Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ρόλο μετόχου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θέλει η EBRD – Έχει ήδη δηλώσει τις προθέσεις της στις αρμόδιες αρχές

Ρόλο μετόχου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θέλει η EBRD – Έχει ήδη δηλώσει τις προθέσεις της στις αρμόδιες αρχές
Ενεργό ρόλο στην ελληνική ενεργειακή αγορά φαίνεται πως επιδιώκει να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
Ένα σημαντικός εταίρος είναι πολύ πιθανό να πλαισιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και τον ΛΑΓΗΕ στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» (ΕΧΕ), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να γίνει μέτοχος στην εταιρία που θα αναλάβει τη λειτουργία του εγχώριου ενεργειακού χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον της EBRD είναι ισχυρό, γεγονός που καθιστά βάσιμη την προοπτική συμμετοχή της στην ανώνυμη εταιρεία.
Κάτι που, με τη σειρά του, θα αύξανε το ειδικό βάρος της ΕΧΕ και, κατά συνέπεια, του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας.
Με δεδομένο πως πρόθεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΛΑΓΗΕ είναι το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον διευρυμένο ρόλο στις ενεργειακές αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου, η παρουσία της EBRD θα αυξήσει τις πιθανότητες υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου.

«Μαγνήτης» επενδυτών – μετόχων

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν είναι ο μόνος ξένος υποψήφιος για συμμετοχή στην ΕΧΕ, αφού διερευνάται επίσης το ενδιαφέρον που για τον ίδιο λόγο έχει εκφράσει το βουλγαρικό και το κυπριακό χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΧΕ θα δημιουργηθεί από την απόσχιση του κλάδου του ΛΑΓΗΕ, που έχει σήμερα την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.
Στη  μετοχική της σύνθεση, είναι δεδομένο πως θα δίνουν το παρών ο ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στόχος είναι να συμμετάσχουν και άλλοι παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, με σημαντικότερο αυτή τη στιγμή υποψήφιο τον ΑΔΜΗΕ.
Η ΕΧΕ θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαπραγμάτευσης στις τρεις από τις τέσσερις αγορές που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Target Model, δηλαδή την προημερήσια αγορά, την ενδοημερήσια αγορά και την αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων.
Επίσης, θα συσταθεί μία θυγατρική της, υπεύθυνη για την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόθεση της EBRD για συμμετοχή στην ΕΧΕ έρχεται σε μία εποχή όπου η ευρωπαϊκή τράπεζα δείχνει έντονη παρουσία στα εγχώρια ενεργειακά δρώμενα, παίρνοντας μέρος στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μαζί με τη ρουμανική Transgaz και την ισπανική Reganoza.
Παράλληλα, στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της τράπεζας Suma Chakrabarti με τον Α. Τσίπρα, ο κ.  Chakrabarti συμπεριέλαβε τις επενδύσεις στις ΑΠΕ στους νέους τομείς στους οποίους θα επεκταθεί η δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης