Χρηματιστήριο & Αγορές

Reuters: O Trump "οδήγησε" σε ιστορικά χαμηλά το ριάλ Ιράν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ

Reuters: O Trump
Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει πως θα καταργήσει τη συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου διαμορφώθηκε σήμερα,  26/12/2016, το ριάλ Ιράν, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το  Reuters, το ριάλ βρέθηκε στα 41.500 έναντι του δολαρίου, από 41.250 την Κυριακή και 35.570 στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πριν τον Δεκέμβριο του 2016, το ιστορικό χαμηλό του ριαλ έναντι του δολαρίου ήταν στα 40.000 και «κρατούσε» από το 2012.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι πίσω από αυτή τη διολίσθηση υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι πολλών νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν το 2017.
Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος είναι η επικράτηση του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει πως θα καταργήσει τη συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν που επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ήρε τις κυρώσεις κατά της ιρανικής οικονομίας.
Εφόσον ο Trump υλοποιήσει την υπόσχεσή του, τότε θα υπάρξουν εμπόδια στις προσπάθειες του Ιράν να προσελκύσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε ξένες επενδύσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής οικονομίας.
Οι εισροές από τον Ιανουάριο - οπότε και επιτεύχθηκε η συμφωνία - ήταν μικρότερες του αναμενόμενου, καθώς οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες φοβούνται το ενδεχόμενο νομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ αν συμφωνήσουν με το Ιράν.

 
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης