Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Στο «κόκκινο» η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του 2017 - Κοντά στα ιστορικά τους υψηλά οι δείκτες

tags :
Στο «κόκκινο» η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του 2017 - Κοντά στα ιστορικά τους υψηλά οι δείκτες
Στο «κόκκινο» η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του 2017 - Κοντά στα ιστορικά τους υψηλά οι δείκτες
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του 2017 οι αμερικανικοί δείκτες, παραμένοντας όμως αρκετά κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.
Οι όγκοι συναλλαγών στην αμερικανική αγορά ήταν  χαμηλότεροι από ό,τι συνήθως αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το 2018.
Ελλέιψη σημαντικών ειδήσεων οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην τιμή του πετρελαίου και του χρυσού.
Αναλυτικότερα περαιτέρω άνοδο σημείωσε σήμερα Παρασκευή (29/12) το πετρέλαιο, το οποίο ολοκληρώνει το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών, δεχόμενο ώθηση από την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού και την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Το Brent ενισχύθηκε κατά +1,2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,92 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στη ζώνη των 67 δολαρίων, στην οποία βρέθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδας και η οποία ήταν η υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2015.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο σημείωσε  άνοδο της τάξεως του +13% στα 60,42 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015.
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (29/12/2017) - την τελευταία ημέρα συναλλαγών του 2017 - ο χρυσός, ανακτώντας τα 1.300 δολ. για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, ενώ ολοκλήρωσε το έτος καταγράφοντας την καλύτερη του επίδοση από το 2010.
Στήριξη στον χρυσό προσέφεραν η αποδυνάμωση του δολαρίου, οι πολιτικές εντάσεις και η υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στο πολύτιμο μέταλλο οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο δείκτης Dow Jones, που χθες (28/12) σημείωσε το 71ο ιστορικό υψηλό κλείσιμο του 2017, αναμένεται να καταγράψει ετήσια κέρδη 26%, ο S&P 500 άνοδο 20%, ενώ ο Nasdaq θα ενισχυθεί συνολικά κατά 29%.
Η αγορά επέδειξε εκπληκτική ανθεκτικότητα στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και στην πολιτική αναταραχή στη Ουάσιγκτον.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1% μόνο τέσσερις φορές μέσα στο έτος.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει «άλμα» 37%.
Μαζί με την άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα ισχυρά κέρδη, οι αμερικανικές μετοχές υποστηρίχθηκαν επίσης από την αποδυνάμωση του δολαρίου το 2017, με τον Δείκτη Δολαρίου να είναι έτοιμος να καταγράψει το χειρότερο έτος από το 2003.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ράλι πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2018, κυρίως χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω ώθηση στα κέρδη των επιχειρήσεων.



Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Στα εταιρικά νέα της ημέρας κυριάρχησε η παραγγελία-μαμούθ, ύψους 49,5 δισ. δολ., για την παράδοση 430 αεροσκαφών στο αμερικανικό fund private equity Indigo Partners, επιβεβαίωσε η Airbus.
Ο βετεράνος επενδυτής αεροπορικών εταιρειών Bill Franke της Indigo Partners υπέγραψε τον Νοέμβριο την προκαταρκτική παραγγελία στο Dubai Airshow, η οποία αφορά την παράδοση 274 αεροσκαφών A320neos και 156 A321neos.
Με τη συμφωνία - την ιστορικά μεγαλύτερη για την Airbus - η αεροπορική εταιρεία θα προμηθεύσει με αεροσκάφη τις Wizz Air, Frontier Airlines, Jetsmart και Volaris του Μεξικού, καθώς η Indigo έχει συμμετοχές και στις τέσσερις αεροπορικές εταιρείες.
Ο Bill Franke ανέφερε σε χθεσινή (28/12) του δήλωση ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τους πελάτες των υπερσύγχρονων αερομεταφορέων να «αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία».
Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στα 49,5 δισ. δολ. βάσει τιμών καταλόγου, αλλά η Airbus έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι το fund δεν θα καταβάλει αυτό το ποσό, με το τελικό κόστος να μην αποκαλύπτεται.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα μειώσει κατά 5 δισ. δολ. περίπου τα κέρδη της κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, προειδοποίησε σήμερα (29/12/2017) η Goldman Sachs.
Όπως ανέφερε η Goldman Sachs σε δήλωσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης των κερδών κατά 5 δισ. δολάρια οφείλεται στον φόρο επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Αναλύσεις

Οι μετοχές στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης εμφανίζονται να είναι οι πιο ακριβές σε σύγκριση με Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που πραγματοποίησε η Schroder Investment Management.
Μέχρι πρότινος, οι αναλυτές βασίζονταν μεταξύ άλλων στον δείκτη τιμής μετοχής/κερδών ανά μετοχή -αναπτύχθηκε από τον νομπελίστα κ. Robert Shiller- για να εκτιμήσουν αν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ή όχι, διαπιστώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά μεγέθη.
Για παράδειγμα, ο δείκτης P/E για την Amazon φτάνει ακόμη και το 300, ωστόσο η μετοχή έχει πάρει την ανιούσα…
Οι οικονομολόγοι της Schroder χρησιμοποίησαν τον παραπάνω δείκτη, τις αποδόσεις των ομολόγων, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.
Όπως φαίνεται στα παρακάτω ευρήματα, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές εμφανίζονται ως οι πιο υπερτιμημένες, με τιμές -με βάση τον ενιαίο λόγο των δεικτών- 10% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Οι ιαπωνικές αγορές εμφανίζονται ως οι πιο φθηνές, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης Topix έχει ενισχυθεί 23% εντός του 2017, με την αντίστοιχη επίδοση για τον S&P 500 να ανέρχεται σε 20%.


Την εκτίμηση ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις ή και περισσότερες φορές, περισσότερες δηλαδή από ό,τι αναμένει η αγορά, εκφράζουν αναλυτές της Wall Street.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Mark Zandi επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody's Analytics, ο οποίος επισημαίνει «πιστεύω ότι οι τέσσερις φορές είναι πιθανό ενδεχόμενο δεδομένων των συνεπειών της μείωση των φόρων.
Αυτό θα οδηγήσει την ανεργία κάτω από το 4% και θα αυξήσει την πίεση στη Fed για την ομαλοποίηση των επιτοκίων πιο γρήγορα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης