Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Από κορυφή σε κορυφή η Wall Street – Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες

Από κορυφή σε κορυφή η Wall Street – Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες
Από κορυφή σε κορυφή η Wall Street – Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες
Τίποτα δε φαίνεται να σταματά τη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία του 2018 και στις αρχές του 2018.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν με το… δεξί το 2018, καθώς κατέγραψαν ισχυρά κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς (02/01), με τους S&P 500 και Nasdaq να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Είναι  χαρακτηριστικό ότι  ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε σήμερα (03/01/2018) για πρώτη φορά τις 2.700 μονάδες κλείνοντας στις 2.713 μονάδες.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην άνοδο των αγορών και δεν πτοήθηκαν ούτε από την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω Βορείου Κορέας αλλά ούτε από τις εκτιμήσεις της Fed με τα όσα απορρέουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 12-13 Δεκεμβρίου 2017 ότι  η φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει τελικά «μέτριο» αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.



Επίσης, αναδεικνύονται αντιθέσεις μεταξύ των μελών της Fed σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή της αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης του ισολογισμού ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, ως απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, η Fed δε θεωρεί «ασυνήθιστες» τις υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α..
Σε ό,τι αφορά στον ετήσιο πληθωρισμό, η Τράπεζα επισημαίνει πως παραμένει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αν και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ελαφρά αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμένει σε παρόμοια επίπεδα το 2018.
Πέρα από το τρέχον έτος, η πρόβλεψη της Τράπεζας για πληθωρισμό πολύ κοντά στον στόχο του 2% το 2019-2020, παραμένει.
Η Federal Reserve διαπιστώνει περαιτέρω βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία πλησιάζει στην πλήρη απασχόληση (μόνο διαρθρωτική ανεργία), με το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο μόλις 4,1%.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια, επισημαίνεται.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την παραπάνω συνεδρίαση η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, μεταξύ 1,25% και 1,5%.
Παράλληλα οι οικονομολόγοι της Fed έδωσαν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για την αμερικανική οικονομία.
Προχώρησαν σε αναβάθμιση της εκτίμησής τους για την ανάπτυξη του 2018, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% (από 2,1% που εκτιμούσαν πριν).
Όμως διατήρησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανεργία εντός του 2018.
Η ανεργία αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 3,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9%.
Βάσει της ανακοίνωσης της τράπεζας είναι φανερό ότι τα μέλη της διοίκησής της αναμένουν ότι θα γίνουν τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα 13/12 η Janet Yellen θα παραχωρήσει την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Fed.
Η θητεία της ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018, όπου τα ηνία της τράπεζας θα αναλάβει ο J. Powell.
Οι επενδυτές προσπέρασαν και τις νέες ανταλλαγές απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απάντησε σήμερα με έντονα ειρωνική διάθεση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un, σχετικά με την τοποθέτησή του ότι το κουμπί για την ενεργοποίηση των πυρηνικών είναι πάντα στο γραφείο του.
«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι “το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια”.
Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Trump.
Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα του για το νέο έτος ο Kim Jong un υποστήριξε η χώρα του είναι πλέον πυρηνική δύναμη, ενώ επισήμανε ότι έχει πάντα πάνω στο γραφείο του το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων.
Οι επενδυτές δείχνουν ανεπηρέαστοι και από τις εξελίξεις στο Ιράν, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι επενδυτές στρέφονται αντίθετα στα πρακτικά της Fed, που αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν σημάδια για την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων το 2018.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Dow Jones




Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Nasdaq



Ποσό-ρεκόρ για τα μερίσματα των μετοχών στον δείκτη S&P 500 το 2017

Στο ποσό-ρεκόρ των 419,8 δισ. δολαρίων ανήλθαν τα συνολικά μερίσματα των μετόχων για τις εισηγμένες δείκτη S&P 500 στη Νέα Υόρκη, για το 2017, έναντι επίδοσης 397,2 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Dow Jones Indices.
Να σημειωθεί ότι το ποσό των μερισμάτων αυξάνεται -και μάλιστα σε διαδοχικά επίπεδα ρεκόρ- για έξι συνεχόμενα χρόνια.
Οι καθαρές αυξήσεις μερισμάτων -το ύψος των συνολικών αυξήσεων των μερισμάτων μείον τις μειώσεις- για τις μετοχές του δείκτη-βαρόμετρου αυξήθηκαν κατά 56,9% σε το 2017, στα 37,1 δισ. δολάρια.
Για το τέταρτο τρίμηνο του έτους που αφήσαμε πίσω μας, παρατηρήθηκαν 801 αυξήσεις μερισμάτων και, σε αντίθετο κλίμα, 114 μειώσεις.
Για το σύνολο του 2017, σημειώθηκαν 2.642 αυξήσεις και 445 περικοπές μερισμάτων.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500 για το 2017 (29/12/2017)

Οι μετοχές των Align Technology και NRG Energy κατέγραψαν (με βάση το κλείσιμο στις 28 Δεκεμβρίου 2017) άνοδο της τάξεως του 134% κατά τη διάρκεια του 2017, γεγονός που τις ανέδειξε τους καλύτερους performers του S&P 500 για το έτος που αφήνουμε πίσω μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που παραθέτει το MarketWatch, τις δύο εταιρείες ακολούθησαν οι Vertex Pharmaceuticals, Wynn Resorts, Boeing (διαπραγματεύεται και στον Dow Jones Industrial Average), Micron Technology, D.R. Horton, PayPal Holdings, Nvidia (διαπραγματεύεται και στον Nasdaq) και PulteGroup.
Σε αντίθετο κλίμα, η εταιρείας παροχής εξοπλισμού στον ενεργειακό κλάδο, πέρασε μία χρονιά που σίγουρα θέλει να ξεχάσει, με τη μετοχή της να υποχωρεί συνολικά κατά 51%.
Εξίσου απογοητευτικές επιδόσεις από τις Range Resources, Under Armour, Scana, General Electric (διαπραγματεύεται και στον Dow Jones Industrial Average), Envision Healthcare, Mattel, Chesapeake Energy, Advance Auto Parts και Signet Jewelers.
Ο δείκτης-βαρόμετρο έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% φέτος, με τις τεχνολογικές μετοχές να ενισχύονται κατά 34% και τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να καταγράφουν τη χειρότερη απόδοση, με πτώση 13%.

Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2017 η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ, καταγράφοντας τον 103ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο δείκτης του Institute for Supply Management (ISM) αυξήθηκε στις 59,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 58,2 μονάδες του Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ανερχόμενες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, στο ρεκόρ του 1,257 τρισ. δολ.
Οι δαπάνες του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια αύξηση 0,9%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,4%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,5% τον Νοέμβριο.
Σε ετήσια βάση, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.
Μικτά στοιχεία για τις πωλήσεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο 2017, ανακοίνωσαν οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2017, βοηθούμενες εν μέρει από τις μεγάλες εκπτώσεις, που αποσκοπούσαν στην πώληση των οχημάτων από τους αντιπροσώπους, μέχρι το τέλος του 2017.
Ο Δεκέμβριος έφθασε το ανώτατο όριο για τις πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα τελικά στοιχεία για το 2017 - τα οποία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί - είναι πιθανόν μακριά από το ρεκόρ των 17,55 εκατομμυρίων οχημάτων που πουλήθηκαν το 2016.
Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2017, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν από τη συνεχή μετατόπιση των καταναλωτών από τα επιβατικά αυτοκίνητα στα πιο κερδοφόρα φορτηγά και στα SUV.
Οι αναλυτές της βιομηχανίας αναμένουν χαμηλότερες πωλήσεις το 2018, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και στην αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των μηνιαίων πληρωμών για τους καταναλωτές και στη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Οι εκπτώσεις για τους καταναλωτές παραμένουν επίσης ανησυχητικές.
Εκπτώσεις που υπερβαίνουν το 10% της τιμής του οχήματος θεωρούνται μη συμφέρουσες για τις τιμές μεταπώλησης και το Δεκέμβριο, οι συμβουλευτικές εταιρείες του κλάδου J.D. Power και LMC, εκτιμούσαν ότι οι εκπτώσεις υπερέβησαν το 10% για τη 17η φορά τους τελευταίους 18 μήνες.
Η General Motors ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων κατά 3,3% τον Δεκέμβριο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων στόλου (μεγάλες παραγγελίες από εταιρείες ενοικίασης, υπηρεσίες και από επιχειρήσεις για εταιρικά οχήματα) στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων.
Οι πωλήσεις λιανικής της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,8% το Δεκέμβριο 2017.
Για ολόκληρο το 2017, οι πωλήσεις της GM μειώθηκαν κατά 1,3%.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι η μέση τιμή της πώλησης της έφτασε τα 35.400 δολάρια, πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου των 31.600 δολαρίων.
Η νούμερο 1 αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αναμένει τις πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ το 2018 "στην περιοχή των 16 εκατομμυρίων μονάδων".
"Φέτος, πολλοί καταναλωτές θα δουν αύξηση των αποδοχών τους λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της GM, Mustafa Mohatarem.
"Η μεταρρύθμιση θα διατηρήσει την οικονομία και θα συμβάλει στην διατήρηση των πωλήσεων σε πολύ υγιή επίπεδα, ακόμη και όταν η Fed αυξήσει τα επιτόκια".
Η Ford ανακοίνωσε αύξηση 0,9% στις πωλήσεις για το Δεκέμβριο, μία αύξηση που οδηγήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων του στόλου κατά 17%.
Η νούμερο 2 αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% και ότι οι κερδοφόρες πωλήσεις φορτηγών ήταν 1% χαμηλότερες από ότι τον Δεκέμβριο του 2016.
Η Fiat Chrysler παρουσίασε μείωση 11% για το μήνα, με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται κατά 3%.
Οι πωλήσεις του στόλου μειώθηκαν κατά 42%.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημίες -εφάπαξ- της τάξεως των 2,4 δισ. δολαρίων θα υποστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017 εξαιτίας φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικάνων, με αποτέλεσμα η γιγαντιαία εταιρεία να παρουσιάσει καθαρές ζημίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς τα κέρδη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το παραπάνω ποσό.
Η American Express είναι μία από τις λίγες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που δεν ευνοήθηκαν από το νέο φορολογικό καθεστώς.
Το τρίτο τρίμηνο του 2017, η εταιρεία παρουσίασε άκρως ικανοποιητική αύξηση -σε ετήσια βάση- της τάξης του 20% στα καθαρά της κέρδη, καθώς ανήλθαν στα 1,36 δισ. ή 1,5 δολάρια ανά μετοχή, όταν οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,48 δολάρια ανά μετοχή.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα για την κολοσσιαία εταιρεία συναλλαγών ανήλθαν σε 8,45 δισ. δολάρια, έναντι 7,77 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και εκτιμήσεων για επίδοση 8,32 δισ. δολάρια.
Για το σύνολο του έτους, η εταιρεία αναμένει συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 5,80-5,90 δολαρίων ανά μετοχή, όταν η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων -σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet- διαμορφώνεται στα 5,74 δολάρια ανά μετοχή.
Κατακόρυφη άνοδο της τάξεως του 4,3% και 5,7% -αντίστοιχα- σημείωσαν οι μετοχές των Nvidia και AMD στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, μετά από ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από μία διαρκή άνοδο!
Η χρηματιστηριακή αξία για τους δύο γίγαντες στον κλάδο -και όχι μόνο- κατασκευής καρτών γραφικών, ανέρχεται πλέον σε 120,8 δισ. και 10,5 δισ., αντίστοιχα.
Τόσο η Nvidia όσο και η AMD απολαμβάνουν αυξημένη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, χάρη στην ικανότητά τους να επιταχύνουν την «εξόρυξη» (η διαδικασία συναλλαγής) των κρυπτονομισμάτων.
Ενδεικτικά, στις αρχές του έτους, οι μετοχές των Nvidia και AMD βρίσκονταν στα 102 (έναντι 208,7 δολαρίων αυτή τη στιγμή) και 10,4 δολάρια, (έναντι 11,6 δολαρίων αυτή τη στιγμή) αντίστοιχα.
Αν και η διαφορά για την AMD είναι ελάχιστη, να σημειωθεί ότι η μετοχή είχε εκτοξευτεί ακόμη και στα 14,7 δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους.
Όμως, καθώς η ισχύς που απαιτείται για την εξόρυξη παραμένει εκτός εμβέλειας για πολλές τεχνολογικές εταιρείες, ενώ και το Εthereum φαίνεται να μετακομίζει σε ένα διαφορετικό σύστημα επαλήθευσης πληρωμών τους επόμενους έξι μήνες, φαίνεται ότι η ζήτηση θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρισμού και κοινής ωφελείας Dominion Energy Inc και η Scana Corp, ανακοίνωσαν ότι έχουν έλθει σε συμφωνία για συγχώνευση αξίας 7,9 δισ. δολαρίων.
Εάν συμπεριληφθεί και το χρέος, η συμφωνία αποτιμάται στα 14,6 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωση.
Η συμφωνία θα φέρει οφέλη στους πελάτες της θυγατρικής της Scana,South Carolina Electric & Gas Company ώστε να αντισταθμίσει προηγούμενο και μελλοντικό κόστος που σχετίζεται με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας για τους ημιτελείς VC. Summer πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Σε «μυστική» συμφωνία με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC) για την αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης φέρεται να προχώρησε η Spotify, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Axios».
Η σουηδική νεοφυής εταιρεία, η οποία είναι πασίγνωστη για την εφαρμογή μουσικών κομματιών που παρέχει, σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στη Wall Street χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη μέθοδο, γνωστή ως άμεση καταχώρηση.
Η εταιρεία εκτιμήθηκε στα 8,5 δισεκ. δολάρια κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015, ωστόσο πλέον η αξία της ξεπερνά τα 20 δισεκ. δολάρια.
Η Spotify στοχεύει να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2018.

Αναλύσεις

Οι εταιρείες του δείκτη Nasdaq 100, των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq (πάνω από 3.300 εισηγμένες) στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να συνεχίσουν τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους και κατά το 2018, με κεκτημένη ταχύτητα από το περασμένο έτος, όπως απορρέει από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παραθέτει η FactSet και το MarketWatch, οι 67 από τις 100 εταιρείες διαθέτουν σύσταση «buy», με βάση την πλειοψηφία των συστάσεων, όταν το 44% των εισηγμένων του δείκτη S&P 500 διαθέτει την ίδια σύσταση.
Η Align Technology -όπως και στον S&P 500- ήταν η εισηγμένη που ξεχώρισε στον Nasdaq με εντυπωσιακή άνοδο 134%, η οποία ήταν πολλαπλάσια από την αύξηση 29% του τεχνολογικού δείκτη μέσα στο 2017.
Επίσης υψηλές επιδόσεις παρατηρούνται και στις μετοχές των Take-Two Interactive Software, Vertex Pharmaceuticals, MercadoLibre, Wynn Resorts, Micron Technology, PayPal Holdings, Nvidia, Activision Blizzard και Lam Research.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που εισήχθησαν εντός του 2017, η Riot Blockchain πραγματοποίησε ασύλληπτη άνοδο 600%!
Βέβαια, το ενδιαφέρον στράφηκε περισσότερο στην ομάδα των «FAANG».
Οι μετοχές των κολοσσιαίων Apple, Amazon, Facebook, Netflix και Alphabet, εκτοξεύτηκαν κατά 47%, 57%, 55%, 55% και 33%, αντίστοιχα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 14 μετοχές κατέγραψαν πτώση, με πρώτη την Dish Network (17%).
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για τα κέρδη των εισηγμένων του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 το 2018, προχώρησαν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, στα 153 δολάρια (συνολικά) ανά μετοχή.
Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τη φορολογική μεταρρύθμιση που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump.
Η τράπεζα επικαλέστηκε και το παράδειγμα της φορολογικής μεταρρύθμισης του 1986.
Η μεγαλύτερη επίπτωση στα κέρδη από τη μεταρρύθμιση προέρχεται από τη μείωση του ομοσπονδιακού φορολογικού συντελεστή από 35% σε 21%, που αντιπροσωπεύει περίπου 10 δολάρια από την αύξηση των 14 δολαρίων.
Οι αγοραπωλησίες αντιπροσωπεύουν τρία (3) δολάρια από την αύξηση, με κάποιες μικρές αντισταθμίσεις από τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή και το ανώτατο όριο επί των εκπτώσεων τόκων, επισημαίνεται.
Επίσης, η Bank of America υποστηρίζει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να ωθήσει τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αναμένεται, γεγονός που θα μπορούσε αποτελέσει «φρένο» για την εγχώρια οικονομία.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν μόνο μια μέτρια ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ από τη φορολογική μεταρρύθμιση, τα επόμενα δύο χρόνια, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε 2,6-2,7% το 2018 και 2,2-2,3% το 2019.
Επιπλέον, η τράπεζα σημειώνει πως (και) το 2018 αναμένεται να συνεχιστούν τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών.
Ειδικότερα, ενώ ένας δείκτης σχετικά με την επενδυτική ευφορία έχει αυξηθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν έχει φτάσει σε σημείο που θα προμηνύεται ύφεση.
Στην πραγματικότητα, όταν ο λεγόμενος Sell Side Indicator έχει υπάρξει σε αυτό το επίπεδο κατά το παρελθόν, έχει προηγηθεί μια 12μηνη απόδοση της τάξης του 19%.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο S&P 500 θα φτάσει στο τέλος του έτους στις 3.200 μονάδες.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσο μακριά είναι οι επενδυτές από την υπερβολική ευφορία.
Μόνο όταν ο Sell Side Indicator αναρριχηθεί πάνω από την κόκκινη γραμμή, αναβοσβήνει ένα σήμα «sell» και όπως φαίνεται αυτό το σημείο είναι ακόμα μακριά.
Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο 2017 η τιμή του δείκτη LSI (Liquidity-Stress Indicator) που συντάσσει η Moody's για τη ρευστότητα των εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, «σπάζοντας» την επίσης ιστορικά χαμηλή επίδοση του 2,7% ένα μήνα νωρίτερα (ίδια ήταν η επίδοση και για τον Οκτώβριο 2017).
Κάθε φορά που το ποσοστό του LSI (αφορά μόνο τις αξιολογούμενες εταιρείες) αυξάνεται, η ρευστότητα υποχωρεί, και αντίστροφα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η ρευστότητα εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη των Η.Π.Α. αλλά και την αυξημένη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Παρά το υγιές σκηνικό, ο LSI πιθανότατα θα αυξηθεί ελαφρά εντός του 2018, υποκινούμενος από τα υψηλότερα επιτόκια και την πιθανή περικοπή της δυνατότητας έκπτωσης του φόρου, στο πλαίσιο της φορολογικής αναθεώρησης από την αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνεται.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's υπολόγιζε στο μόλις 3,2% το ποσοστό αθέτησης πληρωμών -χρεογράφων- από τις αμερικανικές -μη χρηματοπιστωτικές- εταιρείες τον περασμένο Νοέμβριο, με την εκτίμηση για τον Οκτώβριο του 2018 να διαμορφώνεται στην ιστορικά χαμηλή επίδοση του 2,1%!
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει το ποσοστό αθετήσεων πληρωμών ομολόγων για τις αμερικανικές εταιρείες -επενδυτικής κλίμακας- να συρρικνωθεί στο 2,3% τον Σεπτέμβριο του 2018.
Και το 2018 αναμένεται να συνεχιστούν τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Bank of America Merrill Lynch.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της αμερικανικής τράπεζες ενώ ένας δείκτης σχετικά με την επενδυτική ευφορία έχει αυξηθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν έχει φτάσει σε σημείο που θα προμηνύεται ύφεση.
Στην πραγματικότητα, όταν ο λεγόμενος Sell Side Indicator έχει υπάρξει σε αυτό το επίπεδο κατά το παρελθόν, έχει προηγηθεί μια 12μηνη απόδοση της τάξης του 19%.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο S&P 500 θα φτάσει στο τέλος του έτους στις 3.200 μονάδες.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσο μακριά είναι οι επενδυτές από την υπερβολική ευφορία.
Μόνο όταν ο Sell Side Indicator αναρριχηθεί πάνω από την κόκκινη γραμμή, αναβοσβήνει ένα σήμα «sell» και όπως φαίνεται αυτό το σημείο είναι ακόμα μακριά.
Τις εκτιμήσεις του για το νέο έτος παρουσίασε σήμερα (3/1) ο αρθρογράφος της MarketWatch και ιδρυτής της GoldenEgg Investing, Howard Gold, τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν πρόκεται να παρουσιάσει ύφεση κατά το 2018, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η παγκόσμια ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Gold, οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνονται ιδιαίτερα ισχυρές, καθώς το καταναλωτικό κλίμα βρέθηκε σε υψηλά 17 ετών των Νοέμβριο του 2017, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένες.
«Βρισκόμαστε σε οικονομική ανάκαμψη από το 2009, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της τρέχουσας φάσης ανάπτυξης προήλθε από τις πολιτικές απορρύθμισης της κυβέρνησης Trump και την ελπίδα των περικοπών στη φορολογία των επιχειρήσεων, η οποία έγινε πραγματικότητα στα τέλη του περασμένου έτους», σχολίασε ο Gold, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα δυναμική θα συνεχιστεί και το 2018, χωρίς ωστόσο να αναμένει η αύξηση του ΑΕΠ να ανέρχεται σταθερά στο 3% καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Παράλληλα, η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 4%, πιθανότατα αγγίζοντας το 3,8% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2000, χωρίς να υποχωρεί περαιτέρω, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, ενώ οι μισθοί και ο πληθωρισμός δε θα αυξηθούν πολύ.
«Ενδεχομένος να προσεγγίσουμε τον στόχο του πληθωρισμό στο 2% της Federal Reserve, αλλά δε θα τον υπερβούμε», σχολιάζει ο αρθρογράφος του MarketWatch.
Αναφορικά με τα επιτόκια της Fed, εκτιμά ότι θα αυξηθούν τέσσερις φορές κατά το τρέχον έτος, καθώς ο νέος πρόεδρος, Jerome Powell, είναι πιθανό να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της Fed, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο μέσω ενός εκπληκτικά ισχυρού ΑΕΠ ή μιας αύξησης στους μισθούς ή των πληθωρισμό.
Επιπλέον, τα ισχυρότερα εταιρικά κέρδη θα ενισχύσουν περαιτέρω την αύξηση των μετοχών, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, με την άνοδο κατά το 2018 ωστόσο να είναι περισσότερο μετριοπαθής.
Σε ότι το bitcoin, ο Gold εκτιμά ότι η τιμή του θα «συντριβεί», παρά το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα θα εισέλθουν στην αγορά συναλλάγματος κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι η συντριβή του θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις μετοχές.
Απαισιόδοξη για το ευρώ εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί το ράλι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και το 2018.
Το ευρώ βρίσκεται κοντά σε 3ετή υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενώ το 2017 αναδείχθηκε στο νόμισμα με την καλύτερη επίδοση.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και το 2017, αν και ίσως με έναν πιο αργό ρυθμό.
Σύμφωνα με τη Rabobank, «υποθέτοντας ότι πολλά καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί, αναμένουμε τα κέρδη του ευρώ να επιβραδυνθούν φέτος».
«Ωστόσο, αναθεωρήσαμε την 6μηνιαία πρόβλεψή μας για το ευρώ στο 1,22 δολ. και βλέπουμε την πιθανότητα να φτάσουμε στο 1,24 δολ. μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές της Rabobank.
Κόντρα στο κλίμα, δύο αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, συμβουλεύουν τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για μια πτώση 10 σεντς, στο 1,10 δολ. κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης