Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Σαουδική Αραβία θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες το 2017 καθώς μειώνεται σε τεράστιο έλλειμμά της

Η Σαουδική Αραβία θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες το 2017 καθώς μειώνεται σε τεράστιο έλλειμμά της
Η μείωση του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα  καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές που ανησυχούν για την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει μια εποχή φθηνού πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε την Πέμπτη 22/12/2016 ότι έχει περιορίσει με επιτυχία σε τεράστιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2017 για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το έλλειμμα μειώθηκε σε 297 δισεκατομμύρια Riyals (79.000.000.000 δολάρια) το 2016.
Αυτό ήταν πολύ κάτω από το ρεκόρ των 367 δισεκατομμυρίων το 2015, και κάτω από την προβολή της κυβέρνησης στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 για έλλειμμα 326 δισεκατομμυρίων Riyals σύμφωνα με το Reuters.
"Η οικονομία μας, είναι ανθεκτική και έχει αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις," είπε ο βασιλιάς Salman σε δηλώσεις του για τον προϋπολογισμό για το 2017.
Οι οικονομικές προκλήσεις για τη Σαουδική Αραβία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πτώση της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 2,5 χρόνια. Το έλλειμα ήταν 15% του ΑΕΠ το 2015.
Η μείωση του ελλείμματος είναι πιθανό να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές που ανησυχούν για την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει μια εποχή φθηνού πετρελαίου. Το Riyal τέθηκε υπό κερδοσκοπικές πιέσεις το τρέχον έτος, αλλά οι πιέσεις στο  νόμισμα έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες.
Το Ριάντ μείωσε τις δαπάνες για τις υποδομές και τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων για να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά του μεγέθη. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κράτησε τις δαπάνες του κάτω από την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 (οι πραγματικές δαπάνες ήταν 825 δισεκατομμύρια Riyals σε σύγκριση με μια προβολή 840 δισεκατομμύρια Riyals).
Τα έσοδα ήταν ελαφρώς υψηλότερα από ό, τι αναμενόταν σε 528 δισεκατομμύρια Riyals αντί για 514 δισεκατομμύρια Riyals.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2017, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για 890 δισεκατομμύρια Riyals από τα 840 δισεκατομμύρια Riyals που είχε αρχικά προβλεφθεί το 2016. Ωστόσο, το έλλειμμα του επόμενου έτους θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε 198 δισεκατομμύρια Riyals λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των εσόδων εκτός του πετρελαίου, εκτίμησε  η κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης