Χρηματιστήριο & Αγορές

«Βουτιά» λόγω Amazon και δασμών από Κίνα στη Wall Street

«Βουτιά» λόγω Amazon και δασμών από Κίνα στη Wall Street
σχυρές πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο - Επίθεση του Trump στην Amazon
Sell-off σημείωσε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (2/4/2018) η Wall Street, καθώς τα αντίποινα που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ επανέφεραν στο επίκεντρο την ανησυχία για ενδεχόμενο ξέσπασμα εμπορικού πολέμου, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο της νέας «επίθεσης» Trump στην Amazon.  
Εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης παρέμειναν κλειστά για τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά % στις 23.489 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση % στις 2.565 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά % χαμηλότερα, στις 6.835 μονάδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο S&P 500, «έσπασε» τον μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2016.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, όπως και των 50 τελευταίων συνεδριάσεων, χρησιμοποιείται από τους αναλυτές οι οποίο θέλουν να προσδιορίσουν αν μία μετοχή ή ένας χρηματιστηριακός δείκτης διανύει «bull» ή «bear» αγορά.
Ο τεχνολογικός κλάδος βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση, καθώς η Amazon βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος την  ότι δεν καταβάλλει αρκετούς φόρους και ότι λαμβάνει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων.
«Μόνο ανόητοι, ή χειρότεροι, λένε ότι η ζημιωμένη Υπηρεσία Ταχυδρομείων επωφελείται οικονομικά από την Amazon.
ΧΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, και αυτό θα αλλάξει.
Επίσης, οι λιανοπωλητές που πληρώνουν φόρους κλείνουν καταστήματα σε όλη τη χώρα... δεν είναι ισότιμοι οι όροι!», ανέφερε με σημερινή του ανάρτηση στο «Twitter» ο Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη αναφέρει από χθες (1/4) πως η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων δέχεται οικονομικό πλήγμα από την Amazon, η οποία εφαρμόζει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις.
«Μιας και μιλάμε γι' αυτό, λέγεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων χάνει κατά μέσο όρο 1,5 δολάρια για κάθε δέμα που παραδίδει για λογαριασμό της Amazon.
Αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια».
Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων αύξανε τις τιμές της για τα δέματα, το κόστος διανομής της Amazon θα αυξανόταν κατά 2,6 δισ. δολάρια.
Αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των Ταχυδρομείων πρέπει να σταματήσει.
Η Amazon πρέπει να πληρώνει το πραγματικό κόστος (και τους φόρους της) τώρα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού βούλιαξε σήμερα περισσότερο από 5%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε το σύνολο του κλάδου, με τις μετοχές των Facebook (-2,75%), Netflix (-5,1%) και Alphabet (-2,4%) όλες να σημειώνουν ισχυρές απώλειες.



Εκτόξευση στη μεταβλητότητα της Wall Street

Ραγδαία ενίσχυση κατέγραψε σήμερα (2 Απριλίου 2018) ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX) να αγγίζει τις 25 μονάδες, εν μέσω νέου sell-off στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.
Ο δείκτης VIX διαμορφώθηκε στις 24,9 μονάδες, πάνω από το σημείο κατατεθέν των 20 μονάδων, ενισχυμένος κατά 24,7% σε ημερήσια (με βάση τις συνεδριάσεις) βάση.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, με μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στις 11 μονάδες.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.
Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες, από 15 που διαπραγματευόταν ως εκείνη τη στιγμή, ως απόρροια της «ελεύθερης πτώσης» -άνω του 4%- στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, οριακή αύξηση 0,1% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ, καθώς επιβραδύνθηκαν από τον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, στον εποχικά διορθωμένο ετήσιο ρυθμό του 1,27 τρισ. δολ., όπως ανακοίνωσε σήμερα (2/4/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όταν οι δαπάνες είχαν παραμείνει αμετάβλητες.
Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για δημόσιες κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,1% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οκτώβριο του 2004, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Την υψηλότερη ενίσχυση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψε η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της αμερικανικής οικονομίας, τον Μάρτιο 2018, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη PMI (Purchase Manager Index) που συντάσσει η Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι 55,3 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2018.
Να σημειωθεί ότι μία τιμή άνω των 50 μονάδων για τον δείκτη PMI, αντικατοπτρίζει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, αντίθετα μία τιμή κάτω των 50 μονάδων συνεπάγεται συρρίκνωση.
Ο PMI εμπεριέχει στοιχεία για την αγορά εργασίας, το κόστος παραγγελιών κλπ.
Σε ό,τι αφορά τον αντίστοιχο δείκτη της ISM, υποχώρησε στο 59,3 τον Μάρτιο 2018, από 60,8 ένα μήνα νωρίτερα, που αποτελούσε υψηλό 14 ετών.

Επιχειρήσεις

Νέα επίθεση κατά της Amazon εξαπέλυσε -μέσω Twitter- σήμερα (2 Απριλίου 2018) ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή το πλήγμα που δέχεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων και οι λιανοπωλητές, από τη δραστηριότητα της κολοσσιαίας εταιρείας του Jeff Bezos.
«Μόνο ανόητοι, ή χειρότεροι, λένε ότι η ζημιωμένη Υπηρεσία Ταχυδρομείων επωφελείται οικονομικά από την Amazon.
ΧΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, και αυτό θα αλλάξει.
Επίσης, οι λιανοπωλητές που πληρώνουν φόρους κλείνουν καταστήματα σε όλη τη χώρα... δεν είναι ισότιμοι οι όροι!», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Trump είχε ήδη αναφέρει πως η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων δέχεται οικονομικό πλήγμα από την Amazon, η οποία εφαρμόζει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις.
«Μιας και μιλάμε γι' αυτό, λέγεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων χάνει κατά μέσο όρο 1,5 δολάρια για κάθε δέμα που παραδίδει για λογαριασμό της Amazon.
Αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια».
Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων αύξανε τις τιμές της για τα δέματα, το κόστος διανομής της Amazon θα αυξανόταν κατά 2,6 δισ. δολάρια.
Αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των Ταχυδρομείων πρέπει να σταματήσει.
Η Amazon πρέπει να πληρώνει το πραγματικό κόστος (και τους φόρους της) τώρα», ανέφερε στο Twitter.
Αφορμή ενδέχεται να ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στον ειδησεογραφικό ιστοτοπο Axios, το οποίο έλεγε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμμονή με την Amazon και εξετάζει τρόπους να περιορίσει την ισχύ της εταιρείας, πιθανόν με την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.
Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος χτυπά και σε ένα ακόμη ευαίσθητο, μετά την χαμηλή φορολογία.
Στις επενδύσεις.
Ο Ρεπουμπλικάνος κατήγγειλε -όπως ήταν αναμενόμενο- και την εφημερίδα Washington Post, η οποία ανήκει στον Jeff Bezos, σημειώνοντας πως λειτουργεί ως «λομπίστας» για την εταιρεία.
Όπως και τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, η Washington Post έχει αναφερθεί με άρθρα της σε διάφορες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, μεταξύ αυτών την έρευνα του ειδικού ανακριτή Robert Muller για τη Ρωσία, αλλά και τη φερόμενη σχέση του με την πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Stormy Danniels.
Η εφημερίδα απάντησε αμέσως στις κατηγορίες Trump μέσω άρθρου που ανήρτησε στον ιστότοπό της, στο οποίο τονίζει:
«Η Post λειτουργεί ανεξάρτητα από την Amazon, αν και το μέσο αυτό αποτελεί προσωπική ιδιοκτησία του Jeff Bezos ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon».
Η  Apple Inc σχεδιάζει να χρησιμοποιεί τους δικούς της επεξεργαστές στους υπολογιστές Mac, ξεκινώντας από το 2020, αντικαθιστώντας έτσι τους επεξεργαστές της Intel, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η Salesforce.com αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις του α΄ τριμήνου χρήσης και για τη χρήση 2019.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 46-47 σεντς και έσοδα 2,935-2,945 δισ. δολάρια, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 43-44 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 2,925-2,935 δισ. δολάρια.
Για τη χρήση 2019, η εταιρεία τώρα αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 2,25-2,27 δολάρια και τα έσοδα στα 12,66-12,71 δισ. δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,02-2,04 δολάρια και έσοδα 12,60-12,65 δισ. δολάρια.
Η Cal-Maine Foods Inc, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 96,3 εκατ. δολάρια ή 1,99 δολάρια ανά μετοχή, από τα 4,1 εκατ. δολάρια ή 9 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αναλύσεις

Ο Donald Trump δημιουργεί καίριο πλήγμα σε μία από τις πιο δημοφιλείς μετοχές των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, αναφέρει σε σημείωμά της η οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, Savita Subramanian.
Όπως υπογραμμίζει, το ήμισυ εκ των αμοιβαίων κεφαλαίων αφορά κάποια τοποθέτηση στη μετοχή της κολοσσιαίας εταιρείας, ενώ, με μεγάλη διαφορά, ακολουθεί η μετοχή της Netflix, με αντίστοιχο ποσοστό της τάξεως του 23%.
Από την περασμένη Δευτέρα (26 Μαρτίου 2018), η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει άνω του 10%, όταν, για το σύνολο του περασμένου Μαρτίου, η επίδοση ξεπερνά το 11%.
Η οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνει ότι, και τον τρέχοντα Απρίλιο, η Διακριτική Ευχέρεια των Καταναλωτών (Consumer Discretionary) παρέμεινε ο ενεργός κλάδος, με την βαρύτητα να εξακολουθεί να δίνεται στις Amazon και Netflix.
Μια ιδιαίτερη προτίμηση στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα δείχνει τελευταία η Citigroup, καθώς θεωρεί ότι είναι τα φθηνότερα του κόσμου.
Ειδικότερα, στην τελευταία ανάλυση της ομάδας με επικεφαλής τον Harvinder Sian, η Citigroup κατατάσσει τα 30ετή αμερικανικά ομόλογα στα πιο αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία του μέλλοντος.
Και αυτό διότι πιστεύεται ότι η Federal Reserve δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ προς την εξομάλυνση της πολιτικής της.
Η αίσθηση ότι η Fed οδεύει προς την ολοκλήρωση ενός πολυετούς ανοδικού καναλιού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια (της Fed) θα ωθήσουν υψηλότερα και τους τίτλους, πυροδοτώντας ένα αρνητικό σπιράλ για την ίδια την οικονομία.
Μάλιστα, η Citigroup υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για το αμερικανικό 30ετές ομόλογο στο 2,85% διότι η Fed είναι σε διαδικασία περιορισμού της πολιτικής της.
Μπορεί οι διεθνείς αγορές να έχουν βιώσει μια εκπληκτική bull market, αλλά τα οφέλη αυτής... μάλλον δεν αφορούν τους περισσότερους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Sven Hanrich στο Northman Trader, μετά την οικονομική κρίση, ο κόσμος χρειαζόταν συντονισμένες διαρθρωτικές λύσεις.
Αντ΄αυτού ο κόσμος είχε μόνο τη συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Αλλά τα μέτρα αυτά, έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους, δίνοντας απλώς την ψευδαίσθηση στη μεσαία τάξη ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και ότι η ανεργία μειώνεται.
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί (όλων των πλευρών) προσπαθούσαν για την ανισότητα και το χρέος.
Αλλά τα δεδομένα είναι πολύ σαφή.
Η μεγαλύτερη στην ιστορία αγορά ταύρων (;) δεν προσέθεσε τίποτα στο 90% του εισοδημάτων.
Ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις για το χρέος, ο μεγαλύτερος πληθυσμός έμεινε εκτός των ωφελειών της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών.
Η αύξηση του εισοδήματος;
Στις αρχές του 2016 διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μια κάμψη στο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας, αλλά στην ουσία, μετά από τέτοια παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, θα ανέμενε κανείς μια καλύτερη εικόνα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Έτσι μετά από μια παρέμβαση που ξεπέρασε τα 5 τρισ. δολάρια, είδαμε μια μεταβίβαση πλούτου από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό ισολογισμό στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Από το 2009 οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει το χρέος, καλύπτοντας τα περισσότερα από τα διαρθρωτικά ζητήματα, και τώρα προσθέτουν περισσότερα χρέη, με την πραγματική αγορά να "προσεύχεται" ότι δεν θα έχουμε πληθωρισμό όπως συμβαίνει σε αυτό το πρώιμο στάδιο των αυξήσεων των επιτοκίων:
Ποιες ακριβώς είναι οι προοπτικές αγοράς για τις μετοχές από εδώ και στο εξής;
Περισσότερα κίνητρα;
Όλες αυτές οι αγορές έχουν κατασκευαστεί από μια freak show παρέμβαση, η οποία όταν αποσυρθεί δεν θα έχει προσφέρει απολύτως τίποτα.  

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης