Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Λήξη των περικοπών του ΟΠΕΚ "βλέπουν" οι τράπεζες με το πετρέλαιο στα 70 δολάρια

Λήξη των περικοπών του ΟΠΕΚ
Citi και JPMorgan  υποστηρίζουν λέει ότι είναι δυνατή η μικρότερη παρέμβαση από τα μέσα του 2018 - Τι λένε οι αναλυτές
Καθώς το πετρέλαιο κινείται σε τριετή υψηλό, κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, η άποψη ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα τερματίσουν τις περικοπές νωρίτερα διευρύνεται.
Η Citigroup Inc., η Societe Generale SA και η JMorgan Chase & Co. προβλέπουν ότι ο συνασπισμός παραγωγών πετρελαίου μπορεί να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους, πολύ πριν από την προγραμματισμένη λήξη του τον Δεκέμβριο.
Οι παραγωγοί πλησιάζουν τον στόχο τους για τη διάθεση αποθεμάτων και η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να ενθαρρύνει την ανταγωνιστική προσφορά.
Το αργό έχει αναρριχηθεί μετά τις περικοπές από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και η Ρωσία περιόρισε επιτυχώς το πλεόνασμα που είχε συσσωρευθεί στις παγκόσμιες αγορές για περισσότερο από τρία χρόνια.
Η συμφωνία θα επανεξεταστεί στην επόμενη επίσημη συνάντησή τους τον Ιούνιο.
"Θα μπορούσαν να συμφωνήσουν το καλοκαίρι για την ενίσχυση της παραγωγής", δήλωσε ο Ed Morse, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Citigroup στη Νέα Υόρκη.
Προς το παρόν, οι υπουργοί πετρελαίου δεν δείχνουν κανένα σημάδι ανάσχεσης. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ δήλωσαν ότι οι παραγωγοί παραμένουν αφοσιωμένοι στην πολιτική μέχρι τα τέλη του 2018.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς του Συμφώνου, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι όταν έρθει το τέλος, θα είναι βαθμιαίο.
Ωστόσο, οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι αρκετά υψηλές ώστε να ενθαρρύνουν τόσο την αμερικανική παραγωγή όσο και τη δράση των κεντρικών τραπεζών, κάτι που «τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θέλουν να δουν», δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs Group Inc.  στις 10 Ιανουαρίου.
Το πετρέλαιο στα $ 70 είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τις συζητήσεις για τη στρατηγική εξόδου, ανέφερε ο Michael Hsueh, αναλυτής της Deutsche Bank AG, στις 15 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν ακόμη αρκετοί αναλυτές που αναμένουν μια πιο εξαντλημένη διαδικασία. Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας  υποδηλώνουν ότι οι περικοπές του OPEC δεν είναι αρκετά βαθιές ώστε να μειώσουν τα αποθέματα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αφήνοντας το πλεόνασμα σε μεγάλο βαθμό άθικτο.
Η Bank of America Corp. προέβλεψε ότι θα προτιμούσε το να καταργηθεί τη συμφωνία.
Με την εξομοίωση της προσέγγισης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ θα σηματοδοτήσει μικρές μηνιαίες αυξήσεις στην παραγωγή για να μειωθούν τα κράσπεδα, δήλωσε η τράπεζα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης