Χρηματιστήριο & Αγορές

Άνοδος 567 μονάδων σε DOW - Με +2,33% και 24.913 μονάδες η Wall - Η επόμενη μέρα των ελληνικών εισηγμένων στην ενέργεια

Άνοδος 567 μονάδων σε DOW - Με +2,33% και 24.913 μονάδες η Wall - Η επόμενη μέρα των ελληνικών εισηγμένων στην ενέργεια
Ανακάμπτει και ο S&P ξεπαρνώντας τις 2680 μονάδες
Ο S&P είχε την καλύτερη ημέρα από το Νοεμβρίο του 2016 με άνοδο 81,80 μονάδων, 1,75% στις 2695 μονάδες, υψηλότερα από τις 2680, που εκτιμάται σαν όριο ασφαλείας.
Η αγορά έδειξε ότι δεν θα απειληθεί από ανατρεπτικά σενάρια και βρίσκει ισορροπίες που ουσιαστικά ευνοούν την πορεία των αναδυομένων αγορών που φέτος είναι στο επίκεντρο.

Τρείς ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κινήσεις των αγορών

- Η πτώση της Wall την Δευτέρα 5/2/2018 αλλάζει τα δεδομένα στην αμερικανική οικονομία; Προεξοφλεί ανατροπή της ισχυρής ανάπτυξης;

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε στις αγορές ανησυχία για αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Έτσι η αγορά προεξόφλησε υψηλότερα επιτόκια, που σε συνδυασμό με την επικράτηση του short selling που αυξανόταν με την άνοδο του δείκτη οδήγησε σε μια πτώση που ενδεχομένως έλαβε έκταση και από τεχνικά στοιχεία, ζημίες προιόντων low volatility, σπάσιμο margins κλπ.
Η υπόθεση της ανόδου του πληθωρισμού με τις αποδόσεις στην δεκαετία στα 2,79%-2,80% δηλαδή σε ελαφρά πτώση έναντι των τελευταίων ημερών θα είναι στο πρόγραμμα, όμως δεν θα ανατρέψει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ,ούτε θα φέρει κραχ στις αγορές.
Όμως η Wall δεν μπορεί να ανεβάινει μόνη της εσαεί, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει να ισορροπεί σε trading renge.

- Η Ευρώπη για την οποία έχει ανοίξει η ψαλίδα πώς επηρεάζεται;

Η Ευρώπη με προεξάρχοντα τον DAX που είναι υπερπουλημένος σαφώς και θα πρέπει να αντιδράσει καθώς μάλιστα είναι μακριά από τα υψηλά της.
Κλειδί ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία αλλά και η ανακοπή  της ανόδου του ευρώ.

- Το Ελληνικό Χρηματιστήριο πόσο συνδεδεμένο είναι με την πορεία των αγορών;

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έδειξε συγκρατημένη πτώση σε μιαν ημέρα κατά την οποία η αβεβαιότητα κυριάρχησε.
Η διορθωτική κίνηση των 3 ημερών το βοηθά να βγάλει τον αέρα, να μειώσει τις κεφαλαιοποιήσεις σε εταιρίες του ενεργειακού και βιομηχανικού τομέα που έχουν ανέβει κατά 100% τους τελευταίους 12 μήνες και να δημιουργήσει ευκαιρίες εισόδου.
Η αντίδραση είναι δεδομένη και ταυτόχρονα δυναμώνει επίπεδα μετά από την διόρθωση.
ΔΕΗ,ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, ΕλβαλΧαλκόρ, Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η ΔΕΗ με χαμηλό ενδοσυνεδριακό 2,89 στην κίνηση μετά το 3,35 έχει διορθώσει βραχυπρόθεσμα, ο Μυτιληναίος με 9,36 χαμηλό με υψηλό 10,22 έχει ενισχύσει τους δείκτες του, όπως και όλες οι υπόλοιπες μετοχές μετην ΓΕΚ Τέρνα να έχει κλείσει στις 6/2/2018 χωρίς απώλειες.
Για τον FTSE 25 κρίσιμη η διάσπαση των 2170 μονάδων και για τον Γενικό Δείκτη οι 858 μ.
 

Nωρίτερα

Προσπάθειες σταθεροποίησης σήμερα Τρίτη 6/2/2018 στη Wall Street μετά την μεγάλη πτώση που σημείωσε χθες καθώς οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της μεγάλης πτώσης δημιουργήθηκε από την μαζική πώληση μετοχών και χρεογράφων από την πλευρά της Gredit Sussie καθώς τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με το χαμηλό volatility (διακυμανσιμότητα) της Wall  άρχισαν να χάνουν έδαφος καθώς η πτώση πήρε διάσταση.
Έτσι το volatility index έφθασε στο 50 το υψηλότερο νούμερο από την υποτίμηση του γουάν το 2015 και στη συνέχεια υποχώρησε στο 22,78.
Ο  S & P μετά από ένα καθοδικό ξεκίνημα -2,1%  μειώνει τις απώλειες του σημαντικά κυμαινόμενος σε επίπεδα 2632 περιορίζοντας τις απώλειες  σε σχέση με το χθεσινό κλέισιμο.
Ο Dow Jones μετά από μεγάλη πτώση των futures τις πρωινές ώρες πέρασε σε οριακό θετικό έδαφος 24.380 μονάδες και στην συνέχεια σε αρνητικό έδαφος στις 24. 274 μονάδες.
Σε θετικό έδαφος κινούνται προς το παρόν τα futures του Nikkei.
Ο Dax έκλεισε στο -2,32% 294,83 μονάδες χαμηλότερα στι 12.392,66 και ο VOX 50  -2,41 στις 3.394,92 μονάδες.
Μικρές πτώσεις στα commodities με το χαλκό στα 7.000 δολάρια ανά τόνο και το αλουμινίο στα 2.170 δολάρια ανά τόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών δεν έχει αλλάξει η εικόνα για τα commodities.
Σήμερα η αμερικανική αγορά αναζητά εύρεση ισορροπίας το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία των διεθνών αγορών και φυσικά της ελληνικής.
Αυτό που έχουμε δει είναι μια διορθωτική κίνηση όχι η απαρχή  μιας  ύφεσης αναφέρει επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της ασφαλιστικής εταιρείας North Western μιλώντας στο Bloomberg. Οι διορθώσεις συμβαίνουν όταν η ευρεία μάζα των επενδυτών είναι τοποθετημένοι λάθος και πρέπει να ανδιαρθρώσουν τις θέσεις τους στο νέο επενδυτικό περιβάλλον.
Ο βασικός φόβος ότι τα υψηλότερα επιτόκια λόγω πληθωρισμού θα επηρεάσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα ρίξουν τις μετοχές  θα μειώσουν την κατανάλωση καθώς στην Αμερικής  οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο είναι πολύ αυξημένες και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Στις 21:20 ο Dow υποχωρούσε 70 μονάδες κινουμενός στα επίπεδα των 24.274 μονάδων.

Νωρίτερα:
Περί τις 17:15 ώρα Ελλάδας ο Dow Jones γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και βρισκόταν στις 24297 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%.
Ο  S & P 500 σημείωνε οριακές απώλειες 0,14% στις 2643 μονάδες όπως και ο Nasdaq που υποχωρούσε κατά 0,10% στις 6946 μονάδες.
Νωρίτερα ο  βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 350 πόντους μετά την αρχική πτώση περισσότερων από 500 πόντων
Ο δείκτης των 30 μετοχών βυθίστηκε επίσης σε περιοχή διόρθωσης νωρίτερα στη συνεδρία.
 Η Caterpillar και η Apple ήταν οι μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση στο Dow, σημειώνοντας αύξηση πάνω από περισσότερο από 2%.
Ο S & P 500 αυξήθηκε κατά 1,2%, με την πληροφορική να είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις.
Ο Nasdaq αυξήθηκε επίσης κατά 1,4%, καθώς οι μετοχές των Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet αυξήθηκαν πάνω από το 1%.
"Νόμιζα ότι θα δούμε το κατώτατο όριο μέσα σε πέντε λεπτά από το άνοιγμα, νομίζω ότι αυτό είναι βασικά αυτό που βλέπουμε", δήλωσε ο Ed Keon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην QMA, της PGIM. «Σε αυτά τα επίπεδα, οι μετοχές αντιπροσωπεύουν πολύ καλή αξία και προσθέτουμε την έκθεση σε μετοχές».
Ο Keon εκτιμά ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Οι κύριοι δείκτες άνοιξαν απότομα χαμηλότερα, προτού επανέλθουν σε σταθεροποιητική πορεία.
Οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν έντονα. Ο γερμανικός Dax έπεσε κατά 1,9%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε επίσης 1,9%. Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 4,7%, ενώ στη Σαγκάη υποχώρησε 3,4%.
Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones «βούλιαξαν» περισσότερο από 4% τη Δευτέρα (05/02), καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο 2011, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των κρατικών ομολόγων άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές, οι αποτιμήσεις των οποίων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Το χθεσινό κραχ προκάλεσε domino effect στις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία να κλείνει με μεγάλες απώλειες 4,73%, στις 21.610 μονάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλά 6 μηνών, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει «βουτιά» 2%.

www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης