Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Υποχώρηση πάνω από 3% στις τιμές του πετρελαίου λόγω των νέων ανησυχιών για υπερπροσφορά

Υποχώρηση πάνω από 3% στις τιμές του πετρελαίου λόγω των νέων ανησυχιών για υπερπροσφορά
Τα αποθέματα αργού συνολικά μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για μια μείωση της τάξης του 1,6 εκατ. βαρέλια.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περίπου 3%, σήμερα Τετάρτη 14/12/2016 μετά τις νέες ανησυχίες που πυροδότησε η άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ στην οποία αναφέρεται ότι οι περικοπές πρέπει να εφαρμοστούν για να αποφευχθεί η προοπτική ενός αυξανόμενου πλεονάσματος.
Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, με hub παράδοση σημείωσαν άνοδο για άλλη μια φορά, την έκτη μέσα σε επτά εβδομάδες σύμφωνα με το Reuters.
Τα αποθέματα αργού συνολικά μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για μια μείωση της τάξης του 1,6 εκατ. βαρέλια. 
Στις 22:55 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του αργού σημείωνε πτώση 23,85% στα 50,94 δολάρια και το brent υποχωρούσε 3,37% στα 53,84 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, οι αναλυτές επεσημαίνουν ότι οι περισσότερες από τις μειώσεις είναι σε PADD 5, ή τη Δυτική Ακτή, λέγοντας ότι δεν αντανακλούν τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς ενέργειας. Τα αποθέματα αργού στις PADD 5 υποχώρησαν περίπου 2,3 εκατ. βαρέλια.
"Αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία πραγματικά δεν φαίνεται να υποδηλώνουν μια προσπάθεια περιορισμού των αποθεμάτων PADD3 (ακτή του Περσικού Κόλπου), όπως πολλοί ανέμεναν," δήλωσε ο Troy Vincent, αναλυτής της ClipperData στη Νέα Υόρκη.
"Η μείωση των αποθεμάτων είναι κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Ακτή, ενώ στην ακτή του Περσικού Κόλπου  τα αποθέματα μειώθηκαν μόνο 400.000 βαρέλια την ημέρα."
Τα συμβόλαια στο brent μειώθηκαν κατά 97 σεντς, ή 1,7%, σε 54,75 δολάρια το βαρέλι στις 12:55 π.μ. ET (1755 GMT).
Στις ΗΠΑ  τα συμβόλαια West Texas Intermediate (WTI) του αργού πετρελαίου ήταν κάτω από 1,10 δολάρια, ή 2,1%, σε 51,88 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές επίσης επικεντρώθηκαν στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που πιθανότατα θα ενισχύσει το δολάριο, καθιστώντας τις εισαγωγές καυσίμων σε δολάριο να  διαπραγματεύονται πιο ακριβά για τις χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών παρουσίασε ένα αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου  για το επόμενο έτος, εκτός αν τα μέλη του  εφαρμόσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής από τα επίπεδα ρεκόρ που βρίσκονται σήμερα  και οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για περικοπή του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Σε μηνιαία έκθεση, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι χωρίς περικοπές το 2017 προσφορά  θα φτάσει 1.240.000 βαρέλια την ημέρα, περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη στην προηγούμενη έκθεσή του.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ άντλησαν 33.870.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ  από δευτερεύουσες πηγές αυξημένα κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας  Khalid al-Falih δήλωσε την Τετάρτη 14/12/2016 ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε η αγορά να αποκαταστήσει την ισορροπία μετά τη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανταγωνιστικών παραγωγών.
Ο ΟΠΕΚ  και 11 χώρες παραγωγής εκτός της ομάδας συμφώνησαν να μειώσουν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η επί δύο χρόνια υπερπροσφορά που οδήγησαν στην χαμηλή τιμή του πετρελαίου  πετρέλαιο.
Traders πετρελαίου, δήλωσαν οι τιμές σημείωσαν περαιτέρω ύφεση από μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 13/12/2016, και η οποία ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί περίπου 34.200.000 βαρέλια αργού ανά ημέρα (BPD), το Νοέμβριο, 500.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από επίσημη εκτίμηση του ΟΠΕΚ, η οποία ήταν ήδη ρεκόρ. Αν είναι αλήθεια, ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια της ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή.
Η IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 98.200.000 βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, με την παραγωγή του ΟΠΕΚ να  συμψηφίζει μειώσεις από άλλους .
Αυτό κινείται  ενάντια στις προσδοκίες των 96.950.000 βαρέλια την ημέρα της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Παρά το γεγονός αυτό, η IEA εκτιμά ότι οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να «δείξουν» ένα έλλειμμα 600.000 βαρέλια ημερησίως στις αρχές του επόμενου έτους, αν οι παραγωγοί υλοποιήσουν τα σχέδια τους για τη μείωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης