Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

ΗΠΑ: Οι επενδυτές περιμένουν ακόμα τα κέρδη τους από την «έκρηξη» του πετρελαίου - Εξαντλήθηκε η υπομονή της Wall

ΗΠΑ: Οι επενδυτές περιμένουν ακόμα τα κέρδη τους από την «έκρηξη» του πετρελαίου - Εξαντλήθηκε η υπομονή της Wall
Η υπομονή της Wall Street έληξε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν από τους παραγωγούς μεγαλύτερα μερίσματα
Η παραγωγή πετρελαίου των Η.Π.Α. ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 1970, αλλά πολλοί επενδυτές στις εταιρείες που οδηγούν στην επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου εξακολουθούν να περιμένουν την ημέρα πληρωμής τους.
Σύμφωνα με το Reuters οι παραγωγοί έχουν αυξήσει τις εργασίες τους και δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μετά από δεκαετίες μείωσης της παραγωγής και ανασύνταξη του παγκόσμιου χάρτη εμπορίου ενέργειας.
 Όμως, οι περισσότεροι παραγωγοί σχιστολιθικού στις ΗΠΑ απέτυχαν εδώ και χρόνια να αποκομίσουν κέρδη από την αύξηση της παραγωγής, απογοητεύοντας  τους οικονομικούς υποστηρικτές τους.
Η υπομονή της Wall Street έληξε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν από τους παραγωγούς μεγαλύτερα μερίσματα.
" Δώστε μας κάποια χρήματα, παρακαλώ. "Αυτό είπαν οι επενδυτές", δήλωσε η Anoop Poddar, συνεργάτης της Energy Ventures.
Παρόλα αυτά παρόμοιες προσκλήσεις για πληρωμές παραμένουν σε συζήτηση στον κλάδο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πρόσφατα φτάσει σε υψηλό τεσσάρων ετών.
 Οι επενδυτές που ζητούν άμεσες αποδόσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την επέκταση τους γεγονός  που θα μπορούσε να έχει υψηλότερη μακροπρόθεσμη αποπληρωμή εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται.
Προς το παρόν, οι τιμές των μετοχών των παραγωγών σχιστολιθικού δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου CLc1 το 2014, όταν πολλοί επενδυτές κατέγραψαν ζημίες, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν.
Ο τομέας της ενέργειας έχει υστερήσει στο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο Δείκτης S&P 500 Energy Index .SPNY παραμένει σχεδόν στο ένα τρίτο του υψηλού που σημείωσε στα μέσα του 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου CLc1LCOc1 ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο δείκτης S & P 500 .INX αυξήθηκε κατά 39% κατά την ίδια περίοδο.
Ανάλυση που δημοσιεύει το Reuters σχετικά με τις γνωστοποιήσεις των εταιρικών μερισμάτων δείχνει διαφορά ως προς τον τρόπο αντίδρασης των σχιστολιθικών επιχειρήσεων στην αυξημένη πίεση από τους επενδυτές - και τον αντίκτυπο στην αγοραία αξία τους.
Φέτος, πέντε από τις 15 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις σχιστόλιθου έχουν αρχίσει να πληρώνουν ή να αντλούν τριμηνιαία μερίσματα, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Έξι επιχειρήσεις δεν έχουν διανείμει ποτέ μερίσματα ή δεν έχουν αποκαταστήσει τις περικοπές που εφαρμόστηκαν μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2014.
Η Anadarko Petroleum Corp. στις αρχές του μήνα πρόσθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια σε ένα υπάρχον πρόγραμμα εξαγοράς και αύξησε το μέρισμα κατά 20%, οδηγώντας τα μερίδια της σε άνοδο κατά 4,5% την επόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης.
Οι μετοχές της Pioneer Natural Resources Co αυξήθηκαν επίσης κατά 4% αμέσως μετά τον τετραπλασιασμό του  μερίσματος και καταγράφοντας καλύτερα αποτελέσματα νωρίτερα αυτό τον μήνα από το τέταρτο τρίμηνο.
 Ο Tim Dove, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, χαρακτήρισε την αύξηση "ένα βήμα προς το στόχο της επιστροφής μετρητών στους μετόχους."
Οι εταιρείες που «αντιστάθηκαν» στην αύξηση των μερισμάτων, αντιθέτως, έχουν δει τις αποτιμήσεις τους να υποχωρούν.
Από τους έξι, οι μετοχές τεσσάρων εταιρειών - Cimarex Energy Co , Devon Energy Corp, Parsley Energy Inc και Noble Energy Inc - έχουν χάσει τουλάχιστον 19% τους τελευταίους 12 μήνες. Μόνο μία, η Continental Resources Inc κινείται υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο πριν .
Τέσσερις παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Hess Corp, διατήρησαν σταθερά τα μερίσματα εν μέσω της ύφεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης