Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεγάλες απώλειες στην Ιταλία - Πτώση -2,08% στον FTSE MIB

Μεγάλες απώλειες στην Ιταλία - Πτώση -2,08% στον FTSE MIB

Tο πολιτικό αδιέξοδο παραμένει στην Ιταλία

Upd Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα 28/5/2018  η κεφαλαιαγορά της Ιταλίας, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να κλείνει με σημαντικές απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων να «εκτοξεύονται», καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέες εκλογές, μία ημέρα μετά την κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 2,08% στις 21.932,69 μονάδες, ενώ το πρωί ενισχυόταν περισσότερο από 1%.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιταλικός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 4,5%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται στο 2,68%, ενώ του 2ετούς σημειώνει «άλμα» στο 0,89%, όταν νωρίτερα βρισκόταν μόλις στο 0,28%.

Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό «εκτοξεύτηκε» στις 222,6 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα βρισκόταν στις 193,7.

Ανοδικά κινείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 4,42%, αν και η ελληνική αγορά παραμένει σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

  

Νωρίτερα: 

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή υποψήφιου υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Paolo Savona από τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει στην Ιταλία, με τις νέες εκλογές το φθινόπωρο να είναι το πιθανότερο σενάριο, γεγονός που ασκεί έντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών. 
Περί τις 13:15, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,89% στις 21.977 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε άνοδο άνω του 1%.
H απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 2,64%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε.

Στο ταμπλό η μετοχή της Banco Bpm σημειώνει πτώση 3,4%, η Unicredit υποχωρεί 2%, η UBI Banca σημειώνει απώλειες 4%, η Monte Dei Paschi -6,4% και η Intesa Sanpaolo υποχωρεί 2,2%.
Mετά τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, επιστρέφει στη σκληρή στάση του κατά της ΕΕ.
«Εάν δεν αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει λόγος η Ιταλία να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στις αγορές.



Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,34% στις 9.864 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 132,965 μονάδες.
Στις 5.555 μονάδες διαπραγματεύεται ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, με άνοδο 0,26%.
Κλειστές λόγω αργίας θα παραμείνουν σήμερα οι αγορές σε Λονδίνο και Wall Street.

Ανακάμπτει το ευρώ

Ανακάμπτει από τα χαμηλά έξι μηνών το ευρώ, αφότου ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella απέρριψε τον διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Paolo Savona ως επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.
Το ευρώ σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 0,6% και έφτασε στα 1,1728 δολάρια, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ξεφεύγει από το χαμηλότερο εδώ και 6,5 μήνες επίπεδο των 1,1646 δολαρίων στο οποίο βρισκόταν την Παρασκευή.
Στις 10:10 ενισχύεται 0,5% στα 1,1707 δολ.
Το ευρώ ενισχυόταν 0,8% έναντι του ελβετικού φράγκου και του γεν, ανακάμπτοντας έπειτα από χαμηλά επίπεδα τριών και έντεκα μηνών αντίστοιχα.
Η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, τα δύο κόμματα που επιχείρησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, υποστήριζαν τον διορισμό του Savona στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας.
Ωστόσο ο πρόεδρος Mattarella απέρριψε χθες το βράδυ τον διορισμό του και τώρα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης