Χρηματιστήριο & Αγορές

Με υψηλό τριετίας φλερτάρει το πετρέλαιο - Πάνω από τα 61 δολάρια παραμένει το αργό

Με υψηλό τριετίας φλερτάρει το πετρέλαιο - Πάνω από τα 61 δολάρια παραμένει το αργό
Υποχώρησε ο αριθμός των νέων γεωτρήσεων στις ΗΠΑ
Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα 8/1/18, υποστηριζόμενες από την ελαφρά υποχώρηση του αριθμού των αμερικανικών εγκαταστάσεων γεώτρησης για νέα παραγωγή που  λίγο χαμηλότερη από την τριετία που έφθασε την περασμένη εβδομάδα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  West Texas Intermediate (WTI)ήταν 61,50 δολάρια το βαρέλι στις 08:00 GMT, ενισχυμένα κατά  6 σεντς. Τα συμβόλαια έφτασαν τα $ 62,21 την περασμένη εβδομάδα,  στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.
Τα συμβόλαια του Brent ήταν 67,66 δολάρια το βαρέλι, 4 σεντς υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Το Brent έφθασε τα  $ 68,27 την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.
Το Brent έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% από τον Δεκέμβριο
Περί τις 15:10  η τιμή του αργού βρισκόταν στα 61,65 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,34% και το brent βρισκόταν στα 67,78 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,24%.
Οι traders ανέφεραν ότι τα κέρδη οφείλονται σε ελαφρά μείωση του αριθμού των αμερικανικών εγκαταστάσεων γεώτρησης για νέα παραγωγή, οι οποίες μειώθηκαν κατά πέντε την εβδομάδα έως τις 5 Ιανουαρίου stiw  742, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.
Παρόλα αυτά η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται πολύ σύντομα να διασπάσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άνοδο της παραγωγής από τους σχιστόλιθους. Μόνο οι κορυφαίοι παραγωγοί η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν περισσότερα.
"Η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα σε μια περιοχή που αναμένεται να προσελκύσει αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο", δήλωσε ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets στο Σίδνεϊ.
Η ανερχόμενη παραγωγή των ΗΠΑ είναι ο κύριος παράγοντας που αντισταθμίζει τις περικοπές στην παραγωγή  υπό τον ΟΠΕΚ  και τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και πρόκειται να διαρκέσει έως το τέλος του 2018.
Ο Stephen Innes, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για την Ασία / Ειρηνικό στο χρηματιστήριο futures Oanda στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι «η συζήτηση για το OPEC κατά του σχιστόλιθου θα ενισχυθεί» αυτό το έτος, αποτελώντας βασικό παράγοντα καθοδήγησης των τιμών.
Ωστόσο, ο Innes πρόσθεσε ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει βασική εστία για τις αγορές πετρελαίου, κάτι που προειδοποίησε ότι είχε τη δυνατότητα να "στείλει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερο επίπεδο".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης