Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε υψηλό 3ετίας εκτοξεύθηκαν οι τιμές LNG στην Ασία λόγω του κρύου

tags :
Σε υψηλό 3ετίας εκτοξεύθηκαν οι τιμές LNG στην Ασία λόγω του κρύου
Φορτία από τις ΗΠΑ στον δρόμο για την Ασία - Προβλήματα  παραγωγής στη Μαλαισία και την Αγκόλα ενισχύουν τις τιμές
Οι τιμές spot για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ασία  βρέθηκαν σε  στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών , καθώς οι traders στην Ασία και την Ευρώπη εκτιμούν ότι οι  θερμοκρασίες στη βόρεια Ασία και θα μειωθούν περαιτέρω καθώς οι διακοπές στην παραγωγή θα περιορίσουν την προσφορά .
Το κρύο κύμα στη βόρεια Ασία - που είναι μακράν η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που καταναλώνει LNG - έχει επίσης δημιουργήσει ευκαιρίες για τους traders, προσελκύοντας δεξαμενόπλοια LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα  στοιχεία αποστολής από το Reuters.
Οι τιμές spot  του LNG-AS αυξήθηκαν στα 11,70 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σύμφωνα με τους traders υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη.
Αρκετά cargo με παράδοση τον Φεβρουάριο  πωλήθηκαν αυτή την εβδομάδα στα $ 11.50 έως $ 11.80 ανά mmBtu, ανέφεραν οι traders, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Οι spot τιμές για τον Μάρτιο διαπραγματεύονται στο επίπεδο των $ 10 ανά mmBtu. Ορισμένες προσφορές του Μαρτίου έκλεισαν στα $ 10 ανά mmBtu.
"Δεδομένης της αύξησης των ασιατικών τιμών τον χειμώνα - κυρίως λόγω της Κίνας – η διαπραγμάτευση  φαίνεται αρκετά ελκυστική και αυτό είναι που έχει τραβήξει τα φορτία από τα δυτικά προς τα ανατολικά", δήλωσε η Emma Richards, αναλύτρια πετρελαίου και φυσικού αερίου στο BMI Research.
Οι ασιατικές spot αγορές δεν είναι μόνο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, αλλά βρίσκονται επίσης πάνω από τις τιμές των LNG που συνδέονται με το πετρέλαιο από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου - σημάδι ότι η αγορά είναι ασυνήθιστα “σφιχτή”.
Το μεγαλύτερο μέρος του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προμηθεύεται με σταθερούς μηνιαίους όγκους που τιμολογούνται σε σύνδεση με το αργό πετρέλαιο.
Όταν το LNG γίνεται πιο ακριβό από τον δείκτη αερίου - πετρελαίου - το οποίο σήμερα κοστίζει περίπου 8,50 δολάρια ανά mmBtu - οι traders εκτιμούν ότι  αυτό δείχνει μια αγορά που έχει γίνει τόσο σφιχτή ώστε οι αγοραστές να  είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο από το συνηθισμένο για να εξασφαλίσουν προμήθειες.
Εκτός από το κρύο, η σημερινή «στενότητα οφείλεται εν μέρει  και στο μαζικό πρόγραμμα  της Κίνας σύμφωνα με το οποίο τα εκατομμύρια των νοικοκυριών μετακινούνται από τη χρήση άνθρακα σε φυσικό αέριο για θέρμανση.
Παρόλο που η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, με το χειμώνα να φθάνει και οι τις διακοπές Νέου Έτους να πλησιάζουν, οι traders επισημαίνουν ότι μια τελευταία περίοδος ισχυρών αγορών είναι τώρα σε εξέλιξη, εν μέσω δυνατού κρύου - Στη Σεούλ και το Τόκιο οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Κατά την προετοιμασία, οι εταιρείες κοινής ωφελείας στην περιοχή έχουν παραγγείλει επιπλέον φορτία στην αγορά spot, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να καλύψουν τη ζήτηση και την αποθεματοποίηση.
Στοιχεία αποστολής στο Thomson Reuters Eikon δείχνουν  ότι τουλάχιστον έξι δεξαμενόπλοια διασχίζουν σήμερα τον Ειρηνικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεξαμενόπλοια έρχονται από το Περού το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο.
Επιπλέον, η Αιγυπτιακή Egypt Natural Gas Holding Company (EGAS) ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Τα προβλήματα στην παραγωγή στο συγκρότημα Bintulu της Μαλαισίας, το οποίο εκμεταλλεύεται η κρατική επιχείρηση Petronas, και το LNG της Αγκόλα ενισχύουν επίσης τις τιμές, ανέφερε ένας έμπορος LNG που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Ανταποκρινόμενος στις ελλείψεις, η Petronas αγόρασε φορτίο στις 4 Φεβρουαρίου από το εργοστάσιο AP LNG της Αυστραλίας για να αντικαταστήσει τη χαμένη παραγωγή, καταβάλλοντας μια εκτιμώμενη τιμή στο επίπεδο των 11 $ ανά mmBtu.
"Οι όγκοι από τις ΗΠΑ είναι κυρίως για να καλύψουν την κινεζική ζήτηση. Η Cheniere έκλεισε όλα τα διαθέσιμα δεξαμενόπλοια στον Ατλαντικό », δήλωσε ο trader.
Η Gail India αγόρασε σε διαγωνισμό για την αγορά εμπορευμάτων, φορτίο που θα παραδοθεί από τις 5 έως τις 15 Φεβρουαρίου, αν και  σύμφωνα με το Reuters δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης