Χρηματιστήριο & Αγορές

Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street - Σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq

tags :
Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street - Σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες S&P 500 και  Nasdaq
Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street - Σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες S&P 500 και  Nasdaq
Σε ιστορικά διαμορφώθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street καθώς είναι διάχυτη η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα συναλλαγών του 2018, οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν ισχυρό ράλι, με τον Dow Jones να σημειώνει το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2003, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις από το 2006.
Η Wall Street ενισχύθηκε σημαντικά την περασμένη Παρασκευή (05/01), με τους δείκτες να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2017 που ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τις J.P. Morgan Chase, BlackRock και Wells Fargo, μεταξύ άλλων.
Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν εφάπαξ ζημίες στα κέρδη δ’ τριμήνου 2017, λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών θα παραμείνουν, παράλληλα, και οι ανησυχίες γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Βόρειας Κορέας και Δύσης.



Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ήταν ως επί το πλείστον θετικές κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια διάσκεψη για τον εργασιακό τομέα.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve που εμφανίστηκαν στη διάσκεψη, επέλεξαν να αφιερώσουν περιορισμένο χρόνο ώστε να αναφερθούν στα θετικά στοιχεία της οικονομίας, όπως είναι η χαμηλή ανεργία και τα οκτώ χρόνιας αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης.
Αντ' αυτού, οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μία σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα νέα εργαλεία που θα χρειαστούν προκειμένου να καταπολεμήσουν την επόμενη ύφεση, γεγονός που αναμένεται να βρεθεί και στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Κάθε φορά που η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο ότι η Fed θα πρέπει να επαναφέρει τα επιτόκιά της στο 0%, γεγονός που ενδεχομένως να επανεκκινήσει την ποσοτική χαλάρωση ή τις αγορές περιουσιακών στοιχείων οι οποίες δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στο Κογκρέσο.
Η παραπάνω προοπτική προκαλεί προβληματισμό, γεγονός που οδηγεί την κεντρική τράπεζα στο να στραφεί σε νέες ιδέες.
«Η Fed γνωρίζει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναφέρει τα επιτόκιά της στο 0 κάποια στιγμή στο μέλλον και είναι ζήτημα συνετής σχεδίασης το να αυξήσει από τώρα την εργαλειοθήκη της», σχολιάζει η πρόεδρος της Macropolicy Perspectives, Julia Coronado, προσθέτοντας ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι η καταλληλότερη, δεδομένου ότι οι οικονομίας παγκοσμίως «επιστρέφουν στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Patrick Harker, χαρακτήρισε τη σχετική κουβέντα ως «αξιόλογη» απέναντι στο «ποιοί πρέπει να είναι οι στόχοι μας καθώς προχωράμε μπορστά», καθώς όπως τόνισε, «υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να εξετάσουμε».
Από την πλευρά του, η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στην εξέταση νέων πλαισίων πολιτικές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι όλες τους έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.
Παράλληλα, τόσο η ίδια, όσο και ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, συμφώνησαν με την άποψη του Harker ότι η εξέταση των νέων εργαλείων αποτελέι σωστή προσέγγιση.
«Η χρήση νέων εργαλείων απαιτεί σημαντική συζήτηση και σκέψη, ωστόσο θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία των ΗΠΑ εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά», τόνισε ο Bullard.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δύο ή λιγότερες φορές το 2018, λόγω των ασθενών πιέσεων στις τιμές και της ενδεχόμενης απώλειας δημόσιας εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα (08/01/2018) ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Ο Bostic δήλωσε ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της «αργής απόσυρσης» της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ως «απάντηση» στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, που ο αξιωματούχος της Fed εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει το 2,5% φέτος, καθώς και στη συνεχιζόμενη χαμηλή ανεργία.
«Ωστόσο, θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τρεις έως τέσσερις κινήσεις ετησίως», αναφέρει ο Bostic σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για μια ομιλία προς τον Ροταριανό Όμιλο της Ατλάντα, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη μέση προσδοκία των αξιωματούχων της Fed για τρεις αυξήσεις το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές το 2017.
Η αδύναμη αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός είναι δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, ανέφερε ο ίδιος.
Επιπρόσθετα, ο Bostic ανέφερε ότι ανησυχεί ότι οι πολίτες μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη δέσμευση της Fed ή στην ικανότητά της να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας εντυπωσιακή άνοδο ακολούθησε ο δανεισμός των Αμερικανών καταναλωτών –κυρίως μέσω χρήσης πιστωτικών καρτών – τον Νοέμβριο 2017, καθώς ενισχύθηκε 8,8%.
Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση ήταν 28 δισ. δολάρια και ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία διεύρυνση των τελευταίων 16 ετών, με το συνολικό ύψος του δανεισμού να φθάνει στα 3,83 τρισ. δολάρια.
Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο καταναλωτικός δανεισμός θα αυξάνονταν κατά 18 δισ. δολάρια.
Η αύξηση στηρίχθηκε στη χρήση πιστωτικών καρτών, καθώς σε αυτόν τον τομέα διαμορφώθηκε στο 13,3% σε ετήσια βάση.
Τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων αλλά και για την εκπαίδευση σημείωσαν άνοδο 7,2%

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας στην πρόσληψη της επενδυτικής τράπεζας J.P. Morgan Chase -η οποία συνέβαλα και στην αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, το 2014- προχώρησε σήμερα (8 Ιανουαρίου 2018) η GoPro, σε μία προσπάθεια να αναζητήσει έναν αγοραστή που θα τη βγάλει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο CNBC πηγές γνωρίζουν το θέμα.
Στον απόηχοι της είδησης, η πτώση της μετοχής στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης, συρρικνώθηκε στο 10%, από 20% που βρέθηκε κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της GoPro κ. Josh Lipton δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης ή συνεργασίας με μία μεγαλύτερη εταιρεία.
Η GoPro ανακοίνωσε σήμερα πως εγκαταλείπει την αγορά των drones, επικαλούμενη το «εχθρικό» ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ η διοίκηση προανήγγειλε περικοπή του εργατικού δυναμικού -στα 1.000 άτομα, από 1.254-, σε μία προσπάθεια να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος και να αυξήσει την κερδοφορία.
Ο κατασκευαστής φωτογραφικών μηχανών ανακοίνωσε πως αναμένει κέρδη 340 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2017, επίδοση κατά πολύ υποδεέστερη από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ήτοι 472 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εταιρεία μείωσε την τιμή στις Black HERO6 κατά 20%, στα 399 δολάρια.
Τη συνεργασία με την Uber Technologies προκειμένου να εξελίξει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, ανακοίνωσε η Nvidia, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γραφικών καρτών -και όχι μόνο- στον κόσμο.
Ειδικότερα, η συνεργασία θα αφορά ειδικά την ανάπτυξη των τσιπς που απαιτούνται για τη δημιουργία αυτό-οδηγούμενων οχημάτων ταξί, ένας νέος κλάδος στον οποίο η Uber πρωτοπορεί.
Όπως ανακοίνωσε -από το Λας Βέγκας- η διοίκηση της Nvidia, ως μέρος της συμφωνίας η εταιρεία θα παράσχει hardware για αυτό-οδηγούμενα οχήματα στην Uber, συνεχίζοντας ουσιαστικά την επιμέρους συνεργασία που έχουν οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί με τη σουηδική Volvo.
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, η Uber γνωστοποίησε πως τα αυτό-οδηγούμενα οχήματά της -κυρίως Volvo με software της Nvidia- έχουν διανύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια μίλια στις δοκιμές, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες 100 ημέρες.
Η μετοχή της Nvidia στη Wall Street, η οποία ενισχύθηκε κατά 117% μέσα στο 2017, σημείωσε  «άλμα» 3,8% -περί τις 20:41- στα 223 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση άνω των 153 δισ. δολαρίων.
Σημαντική αύξηση στη λογιστική της αξίας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει η Berkshire Hathaway για το δ’ τρίμηνο 2017, χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση του Donald Trump.
Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία (book value) είναι το μέγεθος που εξετάζει ο ιδρυτής της εταιρείας Warren Buffett, προκειμένου να αποφασίσει εάν η Berkshire είχε ένα καλό ή ένα κακό έτος.
Η αξία των assets εάν αφαιρεθούν οι οφειλές αναμένεται ότι έχει ενισχυθεί 12% στο δ’ τρίμηνο του 2017 φθάνοντας στο επίπεδο των 37 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών της Barclays.
Χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση Trump εκτιμάται ακόμη ότι τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μπορεί να έχουν ενισχυθεί 12% στο δ’ τρίμηνο κατά την Barclays, ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley τοποθετούν την άνοδο στο 14%.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη δ’ τριμήνου 2017, στα τέλη Φεβρουαρίου 2018.
Συμφωνία άδειας χρήση μουσικής με τη Sony/ATV υπέγραψε το Facebook, όπως έκανε γνωστό η δισκογραφική εταιρεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στους χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης να φορτώνουν και να μοιράζονται βίντεο από τον κατάλογο της δισκογραφικής και εταιρείας μουσικών εκδόσεων, στο Facebook και το Instagram.
Η πολυετής συμφωνία θα αποφέρει στους καλλιτέχνες που δεσμεύονται με τη Sony/ATV - της οποίας ο κατάλογος περιλαμβάνει τους Bob Dylan, Taylor Swift και Ed Sheeran - να κερδίζουν δικαιώματα από τη χρήση της μουσικής τους στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Η συμφωνία του Facebook με τη Sony/ATV ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία με την Universal Music Group τον Δεκέμβριο, με σκοπό να διατηρήσει το ενδιαφέρον στους χρήστες και να προσελκύσει περισσότερες διαφημίσεις.
Κατά 1,7% ενισχύθηκες η μετοχή της μητρικής της Olive Garden, Darden Restaurants, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη της χρήσης 2018.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 4,70-4,78 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,45-4,53 δολάρια.
Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις 20 εκατ. δολαρίων στο εργατικό της δυναμικό το 2018.
Κέρδη  7,4% για την μετοχή της Kohl’s Corp καθώς η αλυσίδα πολυκαταστημάτων αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2017, λόγω των ισχυρών πωλήσεων στη διάρκεια των εορτών.
Η εταιρεία τώρα αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,98-4,08 δολάρια, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,60-3,80 δολάρια. .
Η Micro Focus International ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη στο α΄ εξάμηνο της χρήσης 2018 αυξήθηκαν μετά από την απόκτηση των δραστηριοτήτων λογισμικού της Hewlett-Packard Enterprise, έναντι 8,8 δισ. δολαρίων, το περασμένο έτος.
Η εταιρεία λογισμικού επίσης ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός διευθυντής Mike Phillips θα μετακινηθεί στο νέο ρόλο του διευθυντή των εξαγορών και συγχωνεύσεων και ότι θα τον διαδεχθεί ως CFO ο Chris Kennedy με άμεση ισχύ.
Ο Phillips θα αποχωρήσει από το δ.σ. στις 31 Ιανουαρίου.
Για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 145,7 εκατ. δολάρια σε σχέση με τα 113,2 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 80% στα 1,23 δισ. δολάρια από τα 684,7 εκατ. δολάρια. Η Micro Focus τόνισε πως έχει αυξήσει το προσωρινό μέρισμα κατά 16% στα 34,60 σεντς σε σχέση με τα 29,73 σεντς.
Η Celgene Corp συμφώνησε να εξαγοράσει την βιοτεχνολογική εταιρεία ασθενειών του αίματος, Impact Biomedicines, έναντι 7 δισ. δολαρίων.
Η Celgene θα προκαταβάλει 1,1 δισ. δολάρια για την εταιρεία του Σαν Ντιέγο, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δημοσίευση της WSJ. Εάν η Impact καλύψει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσε να έρθει άλλη μία πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ εάν οι καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή στα 1 δισ. δολάρια, υπερβούν τα 5 δισ. δολάρια, μπορεί να έρθει άλλη μία καταβολή ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.
Η Celegne είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις. Είναι γνωστή για το χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της κατά του καρκίνου, αλλά έχει προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί πέρα από το κορυφαίο της προϊόν (με βάση τις πωλήσεις), για το πολλαπλό μυέλωμα, Revlimid.

Αναλύσεις

Η επενδυτική «τρέλα» στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης παραμένει τις πρώτες ημέρες του 2018 και θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το έτος, αναφέρει σε σημείωμά της η Mint Partners, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλά χρήματα εισρέουν σε πολύ λίγα περιουσιακά στοιχεία», εντείνοντας την αύξηση στις τιμές και μειώνοντας τις αποδόσεις.
Όπως αναφέρεται, οι πρώτες ημέρες του 2018 συνοδεύτηκαν με νέα ιστορικά υψηλά για τους κύριους δείκτες της Wall Street, αλλά και διατήρηση της ιστορικά χαμηλής μεταβλητότητας.
Επίσης, οι επενδυτές δε φαίνεται να πτοούνται από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις νέες απαιτήσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Στα 300 δισ. με 400 δισ. δολάρια υπολογίζει η GBH Insights το συνολικό ποσό που θα φέρουν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τεχνολογικοί κολοσσοί, ως απόρροια της φορολογικής μεταρρύθμισης -περιλαμβάνει περικοπή του συντελεστή φορολόγησης από το 35% στο 21%- που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump.
Σε ό,τι αφορά τον φορολογικό συντελεστή για τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια, μειώθηκε δραστικά στο 15,5%, από 35% που ήταν μέχρι πρότινος. Το ήμισυ του ποσού, περί τα 200 δισ. δολάρια, θα προέλθει από την Apple, η οποία διακρατεί στο εξωτερικό πάνω από 250 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος του συνολικού ποσού ενδέχεται να εισρεύσει στην αμερικανική οικονομία ακόμη και εντός του 2018.
Οι αναλυτές της GBH εκτιμούν πως το 70% του ποσού θα διατεθεί σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και συγχωνεύσεις-εξαγορές.
Κατά τις φορολογικές περικοπές του 2004, το 90% των μετρητών που επαναπατρίστηκαν χρησιμοποιήθηκε για αγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης