 GMT, το  Brent αυξήθηκε κατά 0,8% στα 78,70 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από άνοδο 1,2% τη Δευτέρα.
Η Safe ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει αρχικά 106 εργαζόμενους από το πλοίο παραγωγής Teekay Petrojarl, το οποίο δραστηριοποιείται στο Knarr της Royal Dutch Shell, με ημερήσια παραγωγή 23.900 βαρελιών κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Equinor, παλαιότερα γνωστή ως Statoil και ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας, δήλωσε ότι η απεργία μέχρι στιγμής δεν διαταράσσει την παραγωγή και δεν υπήρξαν αλλαγές στα projects προς το παρόν.
Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, αντλούσε 1,97 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής ανασκόπησης της BP που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.
Η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 123 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, ανέφερε η BP, κάνοντας τη Νορβηγία τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.



www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης