Χρηματιστήριο & Αγορές

Εν αναμονή της παραγωγής στις ΗΠΑ κινείται η αγορά πετρελαίου

Εν αναμονή της παραγωγής στις ΗΠΑ κινείται η αγορά πετρελαίου
Το αμερικανικό αργό βρέθηκε στα 52 δολάρια ανά βαρέλι, με τις προοπτικές της προσφοράς παραμένει ασαφής
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, τη Δευτέρα 19/12/2016, με την αγορά να βρίσκεται σε αναμονή για το αν η παραγωγή των ΗΠΑ από τα πεδία σχιστόλιθου θα αυξηθεί αρκετά για να αντισταθμισθούν οι προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς το επόμενο έτος.
Τα συμβόλαια του brent διαπραγματεύονται σε 54,93 δολάρια ανά βαρέλι στις 14:35 ET (1935 GMT), κάτω από 28 σεντς .
Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια αργού  West Texas Intermediate (WTI)   αυξήθηκαν κατά 22 σεντς στα 52,12 δολάρια το βαρέλι
Στις 10:50 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 52,03 δολάρια ανά βαρέλι με άνοδο 0,25% και το brent στα 54,88 δολάρια με απώλειες 0,60%
«Σιωπηρά αυξάνεται η παραγωγή των ΗΠΑ ... θα αντισταθμίσουν ένα σημαντικό μέρος των προγραμματισμένων περικοπών παραγωγής του OPEC,"  δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της  συμβουλευτικής εταιρείας ενέργειας Ritterbusch & Associates .
«Ενώ η τήρηση της συμφωνίας ΟΠΕΚ για τις περικοπές θα μπορούσε να κυμανθεί αρχικά σε υψηλά επίπεδα, θα εκπλαγείτε από την τήρηση πολύ πάνω από το 60% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς η παραγωγή  (ΗΠΑ) σχιστόλιθου στις ΗΠΑ ανταποκρίνεται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Ritterbusch.
Οι traders βλέπουν μια πιθανή καθυστέρηση των εξαγωγών της Λιβύης παρέχοντας κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδα, μια ομάδα φύλαξης των υποδομών πετρελαίου στη Λιβύη δήλωσε ότι είχε ξανανοίξει ο αγωγός που οδηγεί από τις πετρελαιοπηγές Sharara και Ελ Feel, καθώς μια άλλη ομάδα είχε εμποδίσει την επανεκκίνηση της παραγωγής στο El Feel.
Το δολάριο των ΗΠΑ σημείωσε υψηλό από το 2002 την περασμένη εβδομάδα. Ήταν πάνω από σχεδόν 0,1% τη Δευτέρα 19/12/2016.
Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Αλλά ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η δυναμική των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί στις αρχές του 2017 λόγω της συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και άλλων παραγωγών να μειώσουν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD) την παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης