Χρηματιστήριο & Αγορές

Προς τα 57 δολάρια το brent λίγο πριν την υλοποίηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ από 1/1/2017

Προς τα 57 δολάρια το brent λίγο πριν την υλοποίηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ από 1/1/2017
Την 1η Ιανουαρίου 2017 ηεπίσημη έναρξη της συμφωνίας ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Το πετρέλαιο έφτασε στα 56,80 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη 27/12/2016, αντλώντας στήριξη από τις προσδοκίες για  αυστηρότερο εφοδιασμό της αγοράς τη στιγμή που η πρώτη συμφωνία, μετά από 15 χρόνια. περικοπής  της παραγωγής του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.
Η 1η Ιανουαρίου φέρνει την επίσημη έναρξη της συμφωνίας που συμφωνήθηκε από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και διάφορες μη-ΟΠΕΚ παραγωγούς για  μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD).
Το brent ενισχύθηκε μέχρι 93 σεντς, ή 1,7%, σε 56,09 δολάρια το βαρέλι από 11.47 π.μ. ET (1647). Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς έφθασε τα 57,89 δολάρια στις 12 Δεκεμβρίου, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2015. Στις 23:18 ώρα Ελλάδας το αργό βρισκόταν στα 53,83 δολάρια  ενισχυμένο κατά 1,53% και το brent στα 56,77 δολάρια με άνοδο 1,56%.
Στις ΗΠΑ το αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε 89 σεντς, ή 1,7%, σε 53,91 δολάρια.
Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση τη Δευτέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, και ο όγκος αναμένεται να διακινηθεί σήμερα Τρίτη 27/12/2016.
"Για να πάει πάνω από  60 δολάρια θα είναι δύσκολο. Είμαστε ήδη κοντά στην κορυφή και όχι στο κάτω μέρος της σειράς αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Olivier Jakob, αναλυτής πετρελαίου της Petromatrix.
"Από τον Ιανουάριο, θα αρχίσετε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το επίπεδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ " ανέφερε
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ και των μη-ΟΠΕΚ χωρών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης της παγκόσμιας συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει προταθεί να πραγματοποιηθεί στο  Αμπού Ντάμπι, στις 13 Ιανουαρίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η Επιτροπή περιλαμβάνει 5 μέλη: το Κουβέιτ, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και το Ομάν.
Ο Ρώσος παραγωγός πετρελαίου της Gazprom Neft δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 4,5-5% το επόμενο έτος, λιγότερο από ό, τι είχε σχεδιάσει, πριν η Ρωσία προσχωρήσει στην συμφωνία περικοπή της προσφοράς.
Σημαντικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για χαμηλότερες προμήθειες. Αλλά η Λιβύη και η Νιγηρία - οι οποίες εξαιρούνται από τις μειώσεις λόγω των συγκρούσεων που είχαν περιορίσει την παραγωγή τους - έχουν την αύξηση της παραγωγής.
Η παραγωγή της Λιβύης ήταν 622.000 βαρέλια την ημέρα τη Δευτέρα.
Ενώ η απόλυτη τιμή του αργού υποστηρίζεται από την προοπτική χαμηλότερων προμηθειών, οι επιπτώσεις στη φυσική αγορά πιθανότατα θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αργού.
"Πηγαίνοντας στο 2017, αναμένουμε ότι τα ασφάλιστρα μπορεί να δεχθούν όλο και περισσότερες πιέσεις ως αποτέλεσμα της κοινής συμφωνίας  ΟΠΕΚ και μη-ΟΠΕΚ χωρών για την περικοπή της παραγωγής η οποία υποτίθεται ότι θα μειώσει κατά κύριο λόγο τη διαθεσιμότητα του αργού πετρελαίου," ανέφεραν αναλυτές της JBC Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης