Χρηματιστήριο & Αγορές

Σχεδιάζεται η δημιουργία Χρηματιστηρίου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα από το 2017

Σχεδιάζεται η δημιουργία Χρηματιστηρίου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα από το 2017

Το νέο μοντέλο θα δώσει τη δυνατότητα ανοίγματος της αγοράς στον ανταγωνισμό μέσω της δραστηριοποίησης ιδιωτών προμηθευτών φυσικού αερίου

Με το πλήρες άνοιγμα της χονδρικής αγοράς στον ανταγωνισμό και τη λειτουργία χρηματιστηρίου φυσικού αερίου από το 2017 επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και απαντήσει στην απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ποσοτήτων αερίου που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών.
Η ελληνική πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδίδεται γραπτώς στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βασίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και προβλέπει μεταξύ των άλλων τη δημιουργία χονδρικής αγοράς, η οποία για να λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια προϋποθέτει μία αγορά σποτ και μία προθεσμιακή αγορά, χωρίς να αποκλείονται τα διμερή συμβόλαια και οι ανταλλαγές αερίου.
Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα μοντέλο αντίστοιχο με το target model της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή του οποίου ωστόσο δεν απαιτείται νέο νομοθέτημα όπως στην περίπτωση του ηλεκτρισμού, παρά μόνο η εκπόνηση των Κωδίκων λειτουργίας των επιμέρους αγορών. 
Το νέο μοντέλο θα δώσει τη δυνατότητα ανοίγματος της αγοράς στον ανταγωνισμό μέσω της δραστηριοποίησης ιδιωτών προμηθευτών φυσικού αερίου, ενώ για τους μεγάλους καταναλωτές όπως είναι η βιομηχανία θα προβλέπει τη σύναψη διμερών συμβολαίων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα οι δημοπρασίες αερίου αφορούν το 10% της ποσότητας  που διακίνησε η ΔΕΠΑ την προηγούμενη χρονιά και στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα, δηλαδή αύξηση του σχετικού ποσοστού στο 20%.
Μάλιστα αρχικά είχε ζητηθεί οι δημοπρασίες να καλύπτουν το 50% της αγοράς, ποσοστό που τόσο το υπουργείο όσο και η διοίκηση της ΔΕΠΑ εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό για την εταιρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διατίθεται μέσω δημοπρασιών είναι δεδομένη λόγω αύξησης της κατανάλωσης το προηγούμενο έτος και ως εκ τούτου το θέμα της απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα. Στα επιχειρήματα του υπουργείου απέναντι στους δανειστές είναι και το άνοιγμα  που θα προκύψει από τη διάθεση δυναμικού μεταφοράς αερίου σε τρίτους προμηθευτές από το  σημείο  εισόδου του δικτύου, στα ελληνο-βουλγαρικα σύνορα, καθώς και η υιοθέτηση μίας σειράς προβλέψεων  που απορρέουν από το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ.


www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης