Χρηματιστήριο & Αγορές

Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν, αλλά η ισχυρή ζήτηση κρατά το Brent κοντά στα 70 δολάρια

Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν, αλλά η ισχυρή ζήτηση κρατά το Brent κοντά στα 70 δολάρια
Περί τις 21:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 63,80 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,73% και το brent στα 69,23 δολάρια με απώλειες 1,32%
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν  από τα υψηλά τριμήνου  την Τρίτη 16/1/2018 , καθώς οι traders προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση  κερδών από το  πρόσφατο ράλι, αλλά η υγιής ζήτηση στήριξε τις τιμές κοντά στα 70 δολάρια, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε μετά την πτώση της αγοράς το 2014.
Οι τιμές επηρεάστηκαν από τα εμπόδια παραγωγής πετρελαίου στις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία και η ζήτηση εν μέσω υγιούς οικονομικής ανάπτυξης.
Οι εισαγωγές στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 1,8% το 2017 σε ρεκόρ 4,37 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η χώρα ενίσχυσε τις αγορές για να τροφοδοτήσει την ενισχυμένη ικανότητα διύλισης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 84 σεντς, ή 1,2%, στα 69,42 δολ. το βαρέλι κατά 1:58 μ.μ. ET. Νωρίτερα   η τιμή έχασε περισσότερο από $ 1 και σημείωσε χαμηλό στα  $ 68.92.
Οι traders υποστηρίζουν ότι το Brent έχει την δυναμική να παραμείνει κοντά στα $ 70.
Το Brent έφθασε τα $ 70,37 τη Δευτέρα, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι αγορές βρίσκονταν στην αρχή μιας πτώσης τριών ετών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (WTI) των ΗΠΑ στο West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκαν κατά 41 σεντ στα 63,89 δολάρια το βαρέλι. Το WTI κατά την έναρξη των συναλλαγών έφθασε τα 64,89 δολάρια καταγράφοντας το σε υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει σταματήσει λόγω του παγωμένου καιρού, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ξεπεράσει σύντομα τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
 Η Goldman Sachs ανθεώρησε  προς τα πάνω την πρόβλεψη για τις τιμές πετρελαίου, ενώ οι Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch αύξησαν τις προβλέψεις τους.
Οι περικοπές συνέπεσαν με την υγιή ζήτηση πετρελαίου, ανεβάζοντας το αργό κατά σχεδόν 15% από τις αρχές Δεκεμβρίου.
"Ο αγώνας αυτός οδήγησε πρώτα σε ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, με έντονη αύξηση της ζήτησης και επιτάχυνση της υψηλής συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ", ανέφερε σε έκθεσή της η  Goldman Sachs.
"Βλέπουμε αυξανόμενους ανοδικούς κινδύνους για τα $ 62 ανά βαρέλι Brent και 57,5 δολάρια ανά βαρέλι WTI σύμφωνα με τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες."
Άλλες τράπεζες, όπως η Bank of America  Merrill Lynch, η Societe Generale και η Morgan Stanley, αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές.
"Η άποψή μας είναι ότι οι τιμές υπερθερμαίνονται και θα διορθώσουν χαμηλότερα", ανέφερε η SocGen. "Πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση, με ισχυρή άνοδο από θεμελιώδη, μη θεμελιώδη μεγέθη και γεωπολιτικά, ταυτόχρονα, δεν είναι βιώσιμη".
Ένας παράγοντας που συγκρατούσε τις τιμές του αργού το 2017,ήταν η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ η οποία έχει καθυστερήσει τουλάχιστον προσωρινά λόγω του παγωμένου χειμώνα.
Η παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε από 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο σε 9,5 εκατομμύρια bpd σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα «σπάσει» σύντομα τα 10 εκατομμύρια bpd.
Περί τις 21:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 63,80 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,73% και το brent στα 69,23 δολάρια με απώλειες 1,32%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης