Χρηματιστήριο & Αγορές

Ξεχωριστές προσφορές ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ξεχωριστές προσφορές ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Η λειτουργία της ενεργειακής χρηματιστηριακής αγοράς μετατίθεται πλέον χρονικά για μετά τα μέσα του 2019
Κάθε μια από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα υποβάλει ξεχωριστά την προσφορά της στις τρεις από τις τέσσερις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο πάντως δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσει νωρίτερα από τα τέλη του πρώτου εξάμηνο του 2019.
Στο σχήμα της υποβολής προσφορών ανά μονάδα στην προημερήσια, την  ενδοημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης, και ανά portfolio στην προθεσμιακή αγορά, έχει καταλήξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ανοιχτό παραμένει - προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας - το εάν θα διατηρηθεί ή όχι το κατώφλι του μεταβλητού κόστους στις προσφορές των μονάδων.
Τις βασικές αρχές της νέας αγοράς εν όψει της εφαρμογής του Target Model παρουσίασε στην ημερίδα του ΙΕΝΕ το στέλεχος της ΡΑΕ Βασίλης Ράλλης, σημειώνοντας ότι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα επέλθουν στην αγορά είναι, αφενός η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών και αφετέρου σύσταση φορέα διακανονισμού και εκκαθάρισης των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη η υποβολή προσφορών ανά portfolio επιβάλλεται να ισχύσει στην προθεσμιακή αγορά αφού τα προϊόντα της συγκεκριμένης αγοράς έχουν χρηματοοικονομικό χαρακτήρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή το εάν οι προσφορές θα γίνονται ανά μονάδα ή ανά portfolio, αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών που υποστηρίζουν την υποβολή προσφορών ανά μονάδα και της ΔΕΗ που υποστηρίζει την υποβολή προσφορών ανά portfolio.
Κάτι το οποίο βεβαίως ανταποκρίνεται στο προφίλ της ΔΕΗ που διαθέτει παραγωγή από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά όχι όμως και των υπολοίπων παραγωγών που διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου.

Κατώφλι στο μεταβλητό κόστος

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα σε σχέση με τη νέα αγορά, είναι η διατήρηση ή όχι του κατωφλίου του μεταβλητού κόστους όσον αφορά τις προσφορές.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι αν καταργηθεί το όριο αυτό, τότε η ΔΕΗ θα δίνει προσφορές κάτω του κόστους εκτοπίζοντας τις μονάδες φυσικού αερίου και προτείνουν το κατώφλι να διατηρηθεί έως ότου λειτουργήσει η αγορά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου Ντίνος Μπενρουμπή «δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».
Εξάλλου ο κ. Ράλλης προανήγγειλε την ενσωμάτωση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας των προϊόντων ΝΟΜΕ, διευκρινίζοντας ότι εφόσον ο ΛΑΓΗΕ δεν θα συνεχίσει να υφίσταται με τη σημερινή του μορφή θα πρέπει για όσο διάστημα συνεχίσουν να υπάρχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο.
Πάντως η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Σταύρου Γούτσου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των ΝΟΜΕ και σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να συζητείται η ενσωμάτωση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προϊόντων με διοικητικά οριζόμενη τιμή.      

Καθυστερήσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας προβλέπει ότι η σύσταση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ) που θα αποσχισθεί από τον ΛΑΓΗΕ θα γίνει εντός του Απριλίου και τρεις μήνες μετά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση από τη ΡΑΕ.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά δυο μήνες, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ που θα πρέπει να λειτουργήσει την αγορά εξισορρόπησης όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Γιάννης Καμπούρης, δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από τον Μάιο του 2019.
Μάλιστα σήμερα (30/3) ανοίγουν οι προσφορές στο διαγωνισμός που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ για το σύστημα διαχείρισης της αγοράς εξισορρόπησης και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί το Μάιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης