Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε ιστορικά υψηλά στις ο Dow Jones - Νέα ρεκόρ έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων

tags :
Σε ιστορικά υψηλά στις ο Dow Jones - Νέα ρεκόρ έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων
Σε ιστορικά υψηλά στις ο Dow Jones - Νέα ρεκόρ έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση του 2017 οι αμερικανικοί δείκτες με το δείκτη Dow Jones να κλείνει σε ιστορικά υψηλά.
Οι συναλλαγές στη Wall Street παραμένουν υποτονικές εν μέσω εορταστικής περιόδου.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει ο ενεργειακός κλάδος, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά άνω των 2 ετών νωρίτερα μες στην εβδομάδα.
Την αναδιάρθρωση του φορολογικού της κώδικα, ως απάντηση στο φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση Trump, το οποίο ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικό, δήλωσε σήμερα (28/12/2017) ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, πως θα εξετάσει η πολιτεία του.
«Πρόκειται να προτείνουμε μια αναδιάρθρωση του φορολογικού μας κώδικα.
Δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτό που έκαναν είναι νομικά συνταγματικό και αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε τώρα», δήλωσε ο Cuomo σε συνέντευξή του στο «CNN».
«Μπορείς να αλλάξεις τον φορολογικό κώδικα.
Δεν μπορείς να τιμωρείς την πολιτεία μου λόγω της πολιτικής της σχέσης.
Δεν υπήρξε ποτέ διπλή φορολογία στην ιστορία του έθνους», πρόσθεσε ο Cuomo, αν και εκτίμησε ότι μια νομική διαμάχη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.




Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq


Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο, με τον σχετικό δείκτη να επιστρέφει σε υψηλό 6,5 ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI σκαρφάλωσε στις 67,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 63,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, κλείνοντας το έτος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.
Για το δ΄ τρίμηνο ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 65,9 μονάδες από 61,0 το γ΄ τρίμηνο, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από το α΄ τρίμηνο του 2011.
Αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι κατέθεσαν 245.000 αρχικές αιτήσεις για κρατικές παροχές ανεργίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (28/12/2017) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 239.000 αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο δεν αναθεώρησε τα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που ήδη λαμβάνουν προνόμια ανεργίας αυξήθηκε κατά 7.000, στο 1,94 εκατ.
Κατά 2,3% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017, στα 69,7 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 3% κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,7%.
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερα βασικά αγαθά και οχήματα, ενώ εισήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.
Τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 0,7%, ενώ τα αποθέματα λιανικής μόλις κατά 0,1%.
Οριακή άνοδο καταγράφουν σήμερα (28/12/2017) οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, μία ημέρα αφότου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τριών τελευταίων μηνών.
Οι συναλλαγές σε κυβερνητικό χρέος των ΗΠΑ παραμένουν, ωστόσο, υποτονικές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται σε ορισμένα επικείμενα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται ελαφρώς στο 2,433%, έναντι του 2,412% που είχε «αγγίξει» χθες (27/12), όταν κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,907%, από 1,899% χθες.
Οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο για 86ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Εργασίας, μία επίδοση που αποτελεί ρεκόρ, με βάση τα στοιχεία που διατηρούνται από το 1939.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στο 4,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000 και κατά πολύ υποδεέστερο από το 10% του Οκτωβρίου 2009, εν μέσω της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε τον Δεκέμβριο 2017 σε υψηλό 17 ετών, ένα συναίσθημα που τροφοδοτείται από την ισχυρή αγορά εργασίας και τη φορολογική μεταρρύθμιση που επέτυχαν, εν τέλει, οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ένα άλλο θετικό σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες αλλάζουν πλέον θέσεις εργασίας με γρηγορότερο ρυθμό από ποτέ.
Περίπου το 27% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα άλλαξαν θέσεις εργασίας εντός του 2017, , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών ADP!
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις Η.Π.Α. περίπου 6 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας!

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε συζητήσεις με το Ριάντ σχετικά με το ενδεχόμενο επένδυσης στη Σαουδική Αραβία, φέρονται να βρίσκονται η Apple και η Amazon, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο δύο πηγές, στο πλαίσιο της προσπάθειας του πρίγκιπα Mohammed bin Salman να δώσει στο συντηρητικό βασίλειο μια πιο τεχνολογική κατεύθυνση.
Μια τρίτη πηγή του Reuters επιβεβαίωσε ότι η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με τη SAGIA, την ξένη επενδυτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας.
Και οι δύο εταιρείες πωλούν ήδη προϊόντα στη Σαουδική Αραβία μέσω τρίτων, αλλά, όπως και άλλοι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί, δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια άμεση παρουσία.
Οι συζητήσεις της Amazon διευθύνονται από το τμήμα cloud computing Amazon Web Services (AWS), το οποίο θα εισάγει άκαμπτο ανταγωνισμό σε μια αγορά που σήμερα κυριαρχείται από μικρότερους τοπικούς παρόχους, όπως η STC και η Mobily.
Στην ανάκληση άνω των 19.500 οχημάτων στην κινεζική αγορά προχωρά η Fiat Chrysler Automobiles, σε μία προσπάθεια να εξαλείψει από την αγορά τους προβληματικούς -θανατηφόρους- αερόσακους της χρεοκοπημένης Takata, μετά και από εντολή της αρμόδιας κινεζικής αρχής.
Η ανάκληση αφορά 15.121 Jeep Wranglers, μεταξύ 2007 και 2012, και 4.451 Chrysler 300C, μεταξύ 2004 και 2012.
Η ιταλο-αμερικανική εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ανακλήσεις μέσα στο έτος.
Τον Νοέμβριο 2017, ανακάλεσε 1.200 Jeep Compass SUV στην Ινδία για αντικατάσταση του αερόσακου συνοδηγού, αλλά και συνολικά 8.000 παρόμοια μοντέλα σε Η.Π.Α., Καναδά και Μεξικό, για τον ίδιο λόγο.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Fiat Chrysler γνωστοποίησε ότι θα αποσύρει 1,33 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, μία για πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς και μία για ανεπιθύμητη λειτουργία των αερόσακων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι ανακαλεί περίπου 770.000 SUV εξαιτίας ενός προβλήματος καλωδίωσης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα του αερόσακου στην πλευρά του οδηγού, μία δυσλειτουργία για την οποία έχουν αναφερθεί 5 μικροτραυματισμοί, όχι όπως από ατυχήματα.
Το πρόβλημα δημιουργείται από την καλωδίωση του αερόσακου που εφάπτεται με αυτήν του τιμονιού και πιθανώς δημιουργείται ένα μικρό κύκλωμα, που προκαλεί το άνοιγμα του αερόσακου.
Η ανάκληση αφορούσε τότε σε 538.000 αυτοκίνητα Dodge Journey μοντέλα 2011-2015 στη Βόρεια Αμερική και 233.000 Crossovers Fiat Freemont επίσης χρονολογίας 2011-2015 παγκοσμίως.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακάλεσε επίσης 565.000 οχήματα για την αντικατάσταση εξαρτήματος στο ηλεκτρικό κύκλωμα τους, λόγω κινδύνων πυρκαγιάς.
Πρόστιμο της τάξεως των 5,5 εκατ. δολαρίων επέβαλε σήμερα (28 Δεκεμβρίου 2017) στη Citigroup η Ρυθμιστική Αρχή για τον Χρηματοπιστωτικό Κλάδο (Financial Industry Regulatory Authority, FINRA), λόγω των «ανακριβών πληροφοριών» σχετικά με μετοχές ορισμένων εταιρειών που πρότειναν (σύσταση «buy») οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας για πέντε (5) χρόνια, συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2015.
Παράλληλα, η FINRA απαιτεί από την τράπεζα να πληρώσει αποζημίωση 6 εκατ. δολαρίων στους πελάτες (αφορά τους πελάτες λιανικής και όχι εταιρείες) που υπέστησαν ζημίες από τις εν λόγω μετοχές.
Να σημειωθεί ότι οι έρευνες της Citigroup που βρέθηκαν στο επίκεντρο, αφορούσαν περίπου 1.800 συστάσεις.
Η FINRA αναφέρει ότι η τράπεζα, αν και εντόπισε, καθυστέρησε να διορθώσει τις λανθασμένες εκτιμήσεις της.
Η Citigroup δεν παραδέχτηκε, αλλά ούτε αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Αναλύσεις

Τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες, απόρροια του χαμηλότερου εταιρικού φορολογικού συντελεστή -από το 35%, στο 21%- από την πρόσφατη μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να δώσουν μία ισχυρή τόνωση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες των αμερικανικών επιχειρήσεων, σχολιάζουν οι αναλυτές της Evercore ISI, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις πως τα κεφάλαια θα δοθούν μόνο για επαναγορές μετοχών.
Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις που παραθέτει το Bloomberg, οι μηνιαίες κεφαλαιουχικές δαπάνες των εισηγμένων του δείκτη S&P 500 θα φθάσουν στο επίπεδο-ρεκόρ των 78 δισ. δολαρίων το 2018, έναντι 71 δισ. το τρέχον έτος.
Περίπου το 36% των στελεχών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις το 2018, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η Evercore ISI, τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το 2016!
«Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υστερούν σε σχέση με την αύξηση στις τιμές των μετοχών κατά περίπου έξι μήνες.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η άνοδος 20% στον S&P 500 φέτος, θα αυξήσει κατά 20% τις επενδύσεις το 2018», αναφέρουν οι αναλυτές της Evercore ISI, επισημαίνοντας πως η μακροπρόθεσμη επίδοση ανέρχεται σε 6,3%, ποσοστό κατά πολύ υποδεέστερο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 κατέχουν 920 δισ. δολάρια μετρητών στο εξωτερικό.
Οι αμερικανικές εταιρείες στο σύνολό τους έχουν 2,5 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Citigroup.
Το 2004, όταν πρόσφατα συνέβησαν οι αποκαλούμενες φορολογικές διακοπές, περίπου το 80% των μετρητών που μεταφέρθηκαν πίσω στις Η.Π.Α., προχώρησαν στη χρηματοδότηση επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Αλλά αυτή τη φορά θα είναι πιθανότατα διαφορετικά, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch για 302 αμερικανικές εταιρείες, νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο.
Όταν ρωτήθηκαν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα επαναπατρισμένα κέρδη, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα πλήρωναν χρέη.
Η έκδοση εταιρικών χρεογράφων στις Η.Π.Α. αυξάνεται κάθε χρόνο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι σε ρυθμό για ένα έτος ρεκόρ το 2017.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο πολλές από αυτές τις εταιρείες εξέδωσαν τόσο μεγάλο χρέος, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα μετρητά στο εξωτερικό, όταν τώρα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μετρητά, έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να ελαφρώσουν το χρέος, υποστηρίζει η BofA.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναμένεται να κάνει τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2018, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να σώσει τις εταιρείες που εκτίθενται σε κυμαινόμενα επιτόκια δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η εταιρική Αμερική εξακολουθεί να έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Μόλις οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46%, ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέρος των επαναπατρισθέντων χρημάτων θα δαπανηθεί για επαναγορές που είναι ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί άμεση ανατίμηση των μετοχών και να δοθεί μήνυμα στους επενδυτές, ότι μια εταιρεία βλέπει τη μετοχή της ως υποτιμημένη.
Ακόμα λιγότερο απάντησαν λέγοντας ότι θα ξοδέψουν τα χρήματα για συγχωνεύσεις και εξαγορές (42%) και κεφαλαιουχικές δαπάνες (35%).
Εάν κάποιος εξετάσει την πορεία των αμερικανικών μετοχών για το 2017 σαφώς θα διαπιστώσει ότι ήταν κάτι παραπάνω από θετικό.
Όχι μόνο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, αλλά οι επενδυτές βρέθηκαν σε απόλυτα γαλήνια νερά, με δεδομένο ότι ο δείκτης μεταβλητότητας ή «φόβου» VIX έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις σε ιστορικά χαμηλά και μάλιστα σπάζοντας αρκετά επίπεδα στήριξης ή αντίστασης.
Βάσει όλων των μετρήσεων το 2017 ήταν το πιο ήσυχο έτος για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.
Η μέση τιμή κλεισίματος για τον VIX το 2017 ήταν στις 11,10 μονάδες (έως τις 26 Δεκεμβρίου 2017).
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Wall Street από το 1986 που ο δείκτης μεταβλητότητας έκανε… την πρώτη εμφάνισή του.
Ταυτόχρονα η υψηλότερη τιμή για τον δείκτη το 2017 ήταν στις 17,28 μονάδες, δηλαδή η χαμηλότερη από το 1986 και κατά 60% μικρότερη σε σύγκριση με τη «μέση ετήσια υψηλή τιμή» που έχει καταγραφεί.

Ποιες οι προοπτικές για το 2018

Όπως είναι φυσικό όλοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί το 2018 και εάν θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο ή εάν η μεταβλητότητα επιστρέψει δυναμικά.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι μεταξύ των αναλυτών παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί η «ηρεμία» του 2017, βάσει πάντα της πορείας του VIX.
Η μεταβλητότητα έφθασε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να κινηθεί υψηλότερα.
Βέβαια οι γνώστες των αγορών προσθέτουν ότι η όποια άνοδος δεν θα είναι άμεση, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα θα διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης