Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες μετά τη συμφωνία για χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

tags :
Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες μετά τη συμφωνία για χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες μετά τη συμφωνία για χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Με μεικτά πρόσημα  έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν στον απόηχο της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά νέα και στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. 
Η Γερουσία πέρασε χθες (21/12) ένα νομοσχέδιο για να συνεχιστεί η χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τις 19 Ιανουαρίου 2018.
Νόμος του αμερικανικού κράτους, μετά από ένα σήριαλ αρκετών επεισοδίων, είναι, πλέον, η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Αρχικά ο Trump είχε υποστηρίξει ότι θα υπέγραφε το νομοσχέδιο την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά τελικώς προτίμησε να το πράξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι αριθμοί θα μιλήσουν», υπονοώντας ότι οι αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσουν ένα ισχυρό στήριγμα για την αμερικανική οικονομία.
Το νέο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις αλλά και τα υψηλά εισοδηματικά σώματα, ενώ οι μειώσεις φόρων δεν είναι τόσο εντυπωσιακές για τη μεσαία τάξη.
Πρόκειται για την πρώτη εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ από το 1986, ενώ θεωρείται ως η πρώτη νίκη του Trump.



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «άλμα» κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2017 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, κυρίως χάρη στις ισχυρές παραγγελίες επιβατικών αεροσκαφών.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (22/12/2017) το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μια μεγαλύτερη αύξηση 2%.
Εξαιρουμένων των μέσων μεταφοράς, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1%.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017 με την αύξηση τους να φθάνει στο 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο 2017 οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν μειωθεί 0,2%.
Οι οικονομολόγοι, βάσει δημοσκόπησης του Reuters ειχαν εκτιμήσει ότι η άνοδος θα έφθανε στο 0,5% τον Νοέμβριο του 2017.
Οι δαπάνες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε 1,2% και για αγορά υπηρεσιών κατά 0,6%.
Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο του 2017.
Νέα πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του University of Michigan έδειξε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 95,9 μονάδες, έναντι των 98,5 μονάδων του Νοεμβρίου 2017.
Η προκαταρκτική εκτίμηση για τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 96,8, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 97,1 μονάδες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.
Στο μόλις 2,9% επί του συνολικού εισοδήματος ανήλθε το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών πολιτών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, καθώς αποδεικνύει πως οι πολίτες των Η.Π.Α. προτίμησαν να ξοδέψουν χρήματα σε καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός που αποτιμάται θετικά για τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την πορεία της οικονομίας.
Επί αυτού, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,6% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο 2017 οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν μειωθεί 0,2%.
Οι δαπάνες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε 1,2% και για αγορά υπηρεσιών κατά 0,6%.
Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο του 2017.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ignyta αυξήθηκε κατά 72% μετά από την εξαγορά της ελβετικής εταιρείας Roche για να αγοράσει την εταιρεία με 27 δολάρια ανά μετοχή, 74% premium από το κλείσιμο της Πέμπτης (22/12).
Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές των πασίγνωστων τεχνολογικών εταιρειών Nvidia και AMD στον Nasdaq της Wall Street, στον απόηχο της άνευ προηγουμένου κατάρρευσης του κλάδου ψηφιακών νομισμάτων.
Πτώση 2%, στα 191,8 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 118,7 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ανταγωνίστριας AMD δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα, υποχωρώντας 4%, στα 10,4 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 10,5 δισεκ. δολάρια
Αμφότερες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την «έκρηξη» του ενδιαφέροντας για τον κλάδο ψηφιακών νομισμάτων το 2017.
Ενδεικτικά, στις αρχές του έτους, οι μετοχές των Nvidia και AMD βρίσκονταν στα 102 και 10,4 δολάρια, αντίστοιχα.
Αν και η διαφορά για την AMD είναι ελάχιστη, να σημειωθεί ότι η μετοχή είχε εκτοξευτεί ακόμη και στα 14,7 δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους.
Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Nike καθώς το επενδυτικό κοινό αποτίμησε αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού για το τρίτο τρίμηνο 2017.
Η μετοχή υποχώρησε κατά 3,1%, στα 62,7 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να έχει συρρικνωθεί στα 105,6 δισ. δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη της πασίγνωστης πολυεθνικής κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 8% για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο (χρονικά συμπίπτει περίπου με το τρίτο τρίμηνο του 2017), βρισκόμενα στα 767 εκατ. ή 0,46 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 842 εκατ. ή 0,50 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν σε 8,55 δισεκ. δολάρια, έναντι επίδοσης 8,18 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αναλυτές -σε έρευνα της FactSet- ανέμεναν καθαρά κέρδη της τάξεως των 0,40 δολαρίων ανά μετοχή, με έσοδα 8,39 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης