Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε η Wall Street - Σε γιορτινή ραστώνη οι επενδυτές

tags :
Σε στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε η Wall Street - Σε γιορτινή ραστώνη οι επενδυτές
Οι αμερικανικοί δείκτες διαπραγματεύθηκαν σε στενό εύρος την Τετάρτη (27/12), με τα κέρδη των κλάδων ακινήτων και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τον ενεργειακό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες.
Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο του 2017, καθώς οι επενδυ΄τες βρίσκονται ακόμα σε ρυθμούς της γιορτινής ραστώνης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (26/12), οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με ήπια πτώση, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά υποτονικό, με δεδομένη και την αργία λόγω εορτών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μετοχές ιστορικά τείνουν να σημειώνουν το ράλι του "Άγιου Βασίλης" την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μέσα στις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου.
Η έκθεση της Mastercard SpendingPulse έδειξε ότι οι πωλήσεις διακοπών από τις 1 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 4,9 τοις εκατό φέτος σε ρεκόρ στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2011.
Στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσέφερε  η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων.
Ο χαλκός ανήλθε σήμερα σε υψηλό 3,5 ετών, καθώς η Κίνα ανέφερε μια ετήσια αύξηση 19% στις εισαγωγές του μετάλλου για τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, οι κινεζικές εισαγωγές χαλκού καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 10% από την αρχή του 2017.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, απομακρυνόμενες από τα υψηλά 2,5 ετών, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα.
Ειδικότερα, περί τις 16:45, το Brent υποχωρούσε κατά 0,7%, στα 66 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα, στα 59,7 δολ. ανά βαρέλι.



Oι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Dow Jones



Oι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη S&P 500



Oι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2017 τα συμβόλαια για την αγορά μεταχειρισμένων σπιτιών στις ΗΠΑ, κυρίως χάρη στη βελτίωση της απασχόλησης και στην ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών ανακοίνωσε σήμερα (27/12/2017) ότι ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών ανήλθε στις 109,5 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μείωση των πωλήσεων κατά 0,4%.
Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Με βάση τα στοιχεία της αμερικάνικης ένωσης μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 0,2% στις 109,5 μονάδες από 109,3 μονάδες τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης παρακολουθεί τις μελλοντικές πωλήσεις καταγράφοντας συναλλαγές στις οποίες έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο, αλλά δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά η συμφωνία.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,4%.Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 3,5%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.
«Βούλιαξε» τον Δεκέμβριο του 2017 η αισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών στις ΗΠΑ, μετά τα υψηλά 17 ετών του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 122,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, που έκαναν λόγο για μια μείωση του δείκτη στις 128,1 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017, ο δείκτης είχε αυξηθεί στις 129,5 μονάδες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 132,6 μονάδες που είχε «αγγίξει» τον Νοέμβριο του 2000.
Την ίδια ώρα, «βουτιά» κατέγραψε και ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος υποχώρησε από τις 113,3 μονάδες του Νοεμβρίου στις 99,1 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.
«Η πτώση της εμπιστοσύνης τροφοδοτήθηκε από τις κάπως λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τις προοπτικές απασχόλησης τους προσεχείς μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Lynn Franco, Διευθυντής Οικονομικών Δεικτών στο Conference Board.
«Παρά τη μείωση της εμπιστοσύνης, οι προσδοκίες των καταναλωτών παραμένουν σε ιστορικά ισχυρά επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2018», συνέχισε ο Franco.
Στην επίδοση-ρεκόρ των 1,71 τρισ. δολαρίων -έναντι 1,34 τρισεκ. το 2016- μέσω 2.127 συμφωνιών ανήλθε το συνολικό ποσό που άντλησαν από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές οι αμερικανικές εταιρείες για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Dealogic, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού εταιρικού χρέους.
Μόνο η Apple εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 12 δισεκ. δολαρίων μέσα στο έτος, με τον οίκο S&P να αξιολογεί με «ΑΑ+» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για την κολοσσιαία εταιρεία.
Εκ του συνόλου των εκδόσεων (μέχρι την 26η Δεκεμβρίου 2017), τα 1,44 τρισεκ. αφορούσαν εταιρείες επενδυτικής κλίμακας (αξιολόγησης «ΒΒ+» και άνω), ενώ τα 266,3 δισεκ. αφορούσαν «junk» ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη επίδοση ομολόγων-σκουπιδιών στις Η.Π.Α. καταγράφηκε το 2012, ήτοι 321 δισεκ. δολάρια.

Δημόσιες εγγραφές

Το MarketWatch έχει συγκεντρώσει έξι από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες που έχουν εκφράσει -όχι επίσημα σε ορισμένες περιπτώσεις- σκέψη για IPO εντός του 2018.
Επισημαίνεται ότι η Uber έχει γνωστοποιήσει πως η εισαγωγή της στη Wall Street θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2019…
Το επόμενο έτος, λοιπόν, ίσως πραγματοποιηθεί το ντεμπούτο των DocuSign, Xiaomi, Fanatics, Spotify, 23andMe και Dropbox, στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.
Ειδικά για την γνωστότερη όλων, τη Spotify, πρόσφατα η Wall Street Journal μετέδιδε πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) αναμένεται να εγκρίνει το αμέσως επόμενο διάστημα το αίτημα της σουηδικής εταιρείας για αρχική δημόσια προσφορά στο New York Stock Exchange.
Η νεοφυής εταιρεία, η οποία είναι πασίγνωστη για την εφαρμογή μουσικών κομματιών που παρέχει, σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στη Wall Street χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη μέθοδο, γνωστή ως άμεση καταχώρηση.
Πριν μπορέσει να το πράξει, πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η σουηδική εταιρεία εκτιμήθηκε στα 8,5 δισεκ. δολάρια κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015, ωστόσο πλέον η αξία της ξεπερνά τα 20 δισεκ. δολάρια.
Η Spotify στοχεύει να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2018.

Αναλύσεις

Άκρως ικανοποιητική άνοδο της τάξεως του 9,6% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 στη Νέα Υόρκη, το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η FactSet για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τέταρτο.
Τα έσοδα για την ίδια περίοδο κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,2%.
Οι επιδόσεις, αμφότερες, είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2011.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 20% εντός του 2017, με αποτέλεσμα η συνολική επίδοση να οφείλεται και στις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Donald Trump, αλλά και, κυρίως, την επιτάχυνση της ανάπτυξης για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.
Ενδεικτικά, για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017, η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ ανήλθε συνολικά στο 2,5%.
Εκ των μεγάλων κερδισμένων ο τεχνολογικός και ο κλάδος των υλικών, με μέση αύξηση των κερδών κατά 37% και 21%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης